Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ένωση Γονέων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για το περιστατικό βίας στο Σαρόκο

Το περιστατικό σόκαρε τους περαστικούς καθώς έγινε σε πολυσύχναστο σημείο
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
05 Απριλίου 2024 / 12:42

"Κατά την γνώμη μας οι αιτίες του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν μέσα στην κοινωνία και όχι μόνο στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού ή μια σχολικής αίθουσας"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Αυτή τη φορά η «πόρτα χτύπησε» και το σπίτι μας! Έφηβοι 15-17 ετών διαπληκτίστηκαν και έβγαλαν μαχαίρι με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων, οι δύο έφηβοι. Ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία!

Ως γονείς ανησυχούμε πάρα πολύ για την ολοένα και αυξανόμενη βία που εκτυλίσσεται καθημερινά και που εκδηλώνεται με πολλές μορφές. Είναι διάχυτη στην κοινωνία μας και δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις.

Τι όμως φταίει πραγματικά και έχουμε έξαρση της νεανικής παραβατικότητας;

Εύκολα θα μπορούσε κάποιος να ρίξει την ευθύνη στην οικογένεια, σε έναν «κακό» πατέρα ή μία «κακή» μητέρα που «αδιαφόρησαν» και δεν στήριξαν το παιδί τους ή ότι είναι θέμα χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου και το «κακό» DNA του. Φτηνές και αντιεπιστημονικές αιτίες που δεν έχουν βάση. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η βία φέρνει βία. Γνωρίζουμε ότι η σημερινή κοινωνία είναι πλασμένη σε ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που θέλει να υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι για να επιβιώσει, καθημερινά ασκεί βία σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Διότι σήμερα ασκείται βία στην οικογένεια που προσπαθεί χωρίς καμία στήριξη από το κράτος να τα βγάλει πέρα. Να μεγαλώσει παιδιά σε σχολεία με τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους που είτε δεν υπάρχει καθόλου ψυχολόγος στο σχολείο είτε όταν υπάρχει μοιράζεται σε 5 σχολεία!!! Ασκείται βία στα παιδιά μας που δεν έχουν χώρους δωρεάν άθλησης για να εκτονωθούν και να μάθουν τις αρχές τις ομαδικότητας, της άμιλλας και του σεβασμού. Βία ασκείται στους εργαζόμενους (ενήλικους και ανήλικους) που δουλεύουν τη θερινή σεζόν ήλιο με ήλιο!!! Με εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας που το σύστημα τις ονομάζει νόμιμες και αναγκαίες!!! Βία επίσης είναι η σημερινή μουσική βιομηχανία που πλασάρει στους νέους -και όχι μόνο- μουσικά «σκουπίδια» με στίχους με βρισιές, με χυδαίες και τραμπούκικες εκφράσεις, με σεξιστικές αναφορές. Βία επίσης ασκεί το σημερινό σχολείο που είναι διαμορφωμένο έτσι που να αναγκάζει παιδιά να το εγκαταλείπουν αφού του βάζουν δυσθεώρητες δυσκολίες μέσω της τράπεζας θεμάτων που η τωρινή κυβέρνηση κιόλας θέλει να την επεκτείνει από την Α Λυκείου. Ένα Λύκειο ανταγωνιστικό που χρόνια τώρα αποτελεί μόνο εξεταστικό κέντρο με σκοπό να περάσουν «οι καλύτεροι» στο πανεπιστήμιο. Ένα σχολείο που με το περιεχόμενο σπουδών να κατακερματίζει την γνώση και απλά προσφέρει δεξιότητες (βλέπε εργαστήρια δεξιοτήτων), που καταργεί τα αναγκαία καλλιτεχνικά μαθήματα που κυρίως αυτά εξευγενίζουν την προσωπικότητα των νέων.

Κατά την γνώμη μας οι αιτίες του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν μέσα στην κοινωνία και όχι μόνο στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού ή μια σχολικής αίθουσας. Τόσο το παιδί, όσο και το περιβάλλον του (γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι, κ.α.) ζουν και υπάρχουν μέσα στην κοινωνία και σε αλληλεπίδραση μ’ αυτήν. Η κοινωνία δεν είναι απλά ένα άθροισμα ξεχωριστών ατόμων. Είναι το δέσιμο αυτών των ανθρώπων. Υπάρχει λοιπόν δέσιμο όταν υπάρχουν εκμεταλλευτικές σχέσεις ή όταν κυριαρχεί το κέρδος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας; Βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση όταν μαθαίνουμε στους νέους να κοιτούν τον εαυτό τους, να κοιτούν την «πάρτη» τους και να ακολουθούν το «μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι»; Σε ένα σύστημα όπου η ίδια η δικαιοσύνη αφήνει ατιμώρητους τους πραγματικούς υπαίτιους του εγκλήματος των Τεμπών και αφήνει στα «μαλακά» τους βιαστές ανηλίκων - περιμένουμε να μην έχουμε βία;

Άρα λοιπόν η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο και οποιοσδήποτε τρόπος έκφρασής της είναι δεμένη με την ίδια την οργάνωση του συνόλου της κοινωνίας και τις σχέσεις που διέπει αυτή.

Ως γονείς θα παλεύουμε πάντα για το καλύτερο των παιδιών μας. Γι’ αυτό διεκδικούμε:

  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων που θα επιτρέψει μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την πλήρη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς, ώστε να χτίζεται η σταθερή παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή,
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς κοινωνικών επιστημόνων με οργανικές θέσεις σε κάθε σχολική μονάδα για να στηρίζουν τη σχολική ζωή.
  • Αναβάθμιση των καλλιτεχνικών προγραμμάτων και φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες,
  • Ενίσχυση των  δραστηριοτήτων σε κάθε σχολείο, σε κάθε Δήμο με ομάδες θεατρικές, αθλητικές, μουσικές, περιβαλλοντικές, που θα ενισχύουν τις σχέσεις των παιδιών μας
  • Δημιουργία Σχολών Γονέων σε κάθε σχολείο με ευθύνη των Δήμων,
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια που έχουν ανάγκη οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά μας
  • Κανένας αποκλεισμός μαθητή από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης και σχολικό νοσηλευτή.

Με αυτές τις διεκδικήσεις τάσσεται η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου κεντρ. Κέρκυρας, που αποτελούν διαχρονικές διεκδικήσεις του γονεϊκού, του μαθητικού, του εκπαιδευτικού κινήματος και απαντούν στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς.

Κέρκυρα, 4/4/2024

Το ΔΣ της Ένωσης

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ