Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυξήσεις 9% στις τιμές εισιτηρίων του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας

ΚΤΕΛ
21 Φεβρουαρίου 2024 / 09:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Δεν επηρεάζονται οι τιμές των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του Αστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας. Σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, τα εισιτήρια με τις παλιές τιμές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέες τιμές ισχύουν πλέον στα εισιτήρια του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας, μετά τις ανατιμήσεις που έγιναν στα κόμιστρα, τα οποία παρέμεναν καθηλωμένα εδώ και 14 χρόνια.

Η Υπουργική απόφαση για την αύξηση 9% στις τιμές των εισιτηρίων των Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕΛ ανά την επικράτεια, έλαβε ΦΕΚ στις 15 Δεκεμβρίου 2023 με άμεση ισχύ. Μάλιστα το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας προχώρησε από τις 21 Δεκεμβρίου στην αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας ξεκίνησε να «κόβει» εισιτήρια στις νέες τιμές από τον περασμένο Ιανουάριο. Ειδικότερα, το εισιτήριο από Κέρκυρα προς Αθήνα κοστίζει πλέον 48 ευρώ από 44,50 ευρώ, ενώ προς Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε στα 37 ευρώ από 34,30 ευρώ.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας Τάσος Τσιμπούλης, οι ανατιμήσεις είναι ήπιες και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου αλλά και το κόστος ανταλλακτικών και συντήρησης. «Η αύξηση του 9%, αναλογικά με την τιμή του πετρελαίου που έχει ανέβει σημαντικά, είναι πολύ μικρή. Τα οχήματά μας δουλεύουν αποκλειστικά με πετρέλαιο και τα έξοδα για την προμήθειά του είναι τεράστια και μεγαλύτερα από το μισθολογικό κόστος. Επί της ουσίας οι αυξήσεις στα εισιτήρια εντός νομού αφορούν σε λεπτά», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Τσιμπούλης. Ενδεικτικά το εισιτήριο από την πόλη της Κέρκυρας προς τον Κάβο διαμορφώνεται πλέον στα 4,80 ευρώ, προς το Σιδάρι στα 3,70 ευρώ και προς Παλαιοκαστρίτσα στα 2,5 ευρώ.

Στο Αστικό ΚΤΕΛ

Ανατιμήσεις συναντούν από τον προηγούμενο μήνα και οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες. Έτσι από 1η Ιανουαρίου του 2024, το κλασσικό χάρτινο εισιτήριο, πωλείται πλέον ακριβότερα κατά 10 λεπτά, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ και στο 1,60 ευρώ από 1,50 ευρώ, ανάλογα με την ζώνη μετακίνησης.

Αυξήσεις υπάρχουν και στα εισιτήρια που εκδίδονται από τον οδηγό εντός του λεωφορείου. Πλέον το εισιτήριο για τις μετακινήσεις στην Α’ Ζώνη στοιχίζει 2 ευρώ από 1,70 ευρώ και στη Β’ Ζώνη 2,5 ευρώ από 2,30 ευρώ. Για τον λόγο αυτό ο Διευθυντής του Αστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας Αλέξανδρος Πάγκαλης, μιλώντας στην «Ε», συνέστησε στο επιβατικό κοινό να προμηθεύεται τα εισιτήρια εκτός του λεωφορείου από τα σημεία πώλησης (Σταθμαρχείο, Αυτόματους Πωλητές Εισιτηρίων, Περίπτερα – Ψιλικά κλπ).

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια με παλιές τιμές, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Σημειώνεται ότι η αύξηση του 9% στις τιμές των εισιτηρίων δεν επηρεάζει την ισχύουσα τιμή των μηνιαίων καρτών απεριόριστων διαδρομών, ενώ συνεχίζονται οι προσφορές των πακέτων εισιτηρίων (10+1 δώρο). «Είμαστε ο μόνος κλάδος που εδώ και 14 χρόνια διατηρούσαμε τις ίδιες τιμές. Στο διάστημα αυτό, όμως τα κόστη έχουν αυξηθεί άνω του 40%. Η αύξηση που πήρε η τιμή του εισιτηρίου είναι μόλις στο 9%», ανέφερε ο κ. Πάγκαλης.

Συμφωνία

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κομίστρου για την παροχή συγκοινωνιακού έργου στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, έγινε κατόπιν κοινού αιτήματος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών ΠΟΑΥΣ και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών ΠΟΑΣ προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με γνώμονα τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα (καύσιμο, εργασιακό κόστος, κόστος ανταλλακτικών και συντήρησης) που δημιουργούσαν, την ανάγκη αναπροσαρμογής του κομίστρου). Κατόπιν διαπραγματεύσεων, η διοίκηση της ΠΟΑΣ κατέληξε σε συμφωνία με το Υπουργείο για αύξηση κατά 0,10 λεπτά, δηλαδή 9% στις τιμές των εισιτηρίων.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.