Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ορκίστηκε ο νέος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ
17 Δεκεμβρίου 2023 / 13:10

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ορκίστηκε το πρωί της Κυριακής 17/12 ο νέος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στ. Πουλημένος και το νέο δημοτικό συμβούλιο στο Δημοτικό Θέατρο.

Στην τελετή  χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος.

Στο γεμάτο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του νέους περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ιωάννη Τρεπεκλή, καθώς ο ίδιος βρισκόταν στη Ζάκυνθο, εκπρόσωποι της απερχόμενης περιφερειακής αρχής της Ρ. Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης, ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Β. Χειμαριώτης και άλλα μέλη δημοτικών παρατάξεων αλλά και οι πρώην δήμαρχοι Γιάννης Κούρκουλος, Σωτήρης Μικάλεφ, Σπύρος Νικολούζος, ο πρώην νομάρχης Ανδρέας Παγκράτης, ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου και άλλοι.

Μετά την ορκωμοσία του νέου δημάρχου, πήραν σειρά τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια ο Στ. Πουλημένος μίλησε για τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής και τα σημεία στα οποία θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος, όπως η διαχείριση του σοβαρού θέματος των απορριμμάτων και η λειτουργία των υπηρεσιών των δήμου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Δώσαμε σήμερα ενώπιόν σας, τον προβλεπόμενο από το νόμο, όρκο, με τις βασικές αρχές, πάνω στις οποίες δεσμευόμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας.

Κορυφαία δέσμευσή μας είναι η Πίστη στην Πατρίδα, όχι ως τυπική υποχρέωση, αλλά ως υπόθεση ουσίας.

Γιατί η έννοια της Πατρίδας προς την οποία δηλώσαμε Πίστη, δεν ορίζεται, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, στα στενά γεωγραφικά της όρια και τον πληθυσμό της, αλλά πολύ ευρύτερα.

Περιλαμβάνει την τρισχιλιόχρονη ιστορία της, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της, τους αγώνες των προγόνων μας και τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν για το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία μας.

Άρα, οφείλουμε απόλυτο σεβασμό, γνώση της ιστορικής μας πραγματικότητας αλλά και επίγνωση του χρέους μας και των θεμελιωδών υποχρεώσεών μας απέναντί της.

Ορκιστήκαμε ακόμη, υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους, γιατί αυτά ορίζουν τους κανόνες μιας συντεταγμένης πολιτείας που οριοθετούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων μας.

Τέλος, δώσαμε τον όρκο να εκπληρώνουμε τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μας, από όποια θέση ταχθεί ο καθένας και η καθεμιά. Να δώσουμε δηλαδή την προσωπική μαρτυρία ήθους, αξιοπρέπειας και ευσυνειδησίας που περιμένουν από μας οι πολίτες.

Μ’ αυτές τις σταθερές βάσεις, προσεγγίζουμε τις υποθέσεις του τόπου που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Με επίγνωση των δεδομένων μέσα στα οποία θα κινηθούμε.

Έχουμε πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών που θα συναντήσουμε στην άσκηση των καθηκόντων μας.

Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι διαθέτουμε στο Δήμο μας μια υπηρεσιακή συγκρότηση πολλών ταχυτήτων. Σε ορισμένες υπηρεσίες «τρέχουν» με τους ρυθμούς της εποχής και αλλού βαδίζουμε ασθμαίνοντας με πολλές αδυναμίες και ανεπάρκειες, στοιχεία που καθηλώνουν τις επιδόσεις μας πολύ κάτω από τις ανάγκες του τόπου και τις προσδοκίες των πολιτών.

Ξέρουμε ακόμη ότι η εκτέλεση του ετήσιου δημοτικού προϋπολογισμού είναι υπόθεση άγχους και αγωνίας. Γιατί, με το «καλημέρα», καλούμαστε, εκτός των πολλών άλλων, να βρούμε τρόπο να καλύψουμε ένα τεράστιο έλλειμμα, που μακάρι να ήταν το μόνο… 

Έλλειμμα στη σχέση εσόδων - εξόδων της ετήσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που λίγο απέχει από το δυσβάστακτο για τα οικονομικά του Δήμου, ποσόν των 10 εκατομμυρίων Ευρώ!

Αν δούμε το ποσόν αυτό στο βάθος 5ετίας, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η θητεία μας, με αμετάβλητους τους όρους που το διαμορφώνουν, τότε μιλάμε για μια οικονομική αιμορραγία 50 εκατ. Ευρώ, που δεν την αντέχει ο Δήμος. Δεν την αντέχει ο τόπος!

Γι’ αυτό έχουμε διακηρύξει από την προεκλογική περίοδο και μένουμε σταθερά στη θέση για την ανάγκη δραστικής μείωσης του όγκου, του βάρους και του κόστους των απορριμμάτων, που σήμερα τα χρυσοπληρώνουμε στην αποκομιδή, μεταφόρτωση και μεταφορά τους, στα εργοστάσια των Ιωαννίνων και της Κοζάνης.

Και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων μόνο μ’ έναν τρόπο μπορεί να γίνει.

Με την πανστρατιά που θα κηρύξουμε στο πλαίσιο ενός ΝΕΟΥ, αξιόπιστου, συνεπούς και σταθερού συστήματος διαχείρισης. Η συμμετοχή σε αυτήν του συνόλου των πολιτών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, τοπικών φορέων και οργανώσεων, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

Να εκτρέψει προς αξιοποίηση, μεγάλο μέρος ανακυκλώσιμων υλικών και να μειώσει αποφασιστικά το δυσβάστακτο κόστος. Κόστος που, αν δεν παρέμβουμε δραστικά θα καταστεί μη διαχειρίσιμο και θα οδηγήσει μάλλον αναπόφευκτα, σε δραματική αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας!

Με τη συστράτευση όλων στην προσπάθεια αυτή, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Μπορούμε όπως πολλοί άλλοι…

Μπορούμε, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Δήμο, ν’ αναστρέψουμε την πορεία που μας καθηλώνει σε ταπεινωτική θέση, μεταξύ των ουραγών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν αξίζει τέτοια θέση η Κέρκυρα…

Οι επισημάνσεις αυτές είναι έκφραση αγωνίας αλλά και αποφασιστικότητας ν’ αλλάξουμε πορεία και επιδόσεις…

Με τίποτε δεν σημαίνει ότι υποτιμάμε τα όποια βήματα προόδου έχουν συντελεστεί στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους τομείς της ζωής του τόπου.

Ο Δήμος έχει συνέχεια…

Αλλού παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη σε θέση προωθημένη και αλλού δραματικά πίσω.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε ό,τι θετικό αφήνει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και να καλύψουμε όποια υστέρηση συναντήσουμε, βελτιώνοντας τις επιδόσεις μας.

Όπως έχουμε διακηρύξει και προεκλογικά, αντίπαλοί μας δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά τα προβλήματα. Με αυτά θα παλέψουμε… Σε αυτά επικεντρώνουμε την προσοχή μας και για την αντιμετώπισή τους με πάθος θα αγωνιστούμε. Με ΤΟΛΜΗ για τα ΑΥΤΟΝΗΤΑ!

Κρίσιμα στοιχεία στην προσπάθειά μας είναι μερικές από τις θεμελιώδεις επιλογές μας. Επιλογές που τις έχουμε διακηρύξει και θα τις επαναλάβω συνοπτικά, σήμερα απ’ αυτό το βήμα.

Σε όλες τις υπηρεσίες μας θέτουμε συγκεκριμένους στόχους (στοχοθεσία) και τους υπηρετούμε με συνέπεια. Και για την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων, λογοδοτούμε!

Λογοδοτούμε σε όλα τα επίπεδα. Από το χαμηλότερο σκαλί στην υπαλληλική ιεραρχία ως τον Δήμαρχο, που θα δίνει λόγο τακτικά τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και απ’ ευθείας στους πολίτες!

Στοχοθεσία και λογοδοσία γίνονται η κινητήρια δύναμη για βελτίωση των επιδόσεων της δημοτικής μας μηχανής.

Ενεργοποιούμε την υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, στον υψηλότερο βαθμό, με αξιοποίηση και του εξωτερικού συνεργάτη, για να διασφαλίσουμε την πλέον διάφανη και αποτελεσματική λειτουργία των οικονομικών μας υπηρεσιών.

Ανασυστήνουμε την Δημοτική Αστυνομία και μέχρι να επαναλειτουργήσει αυτή, συγκροτούμε υπηρεσιακά όργανα Εξωτερικών Ελέγχων.

Στόχος μας, η αντιμετώπιση των φαινομένων ασυδοσίας. Των φαινομένων δηλαδή, που προκαλούν και προσβάλλουν όλους μας και εν τέλει αμαυρώνουν την εικόνα της Κέρκυρας.

Εγκρίνουμε άμεσα το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας για την ανασύνταξη και ενίσχυση, ιδιαίτερα των Υπηρεσιών αιχμής.

Εισάγουμε για έγκριση το νέο Κανονισμό Καθαριότητας, που θα εφαρμόσουμε αποφασιστικά προς κάθε κατεύθυνση, για να απαλλάξουμε τον τόπο από εικόνες, που δεν μας τιμούν. Από τις συμπεριφορές λίγων συμπολιτών μας που δεν σέβονται τον τόπο που ζουν και ασχημονούν επ’ αυτού, επωφελούμενοι του καθεστώτος ατιμωρησίας.

Υπηρετούμε κατά προτεραιότητα, στο μέτωπο της καθημερινότητας, την αντιμετώπιση χιλιάδων μικρών αλλά σημαντικών αναγκών στη ζωή του τόπου, με συστηματικές προσπάθειες παντού, ευρισκόμενοι σταθερά και αποτελεσματικά δίπλα στον πολίτη!

Η Πολιτιστική μας ζωή είναι το προνομιακό πεδίο, όπου ο Δήμος θα έχει ρόλο και λόγο στην υλοποίηση τους στόχου ανάδειξης της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνουμε μια σχέση ενεργούς και διαρκούς συνεργασίας με τους φορείς του Πολιτισμού, στους οποίους παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη.

Μπροστά στον μακρύ κατάλογο των χαμένων ευκαιριών, δεν μένουμε απαθείς.

Κινητοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις και αξιοποιούμε αποτελεσματικά κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για να καταγράψουμε ουσιαστική πρόοδο στους τομείς των κτηριακών υποδομών του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Πρόνοιας αλλά και στις εγκαταστάσεις του Αθλητισμού. Στους τομείς δηλαδή, όπου παρουσιάζονται και τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Μετέχουμε ενεργά στις δύο, τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας, διαδικασίες, που έχουν ξεκινήσει με κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Αναφέρομαι:

1.            Στην κρίσιμη υπόθεση του Κτηματολογίου, που πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε και να πάψουμε να ζούμε με τα αναχρονιστικά κατάλοιπα άλλων εποχών. Κατάλοιπα που μας κοστίζουν τεράστια ποσά, στις μεταβιβάσεις, αμφισβητήσεις και προστριβές πολλές από τις οποίες συχνά καταλήγουν στα δικαστήρια και όχι μόνο…

2.            Στις χωροταξικές μελέτες που θα γίνουν και στον δήμο μας. Μελέτες οι οποίες θα ορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας, με νέους όρους στις οικιστικές επεκτάσεις, όπου αυτές κριθούν αναγκαίες.

Σε αυτές τις δύο καίριας σημασίας διαδικασίες θα κληθούν λιγότερο ή περισσότερο, να συμπράξουν, εκτός από τα κεντρικά όργανα διοίκησης του Δήμου, και οι Δημοτικές Κοινότητες.

Κι επειδή είναι σήμερα εδώ οι νέο-ορκισθέντες Πρόεδροι και Σύμβουλοι των Κοινοτήτων, αλλά και επειδή αυτό αφορά το σύνολο του πληθυσμού μας, θέλω να ξέρετε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στις συμμετοχικές διαδικασίες, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Και ως τέτοια έχουμε χρέος να δούμε τόσο το Κτηματολόγιο, όσο και τον Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Ο Σχεδιασμός αυτός μας φέρνει αυτόματα μπροστά και σε άλλη μία μεγάλη εκκρεμότητα. Αυτήν που απασχολεί καθημερινά χιλιάδες συντοπίτες μας, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιαστική ζώνη και στους παραλιακούς τουριστικούς οικισμούς.

Αναφέρομαι στο απρόσωπο και δύσκολα προσδιορίσιμο της θέσης της κατοικίας μας ή της επιχείρησής μας, μέσα στην οικιστική αταξία με χαοτικά χαρακτηριστικά, που διαμορφώθηκε τις τελευταίες πέντε 10ετίες.

Και στον τομέα αυτό η συνεργασία των Δημοτικών Κοινοτήτων και των οργάνων τους, είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσουμε άμεσα, τη διαδικασία ονοματοθεσίας οδών και πλατειών αλλά και αρίθμησης κτηρίων, που έχει να γίνει από το 1971!

 

Αγαπητοί συνεργάτες στο Δήμο, φίλοι συμπολίτες, εκλεχτοί προσκεκλημένοι,

 

Δεν θέλω να καταχραστώ άλλο τον χρόνο σας, Κυριακή μεσημέρι…

Θα έχουμε άλλωστε την ευκαιρία, από την αρχή του νέου χρόνου, να εξειδικεύσουμε πολλά από τα θέματα που σήμερα αναφέρθηκαν επιγραμματικά και άλλα που δεν είναι της παρούσας…

Επισημαίνω ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλοπροαίρετη και εποικοδομητική πρόταση, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Και δεν σας κρύβω ότι έχω δεχτεί, επεξεργαστεί και αποδεχτεί αρκετές τέτοιες προτάσεις συμπολιτών μας, σε διάφορα θέματα, όπως το κυκλοφοριακό, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, το πολιτισμό, την αξιοποίηση του Μον Ρεπό κ.ά.

Δεν δηλώνουμε παντογνώστες, παρά την όποια εμπειρία έχουμε αποκτήσει στο πέρασμα των χρόνων.

Ζούμε και ανασαίνουμε ανάμεσά σας. Νιώθουμε τον παλμό σας!

 Έχουμε μάτια και αυτιά ορθάνοικτα, να δούμε, ν’ ακούσουμε, να δεχτούμε προτάσεις…

Ξέρουμε ότι οι προσδοκίες σας από μας, είναι μεγάλες.

Και αισθανόμαστε το βάρος της μεγάλης μας ευθύνης ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτές. Χωρίς βέβαια να αγνοούμε το πλαίσιο που μας επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες, τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σταθερή επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε, ως πολίτες αυτού του τόπου, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση!

Είμαστε βέβαιοι ότι με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με συστηματική δουλειά, με αποφασιστικότητα και συνέπεια, αλλά και τη δική σας, χωρίς διακρίσεις ενεργό στήριξη, θα τα καταφέρουμε.

Θα καταφέρουμε με την ανιδιοτελή φιλοδοξία προσφοράς να επιτύχουμε τους κεντρικούς μας στόχους. Και να ξανανιώσουμε, περήφανοι για το Δήμο μας και τον ευλογημένο μας τόπο!

Ευχαριστώ από καρδιάς, την καθεμιά και τον καθένα σας, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.

Την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας που την βλέπουμε ζωγραφισμένη στα πρόσωπά σας, στο βλέμμα σας, στα χείλη σας, στον καλό σας λόγο, στον εγκάρδιο χαιρετισμό σας…

Είναι αυτά που μας δίνουν τη δύναμη να μπορούμε να αποκρινόμαστε ότι με την προσπάθεια και το έργο μας, ΝΑΙ, θα τιμήσουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας!»

Μετά το τέλος της ομιλίας, τα νεοεκλεγέντα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ