Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι τέσσερις που αντιδρούν να ξέρουν ότι Ρουκετοπόλεμος θα γίνει

ΑΛΗΘΕΙΑ
11 Απριλίου 2017 / 17:28

ΧΙΟΣ. Ύστατη προσπάθεια να πειστούν και οι τελευταίοι ιδιοκτήτες σπιτιών στον Αγ. Μάρκο και την Παναγία Ερειθιανή στον Βροντάδο, να συνταχθούν με την τοπική κοινωνία και να διεξαχθεί ο ρουκετοπόλεμος ελεγχόμενα απηύθυνε μέσω του Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Στρατής Γδύσης.

Μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία των σπιτιών της περιοχής έχουν περιφραχθεί, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης παραμένουν χωρίς συρματοπλέγματα 4 σπίτια στον Αγ. Μάρκο και 2 στην Παναγία Ερειθιανή, τα οποία ο Δήμος προτίθεται να περιφράξει, εφόσον το δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους.
Ο Στρατής Γδύσης επικαλούμενος την εμπειρία του 2015, όταν είχε εμπλακεί ενεργά με την θωράκιση της περιοχής για το ρουκετοπόλεμο, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια, εκτιμά ότι σήμερα, που η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένη να συνεχιστεί το έθιμο και εφόσον εξασφαλίζονται όλα όσα ζητούσαν οι θιγόμενοι τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντιδράσεις, αποδίδοντας όσες υπάρχουν σε παραξενιά.
Οι προτάσεις του συλλόγου Βρονταδουσιακών Εθίμων, όπως είπε, συνοψίζονται σ’αυτά που ζητούσαν οι θιγόμενοι.
Σύμφωνα με τον κ. Γδύση, υπάρχει σχέδιο για ρίψη μικρότερου αριθμού ρουκετών – ακούγεται για ένα σύνολο 10.000 και από τις δύο πλευρές, ίσως να είναι και λιγότερες- μειώνονται οι ρουκετοσύρτες, μειώνεται ο χρόνος ρίψης από τις 11 το βράδυ του Μ. Σαββάτου μέχρι τις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα και απομακρύνονται τα συνεργεία που δεν έχουν σχέση με την περιοχή.
«Δίνεται μια ευκαιρία στο έθιμο να επιστρέψει στις ρίζες του και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι», ανέφερε, εστιάζοντας στις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία του Βροντάδου, λόγω αυτής της αντιπαλότητας
«Ρουκέτες φέτος θα πέσουν», είπε με βεβαιότητα και τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια αυτό να γίνει από συγκεκριμένες θέσεις και με ασφάλεια, κάτι που προϋποθέτει να μην εξελιχθεί η αναβίωση του εθίμου σε «κλεφτοπόλεμο».