Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε η μεταστέγαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο κτήριο των Παλιών Δικαστηρίων (photos)

Παλαιά δικαστήριο
05 Απριλίου 2024 / 13:13

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της "Ε" - Η μετεγκατάσταση θα διαρκέσει έως 12/4- Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις μεταφορικές εργασίες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκίνησε σήμερα η μεταστέγαση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο νέο ιδιόκτητο κτήριό της, επί της οδού Ζαβιτσιάνου 1 (Παλιά Δικαστήρια), επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της "Ε" της 21 Μαρτίου 2024.

Δείτε επίσης: Μετακομίζει στα παλιά Δικαστήρια η Περιφέρεια, μετά από αναμονή ετών! (photos)

Στο κτίριο των παλαιών Δικαστηρίων πρόκειται να μεταφερθούν κυρίως οι Υπηρεσίες που στεγάζονται όλα αυτά τα χρόνια σε μισθωμένο κτίριο, στις Αλυκές Ποταμού, δηλαδή το Γραφείο Περιφερειάρχη, η Αυτοτελής Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα έχει και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, καθώς θα εξοικονομηθούν δημόσια χρήματα που καταβάλλονται επί χρόνια για τα ενοίκια των κτιρίων στις Αλυκές, ενώ παράλληλα η μεταστέγαση θα συμβάλλει και στην αναγέννηση της περιοχής της Σπηλιάς, σε συνδυασμό με το έργο του τουριστικού καταφυγίου σκαφών αναψυχής, απέναντι από τα παλαιά Δικαστήρια.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια η μετεγκατάσταση θα διαρκέσει μέχρι την 12/4/2024, κατόπιν τούτου ζητά την κατανόηση των συμπολιτών μας, για τις όποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που για το σκοπό αυτό θα απαιτηθούν. «Το νέο εμβληματικό κτήριο θα αποτελέσει κτήμα όλων των πολιτών της Περιφέρειας και εφαλτήριο του Έργου Δημιουργίας που ανοίγεται μπροστά μας, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του σήμερα και του αύριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής.

Το ιστορικό

Επί Περιφερειακής Αρχής Σπύρου Σπύρου το κτίριο των Παλαιών Δικαστηρίων είχε παραχωρηθεί στην ΠΙΝ για 20 χρόνια συνολικά, εκ των οποίων μόνο τα 10 χωρίς αντίτιμο, ενώ για τα υπόλοιπα 10 χρόνια προβλεπόταν η καταβολή ενοικίου. Ωστόσο ο επόμενος Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η σύμβαση που ίσχυε ήταν ετεροβαρής και ασύμφορη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τελικά το 2017 παραχωρήθηκε η κυριότητα του ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα στην Περιφέρεια.

Η επισκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2014, αρχικά με πίστωση 835.000 ευρώ που είχε εξασφαλίσει δυο χρόνια πριν ο τότε Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου. Ωστόσο η εργολαβία περιλάμβανε γενικές επισκευές του κτιρίου και όχι κάποιο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Εν συνεχεία, στις 23-09-2016 ο Θ. Γαλιατσάτος υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, π/υ 278.298,42 ευρώ με ΦΠΑ. Η εργολαβία που ολοκληρώθηκε στην ώρα της, αφορούσε μεταξύ άλλων σε τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης – ψύξης και κλιματισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης, φωτιστικά σώματα εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης κ.α.

Ωστόσο η επόμενη Περιφερειακή Αρχή διαπίστωσε κάποια κενά, με την πρώην Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα να προχωρά και σε γ’ εργολαβία για την ολοκλήρωση του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας. Η εργολαβία αφορούσε μεταξύ άλλων την καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων των εξωτερικών τοίχων και την επισκευή νέων, την ενεργειακή αναβάθμιση με νέα κουφώματα με ειδική ξυλεία, ενώ προβλέπονταν επίσης κάποιες εργασίες αποκατάστασης στο δώμα του κτιρίου και καλλωπισμού του περιβάλλοντα χώρου.

Στην πορεία ωστόσο προέκυψαν επιπλέον εργασίες για την αντιμετώπιση υγρασιών που διαπιστώθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η σύμβαση όμως για την εκτέλεσή τους, κατέπεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το πρόβλημα με τις υγρασίες αντιμετωπίστηκε από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, όπως και κάποια άλλα ζητήματα που διαπιστώθηκαν και πλεον το σύνολο των είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο να στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ