Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομοφοβική και σεξιστική επίθεση καταγέλλουν φοιτητές της κατάληψης του ΤΞΓΜΔ

Κατάληψη
13 Φεβρουαρίου 2024 / 19:46

«Ως Συντονιστικό Κατάληψης του ΤΞΓΜΔ καταδικάζουμε κάθε παραβιαστική, σεξιστική, ομοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά και δηλώνουμε ρητά ότι θα συνεχίσουμε να μην ανεχόμαστε επιθέσεις, σχόλια και χλευασμούς εντός και εκτός του πλαισίου της κατάληψης μας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομοφοβικές και σεξιστικές επιθέσεις καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν φοιτητές που βρίσκονταν στην κατάληψη του κτηρίου «Ιπποκράτης» από το Τμήμα Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Κατάληψης του ΤΞΓΜΔ αναφέρει ότι φοιτητές δέχθηκαν υβριστικά σχόλια από ομάδα ατόμων που προσέγγισαν τον χώρο κατά τη διάρκεια πάρτι.

Η καταγγελία

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου διεξήχθη πάρτι στον χώρο του ψυχιατρείου, παρά την δυσαρέσκεια των Συντονιστικών των καταλήψεων που στεγάζονται εκεί. Εξαιτίας του χαρακτήρα ενός πάρτι, που προσελκύει άτομα διαφορετικών ιδεολογικών υποβάθρων και πεποιθήσεων, δημιουργήθηκε ανασφάλεια στα μέλη που πλαισιώνουν την κατάληψη στο τμήμα μας και λήφθηκε απόφαση να υπάρξει περιφρούρηση έξω από το κατειλημμένο. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα της περιφρούρησης γνώριζαν το ρίσκο της έκθεσης τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον και παρόλ’ αυτά προθυμοποιήθηκαν να θέσουν τους εαυτούς τους σε ενδεχόμενο κίνδυνο προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάληψη.

Ένας επιπλέον λόγος για την ανασφάλεια αυτή είναι η τοποθέτηση ΛΟΑΤΚΙ+ σημαιών στην πρόσοψη του κτηρίου, που στο μυαλό μερικών ατόμων μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για επιθέσεις.  Βέβαια, οι σημαίες αυτές πρεσβεύουν ένα μέρος της πολιτικής ταυτότητας της κατάληψης ΤΞΓΜΔ και των ατόμων που την πλαισιώνουν, στο πλαίσιο ενός διαθεματικού αγώνα.

Οι ανασφάλειές μας επιβεβαιώθηκαν, καθώς κατά την διάρκεια της πολύωρης περιφρούρησης δεχτήκαμε πολλά σχόλια και επιθέσεις σεξιστικού και ομοφοβικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, συμφοιτήτριά μας, που πλαισίωνε την κατάληψη δέχτηκε τον υβριστικό σεξιστικό χαρακτηρισμό χωρίς να έχει δοθεί καμία απολύτως αφορμή.

Στη συνέχεια, ομάδα ατόμων που επιτηδευμένα στεκόταν για αρκετή ώρα έξω από το κατειλημμένο κτήριο, άσκησε ομοφοβική ρητορική μίσους, στοχευμένη σε άτομα του Συντονιστικού μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η προσοχή της περιφρούρησης να στραφεί και στην προστασία ατόμων, πέραν του κτηρίου.

Τα ίδια άτομα θεώρησαν πρέπον να χλευάσουν άτομο της περιφρούρησης εξαιτίας της αντισυμβατικής του εμφάνισης. Οι παραβιαστικές συμπεριφορές εντάθηκαν περαιτέρω, όταν άτομο επιδίωξε με τη βία να εισέλθει στο εσωτερικό της κατάληψης. Προσπάθεια η οποία απέτυχε, καθώς τα άτομα της περιφρούρησης εμπόδισαν την είσοδο του, γεγονός στο οποίο αντέδρασε με τραμπουκισμούς κατευθυνόμενους αποκλειστικά σε θηλυκότητες. 

Αποκορύφωμα των βίαιων περιστατικών ήταν η υποστολή μίας από τις ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίες, την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ενώ δεν υπήρχε περιφρούρηση, καθώς διεξάγονταν συνέλευση του Συντονιστικού μας στο εσωτερικό του κτηρίου «Ιπποκράτης». Η σημαία ευτυχώς ανακτήθηκε από τον κάδο σκουπιδιών, όπου είχε πεταχτεί, από άτομο που πλαισίωνε την κατάληψη της πληροφορικής, το οποίο και μας ενημέρωσε για το περιστατικό. 

Ως Συντονιστικό Κατάληψης του ΤΞΓΜΔ καταδικάζουμε κάθε παραβιαστική, σεξιστική, ομοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά και δηλώνουμε ρητά ότι θα συνεχίσουμε να μην ανεχόμαστε επιθέσεις, σχόλια και χλευασμούς εντός και εκτός του πλαισίου της κατάληψης μας. Παροτρύνουμε κάθε συλλογικότητα, ατομικότητα και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα να εναντιώνεται έμπρακτα και σε τέτοιου είδους προσβλητικά περιστατικά. 

 

Συντονιστικό Κατάληψης Τμήματος Ξένων Γλωσσών,

Μετάφρασης και Διερμηνείας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ