Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λιγότεροι Εγγλέζοι! Ε και;

Editorial
18 Οκτωβρίου 2016 / 14:38

Οι Εγγλέζοι άφησαν το νόμισμά τους ελεύθερο, ψηφίζοντας έξω από την Ε.Ε., κι αυτό παίρνει την τιμή που του δίνουν οι αγορές. Υποτιμάται, ενισχύοντας τις βρετανικές εξαγωγές, δυναμώνοντας την εσωτερική ζήτηση και την τοπική οικονομία.

Τα ταξίδια γίνονται ακριβότερα αλλά ο κοσμάκης, εθισμένος σ' αυτό το προνόμιο, να ξεφεύγει 20 μέρες τον χρόνο από τον ισοπεδωτικό καταμερισμό εργασίας, επιμένει! Θα βγει όμως. Αλλά λιγότερες φορές και θ' αναζητήσει φτηνότερες λύσεις. Προσφορές. Αυτό για 'μας σημαίνει, μικρότερος τζίρος.
Το δεύτερο δημοσιογραφικό εύρημα, είναι η προϊούσα κερκυραϊκή απεξάρτηση από τη βρετανική αγορά, που συντελείται εδώ και 20 χρόνια! Αυτό χωρίς να σημαίνει ότι έπαψε να μας ενδιαφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο εντούτοις βρίσκουμε τον τρόπο ν' αναπληρώνουμε την απώλεια.
Το τρίτο είναι η αντιστροφή του προσήμου προσφοράς και ζήτησης, που καθιστά τα κερκυραϊκά κρεβάτια περιζήτητα, γεγονός που μεταφράζεται σε πλεονέκτημα για τη διαμόρφωση της τιμής τους προς τα πάνω.
Και η μόνιμη επωδός: Αρκεί να βρεθεί ένας δρόμος που να στέλνει αυτούς τους πόρους, αντί της απόλυτης ιδιωτικής ενθυλάκωσης, και προς την αποκατάσταση των υποδομών (π.χ. οδικού δικτύου) ώστε να εξακολουθεί να φιγουράρει η Κέρκυρα ως πολύφερνη νύφη.