Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρουαζιέρα από τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
26 Ιανουαρίου 2024 / 10:01
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι 11 από τους 12 μήνες έχουν «κλειδώσει» με αφίξεις πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του home porting

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το «δεξί» μπήκε το 2024 για την κρουαζιέρα στην Κέρκυρα, καθώς όχι μόνο οι προσεγγίσεις των πλοίων είναι πολύ περισσότερες συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές αλλά για πρώτη φορά ξεκινάει νωρίτερα από ποτέ, με την πρώτη άφιξη να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον κλάδο της κρουαζιέρας, καθώς οι 11 από τους 12 μήνες έχουν «κλειδώσει» με αφίξεις πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του home porting. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «ποδαρικό» για τη νέα χρονιά στο λιμάνι της Κέρκυρας θα κάνει, εκτός απροόπτου, το μικρό σε χωρητικότητα κρουαζιερόπλοιο «Arethusa», το οποίο θα αφιχθεί στις 7 το πρωί και θα αναχωρήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο θα έχει άλλες οχτώ προσεγγίσεις μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ οι άλλες δυο θα γίνουν από μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια και συγκεκριμένα το «Reinaissance» (15/02) χωρητικότητας 1.258 επιβατών και το «Sun Princess» (21/02), δυναμικής 5.189 επιβατών.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το πρόγραμμα των προσεγγίσεων πλοίων είναι δυναμικό, γεγονός που σημαίνει ότι υπόκειται σε αλλαγές κατά την διάρκεια της περιόδου, είτε με αφίξεις πρόσθετων πλοίων, είτε με μεταβολή ή ακύρωση κάποιας προγραμματισμένης άφιξης. Με βάση πάντως το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο ΟΛΚΕ, κατόπιν των αναγγελιών των πλοίων, αναμένονται συνολικά 520 προσεγγίσεις από κρουαζιερόπλοια μέχρι τη λήξη του έτους, με την αυλαία να πέφτει στις 29 Δεκεμβρίου και πάλι με το «Arethusa».

Πως διαμορφώνονται οι αφίξεις

Ιδιαίτερη μεγάλη πυκνότητα στις αφίξεις παρουσιάζουν οι μήνες από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, ωστόσο είναι ενθαρρυντική η παρουσία κρουαζιερόπλοιων στα άκρα της τουριστικής σεζόν, δηλαδή τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο και Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο αναμένονται 12 προσεγγίσεις, τον Απρίλιο 27 και από εκεί και πέρα οι αφίξεις ξεπερνούν μηνιαίως τις 65. Ειδικότερα τον Μάιο οι προσεγγίσεις ανέρχονται στις 68, τον Ιούνιο στις 69, τον Ιούλιο στις 75, τον Αύγουστο στις 76, τον Σεπτέμβριο στις 69 και τον Οκτώβριο στις 75. Διψήφια νούμερα καταγράφει πάντως και ο Νοέμβριος με 25 προσεγγίσεις, ενώ η αυλαία πέφτει τον Δεκέμβριο με συνολικά 14.

Πότε ξεκινάει το home port

Και φέτος πάντως το λιμάνι της Κέρκυρας θα λειτουργήσει ως home port (σημείο εκκίνησης και τερματισμού κρουαζιέρας) δυο φορές την εβδομάδα προσδίδοντας κατ’ επέκταση πρόσθετα οικονομικά οφέλη στο νησί. Τον ρόλο αυτό θα έχουν οι δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνταν και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η TUI Cruises και η γερμανική AIDA Cruises.

Ειδικότερα το «Marella Explorer» της TUI Cruises θα δραστηριοποιείται κάθε Παρασκευή, ενώ σε αλλαγή ημέρας προχώρησε η AIDA Cruises επιλέγοντας το Σάββατο για home porting με το Aida Blu, από Κυριακή που ήταν τις προηγούμενες χρονιές. Η εκκίνηση για το home porting δίνεται από το Σάββατο 30 Μαρτίου με το Aida Blu, ενώ το «Marella Explorer» ξεκινάει από τις 3 Μαΐου.

Ανοδικά

Γεγονός πάντως είναι ότι η κρουαζιέρα στην Κέρκυρα κινείται και πάλι σε δυναμική τροχιά μετά την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 «έκλεισε» με 353 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 667.182 επιβάτες. Το 2022, όπου ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι επιβάτες κρουαζιέρας ανήλθαν στους 527.609. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά (2021) όπου σε ισχύ ήταν μέτρα κατά της πανδημίας, το λιμάνι της Κέρκυρας προσέγγισαν 200 κρουαζιερόπλοια με 234.699 επισκέπτες. Χρονιά «ρεκόρ» ήταν το 2019, όπου οι αφίξεις ανήλθαν στις 420 και οι επιβάτες έφτασαν τους 767.673.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.