Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φυσικό αέριο (και) στην Κέρκυρα

Editorial
20 Ιουνίου 2018 / 11:56
Γιώργος Κατσαΐτης

Σε μια περιοχή του κόσμου, όπως η Κέρκυρα, που είναι αδύνατον να βρεθεί τόπος για τη διαχείριση των σκουπιδιών, τις δεξαμενές, το Βιοτεχνικό Πάρκο

κλπ οχλούσες χρήσεις, αυτό το σημείωμα αναγκαστικά κινείται στην σφαίρα της φαντασίας. Αφορμή όμως δίνεται από την συζήτηση στην Ήπειρο, προκειμένου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να τροφοδοτηθεί η περιοχή με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται να εγκατασταθούν δεξαμενές υγροποιημένου, φυσικού αερίου στο λιμάνι του ΟΛΗΓ στην Ηγουμενίτσα. Το γεγονός από μόνο του συνιστά μια καλώς εννοούμενη πρόκληση εφόσον έτσι δημιουργείται η εφικτή προϋπόθεση να τροφοδοτείται και η ενεργοβόρα Κέρκυρα με φυσικό αέριο. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε εκτός των πολλών άλλων και τη φτηνότερη λειτουργία τουριστικών μονάδων εκτός σεζόν, και τους χειμωνιάτικους μήνες, γεγονός που θα τις επέτρεπε να διευρύνουν εφ’ όσον το επιθυμούν την αγορά τους, σε βάθος χρόνου, ακόμα και σε 24ωρη βάση! Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο, η διέλευση και η διανομή του οποίου θα επηρεάσει, αν όχι θα διαμορφώσει, τη νέα γεωγραφία στην περιοχή, αυτονόητα στο πεδίο της οικονομίας αλλά και της (γεω)πολιτικής, αλλάζοντας εντέλει την αξία των τόπων. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ, αγωγός αζέρικου, φυσικού αερίου από την Ανατολή στην Ιταλία και την Ευρώπη, με ανοικτό σήμερα το ζήτημα των ενδιάμεσων μαστεύσεων και των περιφερειακών δικτύων. Η ανάμειξη της τοπικής Διοίκησης σ’ αυτές τις εξελίξεις κρίνεται επιβεβλημένη. Και ως εκ τούτου η ανάγκη ενίσχυσής της με ειδικούς επιστήμονες, σταθερούς συνεργάτες, είναι αναγκαία και επίκαιρη.
 

Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.