Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επιστροφή οίκαδε του πυροσβεστικού σκάφους «Άρης Μουζακίτης»

EDITORIAL
15 Φεβρουαρίου 2024 / 16:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η ολοκλήρωση της απόδοσης τιμών στη μνήμη του αδικοχαμένου, ηρωικού πυροσβέστη, Άρη Μουζακίτη, επιβάλλεται με την ένταξη του φερώνυμου πυροσβεστικού σκάφους στη δύναμη του κερκυραϊκού λιμανιού.

Σ' αυτό συνηγορεί η εμπειρία από τις πρόσφατες θαλάσσιες περιπέτειες, που η αντιμετώπισή τους απαίτησε τον ελλιμενισμό εδώ ανάλογου σκάφους.
Η έλλειψη αυτή έχει επανειλημμένα απασχολήσει τόσο τους τοπικούς εκπροσώπους όσο και την κερκυραϊκή κοινωνία με αφορμή ναυτικές τραγωδίες που συνέβησαν στο βόρειο Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα αλλά και τη φωτιά σε μικρά και μεγαλύτερα πλοία, ακόμα και μέσα στο λιμάνι του ΟΛΚΕ. Τότε δηλ. που ελλείψει ειδικού σκάφους επιστρατεύτηκε η ελληνική ευρεσιτεχνία να φορτώνονται πυροσβεστικά αυτοκίνητα σε ανοικτά πορθμεία κοκ.
Υπενθυμίζεται το από 22 Μαρτίου 2022, ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου, όπως συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” και με αφορμή την πρόσφατη τότε πυρκαγιά στο Euroferry Olympia:
1. “Τα θαλάσσια ατυχήματα που έχουν συμβεί στην χώρα μας και αλλού, τα ατυχήματα εντός των πλοίων εν πλω όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στο οχηματαγωγό “Euroferry Olympia” που εκτελούσε τακτική γραμμή μεταξύ Ηγουμενίτσας και Μπρίντιζι, ενέχουν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, των επιβατών, των επαγγελματικών και ιδιωτικών οχημάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος με συνέπειες και στον τουρισμό και όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής και οικονομικές.
2. Για την νησιωτική και τουριστική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η αποτροπή και πρόληψη αυτών των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας
3. Ζητείται η πλήρης και συστηματική εφαρμογή της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας για τον έλεγχο στους λιμένες ως προς την συμμόρφωση των πλοίων αναφορικά με την αξιοπλοΐα, ασφάλεια ναυσιπλοΐας, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών που αφορούν σε θέματα ναυτικής εργασίας και νόμιμης σύνθεσης πλοίων.
4. Ζητείται η προμήθεια ειδικού πυροσβεστικού σκάφους ελλιμενιζόμενου στην Κέρκυρα για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σε περιπτώσεις πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή”.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.