Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μη μιλάς άλλο για αγάπη

EDITORIAL
07 Φεβρουαρίου 2024 / 18:01
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

H κακοδαιμονία των κερκυραϊκών δημοσίων έργων οφείλεται στην απόσταση ανάμεσα στις διθυραμβικές εξαγγελίες και την συγκρότηση του φακέλου.

Οι πρώτες αποδίδονται στους πολιτικούς που επιθυμούν διακαώς να θερίσουν, όπως και νάχει, εντυπώσεις και η δεύτερη στην αδυναμία ικανοποίησης των προβλεπόμενων προϋποθέσεων. Το σύστημα ανάθεσης της κατασκευής μάλιστα συμπληρώνεται από κανόνες και όρους που επιτρέπουν ίσως μια ελαστικότητα στις σχέσεις φορέα του έργου και κατασκευαστή.
Τα ζητήματα επάρκειας και ακεραιότητας του φακέλου των έργων, ανακύπτουν συνήθως με την αλλαγή φρουράς στις θέσεις ευθύνης. Το κακό είναι ότι οι εκκρεμότητες διαιωνίζονται με υπόλογους τόσο τους πολιτικούς προϊσταμένους όσο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι δεύτεροι θα μπορούσαν να περιορίσουν τον ενθουσιασμό αλλά και των πληθωρισμό των ανακοινώσεων. Ας μην επαναλάβουμε την αναφορά στον ευρύ κατάλογο των έργων, που θολοπλέει με την απειλή της απώλειας αλλού των προθεσμιών δημοπράτησης και αλλού της ολοκλήρωσης των εργασιών, και πάντως των πόρων χρηματοδότησης.
Η απαξιωτική αντίδραση των πολιτών απέναντι στη διοικητική ηγεσία, σ' αυτήν την αδιάψευστη εμπειρία οφείλεται. Και ναι, είναι μακρά και χρόνια, και δεν βαρύνει όλους το ίδιο. Όμως αυτή η μικρή ομάδα στελεχών, που έρχεται και επανέρχεται στα πράγματα, σε διάφορα πόστα για πέντε δεκαετίες τώρα, δεν είναι δυνατόν να καμώνεται πως δεν γνωρίζει τίποτα για τον φόνο και απλώς να υπαινίσσεται ότι την εικόνα θολώνει δολίως η μεροληπτική δημοσιογραφικά καταγραφή.
Και το πιο κακόγουστο είναι ο διαγκωνισμός φιλοδοξιών ανάμεσά τους να εξάγεται ως ιερή αγανάκτηση εναντίον εκείνων που απλώς επισημαίνουν το χρόνιο ναι, δυσφημιστικό πάντως αποτέλεσμα. Εκτός κι αν πιστεύετε ότι π.χ. η παράκαμψη του Βρυώνη και το σχολειό στο Κοντόκαλι και τόσα πολλά άλλα δεν προχώρησαν λόγω βασκανίας ή κάποιας συναισθηματικής, δημοσιογραφικής αστάθειας...

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.