Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κράτσα: Η σημασία του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ρόδη Κράτσα
04 Ιανουαρίου 2024 / 12:54

Της Ρόδης Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Η Ελλάδα βρίσκεται σίγουρα σε περίοδο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για μία καλλίτερη και δικαιότερη λειτουργία του κράτους και των σχέσεών του με τους πολίτες όπως και της αγοράς εργασίας και των ευκαιριών ατομικής προόδου.

Απαραίτητο είναι στην πορεία αυτή, να λάβουμε υπ΄όψιν τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη οι Έλληνες πολίτες, οξύτερα από αυτά του μέσου ευρωπαίου πολίτη, για να επιτύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πορεία ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από ΕΛΣΤΑΤ, EUROSTAT και Κομισιόν.

- 26, 3% είναι το ποσοστό των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικού αποκλεισμού. Πρώτη η Ελλάδα μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., με ευρωπαϊκό μέσο όρο 21, 6% .

- 9% μη εκπληρούμενες δαπάνες περίθαλψης, λόγω οικονομικών αιτίων, δηλώνουν οι Έλληνες  έναντι του 2, 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

- 4 στους 5 Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούνται φτωχοί, έναντι λιγότερο από 1 στους 3 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

- Στις τελευταίες θέσεις όλων των δεικτών για την ισότητα των φύλων (εργασία, δημόσια ζωή κ.λ.π.) βρίσκεται η Ελλάδα.

- Και άλλα συναφή ευρήματα

Για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας πρέπει να μελετηθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προοπτικές σε κάθε Περιφέρεια στοχευμένα.

Και γι΄αυτό η Περιφέρεια μας υλοποιεί το σημαντικό έργο του  Παρατηρητηρίου της Κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-20 προϋπολογισμού ύψους 450,000 ευρώ, με στόχο την μελέτη και την χαρτογράφηση αναφορικά με τα κοινωνικά  ζητήματα και τα εργαλεία παρέμβασης.

Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα αλλά  και ιδιαίτερες προκλήσεις το καθένα, ως προς τις κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, ως προς τα οφέλη του τουρισμού, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και τον πράσινο μετασχηματισμό. Καμία πολιτική δεν είναι αποτελεσματική, αν δεν βασίζεται σε επιστημονική μελέτη και έρευνα και γεωγραφική αποτύπωση,

Τίποτε δεν πρέπει πλέον να γίνεται τυχαία η τυφλά, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ατομική ευημερία, κοινωνική συνοχή στον τόπο μας και την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.