Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αθήνα: Παρουσίαση του βιβλίου «Το χαμίνι της Οβριακής»

ΧΑΜΙΝΙ ΟΒΡΙΑΚΗΣ
24 Απριλίου 2024 / 13:34

Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Γεωργάτος και ο χορογράφος – σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας

ΑΘΗΝΑ. Μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα με παρουσία αρκετών Κερκυραίων της Αθήνας, παρουσιάστηκε στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ το απόγευμα της Δευτέρας 22 Απριλίου, το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Παργινού ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Γεωργάτος και ο χορογράφος – σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο ανάγνωσε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Φάμης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο συγγραφέας και εκδότης, Γιώργος Χρονάς και ο παραγωγός και σκηνοθέτης, Γιάννης Κώστας. Ο συγγραφέας, Νίκος Παργινός στην ομιλία του, φανερά συγκινημένος μίλησε για τη μεγάλη ανταπόκριση και αγάπη που έχει επιδείξει το αναγνωστικό κοινό στο βιβλίο, γεγονός που έφερε και την ανατύπωσή του μέσα σε μερικούς μήνες, αναφέρθηκε στα γεγονότα στην Μέση Ανατολή και συνέδεσε τα τραγικά περιστατικά των Εβραϊκών της Κέρκυρας με τη σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των ζητημάτων που πραγματεύεται το βιβλίο.

«Ζούμε δυστυχώς, ελέω τεχνολογίας, την εποχή της εικόνας, της άμεσης πληροφορίας, των άφθονων ψηφιακών φίλτρων, που δημιουργούν και αναπαραγάγουν ψευδαισθήσεις και απατηλά πρότυπα, όπου μεγαλύτερη σημασία έχει το περιτύλιγμα και το φαίνεσθαι από την ίδια την πραγματικότητα και την αλήθεια. Ζούμε την εποχή των λαμπερών ψεμάτων και των ψηφιακών συναισθημάτων. Περισσότερο ποθούμε να πείσουμε τους άλλους πως περνάμε καλά, να εισπράξουμε επαίνους για ό,τι κάνουμε, παρά να ζήσουμε την ίδια τη στιγμή μειώνοντας έτσι την αξία της ζωής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας και συνέχισε: «Μέσα από την επέλαση της τεχνολογίας, χάσαμε τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων, τη μαγεία του προφορικού λόγου, της αφήγησης, της έκφρασης μέσα από τη σιωπή που μπορεί ακόμα και να απαντά δυνατά και καθαρά. Κυρίως χάσαμε την ίδια την αλήθεια δανειζόμενοι εικονικά προσωπεία που μας αλλοτρίωσαν. Η απλοϊκή ζωή των παππούδων μας και των πατεράδων μας που τρεφόταν κυρίως με αγνά όνειρα και τη ζεστασιά της ελπίδας, η ευτυχία που βίωναν εκείνοι οι απλοί άνθρωποι, όχι μέσα από τα ελάχιστα που διέθεταν αλλά μέσα από τα πολλά που δεν τους έλειπαν, έδωσε τη θέση της σε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών χωρίς τελειωμό».

ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ θα συνεχίσει το ταξίδι του στο αναγνωστικό κοινό με νέες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα.

ΦΩΤΟ@ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ