Δευτέρα 28.09.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απειλητικό μήνυμα «πάγωσε» την συναυλία για τον Καποδίστρια

Λίγο πριν αρχίσει η συναυλία για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια, απειλητικό μήνυμα για τέσσερις «μηχανισμούς αερίων» κινητοποίησε την Αστυνομία και άδειασε την Ιόνιο Ακαδημία. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
26 Σεπτεμβρίου 2026 / 20:48
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Άγνωστος προειδοποίησε για τέσσερις «μηχανισμούς αερίων» στην Ιόνιο Ακαδημία – Εκκενώθηκε το κτήριο και ανέλαβε η Αστυνομία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Ιόνιο Ακαδημία, λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας «Μουσική & Παιδεία για ένα νέο κράτος», όταν οι άνθρωποι που προετοίμαζαν την εκδήλωση έλαβαν μήνυμα αγνώστου, σύμφωνα με το οποίο μέσα στο κτήριο υπήρχαν τέσσερις «μηχανισμοί αερίων».

Το μήνυμα έφθασε λίγο πριν από τις 20:00 και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αποστολέας υπέγραφε ως «FA Κερκύρας». Παρά το ασυνήθιστο περιεχόμενό του και την αρχική εκτίμηση πολλών ότι πιθανότατα επρόκειτο για φάρσα, η προειδοποίηση δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Οι διοργανωτές ενημέρωσαν τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Αστυνομία και άρχισε η αποχώρηση όσων βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα και στους χώρους της Ιονίου Ακαδημίας.

Η συναυλία επρόκειτο να αρχίσει στις 20:00 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Γραμματικάκης» και διοργανώνεται από την Κερκυραϊκή Πρωτοβουλία, με αφορμή την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Πρόκειται για συναυλία χάλκινων πνευστών με έργα αφιερωμένα στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μουσική & Παιδεία για ένα νέο κράτος».

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει έργα των Γιώργου Περούλη, Σπύρου Αλαμάνου, Κώστα Σαβανή, Λεωνίδα Ραφαηλόβιτς, Θανάση Βουργίδη, Γιώργου Λαμπίρη, Σπύρου Κατσούρη και Σπυρίδωνα Ρουβά, όλα με σημείο αναφοράς τον Καποδίστρια, τη ζωή, το έργο ή τον θάνατό του. Μάλιστα, δύο από τα έργα, το «Dies Fatalis» του Σπύρου Αλαμάνου και το «Ναύπλιον – Ελεγεία για τον Ιωάννη Καποδίστρια» του Θανάση Βουργίδη, καθώς και το «Ανεκπλήρωτο χρέος» του Σπύρου Κατσούρη, επρόκειτο να παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση.

Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Σπύρος Ρουβάς, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει πολυμελές σύνολο με τρομπέτες, κόρνα, τρομπόνια, ευφώνιο, τούμπα και κρουστά. Σολίστ είναι η υψίφωνος Δέσποινα Μουρατίδη και ο βαρύτονος Παντελής Κοντός, ενώ στην αφήγηση συμμετέχει ο Σπύρος Βέργης. Προβλεπόταν επίσης εισαγωγική ομιλία του μουσικολόγου Γεράσιμου Μαρτίνη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και υποστηρίζεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τις εκπαιδευτικές αρχές των Ιονίων Νήσων.

Ωστόσο, λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, το μουσικό μέρος πέρασε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Μετά την ειδοποίηση της Αστυνομίας τέθηκε σε εφαρμογή το προβλεπόμενο πρωτόκολλο ασφαλείας και αστυνομικοί ανέλαβαν τον εξονυχιστικό έλεγχο της Ιονίου Ακαδημίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχε οποιοδήποτε εύρημα που να επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του μηνύματος.

Παράλληλα, η έρευνα στρέφεται και στην προέλευση του μηνύματος και στην ταυτότητα του αποστολέα που χρησιμοποίησε την υπογραφή «FA Κερκύρας».

Λίγο αργότερα και με το πέρας του ελέγχου με ειδικά εκπαιδευμένο για την περίπτωση σκύλο, ο συναγερμός πήρε τέλος και το κοινό επέστρεψε στην αίθουσα για την συναυλία.

Εμφανίσεις: 2128
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.