Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Εδώ και τώρα ο Δήμος να λύσει το πρόβλημα με τις καθαρίστριες στο 1ο ΕΠΑΛ

ΕΛΜΕ
21 Μαρτίου 2024 / 16:25

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν οι δημοτικές αρχές ότι αποτελούν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας»

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Δεν άργησε πολύ και αυτή η Δημοτική Αρχή που εκπροσωπεί το «νέο» και το «καινούριο», να αποκαλύψει ότι οι προθέσεις και οι διαθέσεις της, δε διαφέρουν και πολύ από αυτές της προηγούμενης αρχής και της αρχής πριν από αυτήν, αφού για όλους αυτούς/ες, τα ζητήματα κόστους - οφέλους είναι πολύ πιο σημαντικά από την υγεία και την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών, πολύ πιο σημαντικά από το να γίνεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία.

Έτσι, μετά τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στον έλεγχο του κτιρίου του σχολικού συγκροτήματος στο Μαντούκι  (μετά τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα ΜΚΔ, τις συναντήσεις της ΕΛΜΕ με το δήμαρχο και τον εντεταλμένο σύμβουλο για την παιδεία όπου τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα, τις ερωτήσεις δημοτικής παράταξης και τις υποσχέσεις αντιμετώπισης του ζητήματος, την παρέμβαση του συλλόγου γονέων του σχολείου στο Δημοτικό συμβούλιο, τα επίσημα έγγραφα της διεύθυνσης του σχολείου και του συλλόγου γονέων του σχολείου), δεν μπαίνουν καν στον κόπο να λύσουν απλά προβλήματα που προκύπτουν στην λειτουργία του σχολείου, την ευθύνη των οποίων έχει ο Δήμος.

Έτσι, πριν από λίγες μέρες, μετά από μια ένσταση στον πίνακα μοριοδότησης των σχολικών καθαριστριών, η μία από τις σχολικές καθαρίστριες του σχολείου μετατράπηκε από πλήρους ωραρίου σε 3ωρη, ενώ μια άλλη συναφέλφισσα μετατράπηκε από 3ωρης απασχόλησης, σε πλήρους.

Παρόλο όμως που το σχολείο στο Μαντούκι έχασε «μισή» καθαρίστρια -και μετά από συνεχείς «ενοχλήσεις» τόσο από το σχολείο όσο και από την ΕΛΜΕ στη συνάντηση που είχε η ΕΛΜΕ με τον εντεταλμένο σύμβουλο για την παιδεία και παρόλη την υπόσχεση που πήραν ότι ο Δήμος θα στείλει στο σχολείο άλλη μια 3ωρη καθαρίστρια για να καλύψει το κενό, αυτό δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, με έγγραφο που έφτασε στο σχολείο από το Δήμο την Παρασκευή, συστήνει να καλυφθεί το κενό «εκ των έσω» με τις υπάρχουσες καθαρίστριες. Μάλιστα το ύφος του εγγράφου είναι τέτοιο, που θεωρεί ότι «και πολύ σας είναι»....

Πραγματικά είναι ανεξήγητο για ποιο λόγο ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει το κενό αυτό, αφού το μόνο που έγινε ήταν να αλλάξουν σύμβαση δύο συναδέλφισσες καθαρίστριες.  Γιατί δεν μπορεί να τοποθετήσει μια καθαρίστρια στο τεράστιο σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι και προτιμά να αφήνει το σχολείο του 1ου ΕΠΑΛ, εδώ και 2 βδομάδες περίπου, χωρίς καθαρίστρια για όλο τον πρωινό κύκλο;

Δεν καταλαβαίνουν στο Δήμο ότι αυτό το «εκ των έσω» δεν μπορεί να γίνει; Δε γίνεται:

·         Να καλυφθούν όλα τα σχολεία, πρωί και απόγευμα, με 1000 περίπου μαθητές και 100 εκπαιδευτικούς με τις υπάρχουσες καθαρίστριες, αφού απλά αυτές δε φτάνουν.

·         Η κάθε καθαρίστρια που είναι υπεύθυνη για κάθε σχολείο, έχει και συγκεκριμένες ευθύνες, καθώς και τα κλειδιά όλου του σχολείου, κάτι που δεν μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν.

·         Η κάθε καθαρίστρια έχει ευθύνη σε συγκεκριμένους χώρους και όλες μαζί στους κοινόχρηστους χώρους και η διαχείριση που προτείνει ο Δήμος είναι αδύνατη.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν οι δημοτικές αρχές ότι αποτελούν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και ακολουθούν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ρίχνοντας όλα τα βάρη στους πολίτες και αδιαφορώντας για την πολιτική που δεν έχει ανταποδοτικά οφέλη, όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία θα λυθεί μόνο με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς καθαριστριών, ώστε το κάθε σχολείο να έχει από την αρχή, μέχρι το τέλος της χρονιάς το προσωπικό καθαριότητας που απαιτείται.

Εδώ και τώρα ο Δήμος κεντρικής Κέρκυρας να λύσει το πρόβλημα με τις καθαρίστριες στο 1ο ΕΠΑΛ.