Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυναμικό «όχι» στην χρήση RDF από την ΑΓΕΤ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
16 Μαρτίου 2017 / 10:25

ΒΟΛΟΣ. Δεκάδες Βολιώτες κάθε ηλικίας, παραβρέθηκαν στην ενημερωτική συγκέντρωση για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας την Τετάρτη το απόγευμα στο ξενοδοχείο Παρκ, στο Βόλο.

Ένταση προκλήθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα η πρώην Υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία αποδοκιμάστηκε από τους συμμετέχοντες.
Το σύνολο των ομιλητών εξέφρασε την αντίθεσή του στην αδειοδότηση που εξασφάλισε πρόσφατα ο όμιλος Lafarge από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της ποσότητας καύσης RDF με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.
Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος στην αρχή της εκδήλωσης αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της διαδικασίας έγκρισης για καύση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.
Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) Βαγγέλης Σπίθας αναφέρθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση RDF και κάλεσε τους Βολιώτες να ξεσηκωθούν προκειμένου να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή της Μαγνησίας.
Ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Αντώνης Σωτηρίου, με εξειδίκευση στη θερμική επεξεργασία υλικών, ο οποίος τοποθετήθηκε στο θέμα μέσω skype, υπογράμμισε επίσης τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την καύση μεγάλων ποσοτήτων RDF, λόγω έκλυσης στην ατμόσφαιρα τοξικών και καρκινογόνων ουσιών.
Από την πλευρά του ο γνωστός παιδίατρος και τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεόδωρος Περράκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου στη Μαγνησία κατά 30%, σύμφωνα με μετρήσεις, και υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής μιας επιδημιολογικής μελέτης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Θρασύβουλος  Σταυριδόπουλος έδωσε την πληροφορία ότι η σύμβαση του Οργανισμού για τη χρήση από την ΑΓΕΤ των λιμενικών εγκαταστάσεων μπροστά στο εργοστάσιο, προβλέπει μόνο τη διακίνηση πρώτων υλών και των προϊόντων που παράγει το εργοστάσιο.