Τρίτη 21.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δίνουν λύση στην εύρεση πάρκιν μέσω ιστοσελίδας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
13 Μαρτίου 2017 / 16:16

Μια ομάδα φοιτητών, μεταξύ των οποίων και ένας Βολιώτης, ο 24χρονος Θοδωρής Σωτηρίου, ανέπτυξε και δημιούργησε μια ιστοσελίδα, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να βρει πάρκιν σε πιλοτές πολυκατοικιών ή ακόμα να κερδίσει χρήματα ενοικιάζοντας το δικό του.

ΒΟΛΟΣ. Το design της πλατφόρμας ανέλαβε ο 23χρονος Βολιώτης Αργύρης Φραγκογιώργος, ενώ η νεοφυής επιχείρηση (startup) με την ονομασία parky.gr άρχισε τον περασμένο μήνα και έχει ήδη χρήστες στον Βόλο.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κάθε πόλης είναι η εύρεση παρκαρίσματος, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη κίνηση, παράνομη στάθμευση, αλλά παράλληλα άγχος και εκνευρισμό στους οδηγούς.
Η ομάδα του parky.gr ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό site, μέσα από το οποίο βρίσκεις θέση στάθμευσης σε πιλοτές πολυκατοικιών ή κερδίζεις ενοικιάζοντας το δικό σου.
Στην ομάδα, αλλά και συνιδρυτής είναι και ο Βολιώτης Θοδωρής Σωτηρίου, τελειόφοιτος στην Πληροφορική της ΑΣΟΕΕ, 24 ετών, ενώ το design της πλατφόρμας ανέλαβε ο 23χρονος Αργύρης Φραγκογιώργος, επίσης Βολιώτης, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου, web designer.
Η υπόλοιπη ομάδα απαρτίζεται από τους Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου, απόφοιτο Χρηματοοικονομικών DEREE, συνιδρύτρια του parky.gr και Χρήστο Χατζή, τελειόφοιτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, προγραμματιστή.
Η λειτουργία, σύμφωνα με τον Βολιώτη Θοδωρή Σωτηρίου, «είναι πολύ απλή, αφού οι μεν ιδιοκτήτες χώρου στάθμευσης, όπως παραδείγματος χάριν σε πιλοτές πολυκατοικίας, αυλές σπιτιών, υπόγεια γκαράζ, εγγράφονται δωρεάν στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια δηλώνουν τη διαθεσιμότητα της θέσης τους για λίγες ώρες μέσα στην ημέρα ή μέχρι και μήνες, ενώ ορίζουν οι ίδιοι την τιμή ενοικίασης και κερδίζουν έτσι ένα σεβαστό έξτρα εισόδημα».
Από την άλλη πλευρά οδηγοί μπορούν να βρουν ένα πάρκιν πολύ πιο εύκολα σε μια από τις θέσεις που είναι διαθέσιμη, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το πάντα για τους ίδιους «επίφοβο» παρκάρισμα (από να τους χτυπήσουν το αυτοκίνητο έως να τους «κόψει» κλήση η Τροχαία για κάποιον λόγο), ενώ γλιτώνουν χρόνο, κίνηση στον δρόμο, αλλά και εκνευρισμό και άγχος ψάχνοντας ίσως για πολλή ώρα για μια θέση πάρκιν.
 
Πλεονεκτήματα
 
«Τα πλεονεκτήματα μέσα από την πλατφόρμα του parky.gr είναι πολλά, όπως για παράδειγμα κάθε ιδιοκτήτης ενός πάρκιν μπορεί να κερδίζει ένα σεβαστό έξτρα εισόδημα από έναν χώρο που για διάφορους λόγους μένει ανεκμετάλλευτος όλη την ημέρα ή κάποιες ώρες» εξηγεί ο Θοδωρής Σωτηρίου.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, «από την άλλη πλευρά οι οδηγοί βρίσκουν ασφαλέστερο πάρκιν πριν χρειαστεί να μπουν στο αυτοκίνητό τους για τον προορισμό τους, που μπορεί να είναι για μια δουλειά, για την εργασία τους ή ακόμα και για μια βόλτα στο κέντρο της πόλης».
Σύμφωνα με τον 24χρονο Βολιώτη, κάθε πόλη μπορεί να αποκτήσει καλύτερη κυκλοφορία, καθώς πρώτον θα υπάρχουν λιγότερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στον δρόμο, αλλά και δεύτερον σαφώς λιγότερα εν κινήσει ψάχνοντας για μια θέση στάθμευσης.
 
Πώς άρχισε η ιδέα
 
Όπως εξηγεί στη «Θ» ο Θοδωρής Σωτηρίου, συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης (startup), «το parky.gr έχει ήδη χρήστες στον Βόλο, ενώ άρχισε από μια παρέα φοιτητών και λειτουργεί πανελλαδικά τραβώντας το ενδιαφέρον πολλών media».
Η ανάγκη και δυσκολία εύρεσης παρκαρίσματος ήταν το έναυσμα για τη νεοφυή επιχείρηση και αποτέλεσμα μιας παρέας φοιτητών ήταν η δημιουργία του parky.gr. «Η ιδέα προέκυψε μετά από μια «μαραθώνια» διαδρομή για εύρεση πάρκιν, κατά την οποία η 25χρονη συνιδρύτρια της νεοφυούς επιχείρησης Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου παρατηρούσε άδειες θέσεις σε πιλοτές πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών» τονίζει ο 24χρονος Βολιώτης.
Σε συνεργασία με τον Βολιώτη Θοδωρή Σωτηρίου αποφάσισαν να τεστάρουν την ιδέα για πρώτη φορά στον διαγωνισμό Athens Startup Weekend University 2016, αποσπώντας διακρίσεις από κοινό και κριτική επιτροπή.
Ταυτόχρονα, έλαβαν και τεχνολογική υποστήριξη από τη Microsoft, μέσω του προγράμματος BizSpark για startups, επιτρέποντας έτσι να κάνουν τα πρώτα τους βήματα πατώντας σε γερά θεμέλια.
Όπως προαναφέρθηκε το design της πλατφόρμας ανέλαβε ο 23χρονος Βολιώτης Αργύρης Φραγκογιώργος, τον οποίο η ομάδα περιμένει να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ώστε να επιστρέψει στην… ενεργό δράση.
 
Πορεία μέχρι σήμερα
 
Το parky.gr άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 και ήδη έχει επεκταθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Βόλο, για τον οποίο υπάρχουν καταχωρίσεις αγγελιών, ενώ σημαντική είναι η επισκεψιμότητα από τις πρώτες κιόλας μέρες. Από ό,τι φαίνεται η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την πρωτοποριακή ιδέα και καταλαβαίνει τις λύσεις που προσφέρει.
«Συνολικά έχουμε νέες εγγραφές καθημερινά. Πολλοί ιδιοκτήτες θέσεων στάθμευσης επιλέγουν να τις ενοικιάσουν με τον μήνα, αλλά και με ημερήσιες χρεώσεις. Χαρακτηριστικά έχουμε πάρκιν ιδιώτη στην Πατησίων, που χρεώνει 3 ευρώ για στάθμευση συνολικής διάρκειας 6 ωρών. Οι τιμές παραμένουν δελεαστικές και αυτό προσεγγίζει με τη σειρά του πληθώρα οδηγών. Συνεχώς επικοινωνούμε με ιδιοκτήτες, καθώς αρχίζουμε μια μεγάλη digital καμπάνια» επισημαίνει ο Θοδωρής Σωτηρίου.
Ο ίδιος τονίζει ότι «παρά την κρίση και τις δυσκολίες που έχει η Ελλάδα, παρατηρήσαμε πως όταν προσφέρεις μια αναγκαία λύση, εύκολα προσβάσιμη και με σεβασμό στους χρήστες, ο κόσμος το καταλαβαίνει και γίνεται μέρος της».
Τα επόμενα βήματα
 
«Η μεγάλη αποδοχή της ιδέας έχει εντείνει και τις δικές μας προσπάθειες. Καθημερινά αναπτύσσουμε τεχνολογικά την πλατφόρμα, έχουμε σχέδια για επεκτάσεις σε νέες ανερχόμενες τεχνολογίες. Με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης θα ανοίξουμε και θέσεις εργασίας σύντομα, καθώς υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα που μπορεί να αξιοποιηθεί» καταλήγει ο 24χρονος Βολιώτης Θοδωρής Σωτηρίου.
ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ