Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφτασε στην Κέρκυρα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
02 Φεβρουαρίου 2024 / 10:04
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ποδαρικό έκανε το μικρό «Arethusa» με 45 Αμερικανούς επιβάτες. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η έναρξη της κρουαζιέρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πανιά άνοιξε η κρουαζιέρα στο λιμάνι της Κέρκυρας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Το μικρό κρουαζιερόπλοιο «Arethusa» έκανε ποδαρικό στις 7 το πρωί της Παρασκευής δίνοντας την εκκίνηση για τη φετινή χρονιά. Με το κρουαζιερόπλοιο ταξιδεύουν 45  Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν ήδη επιβιβαστεί σε λεωφορεία για τις απαραίτητες ξεναγήσεις. Οι περιηγήσεις θα γίνουν στο Κανόνι, στο Μον Ρεπό και στην παλιά πόλη.

Το κρουαζιερόπλοιο ξεκίνησε από την Πρέβεζα και ο επόμενος προορισμός του είναι οι Αγ. Σαράντα της γειτονικής Αλβανίας. Η αναχώρησή του θα γίνει στις 5 το πρωί του Σαββάτου (03/02).

Παρότι πρόκειται πάντως για ένα μικρό πλοίο, ωστόσο είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στο λιμάνι της Κέρκυρας και σε μήνες μη τουριστικούς.

Συνολικά αναμένονται 520 προσεγγίσεις από κρουαζιερόπλοια μέχρι τη λήξη του έτους, με την αυλαία να πέφτει στις 29 Δεκεμβρίου και πάλι με το «Arethusa».

Ωστόσο το πρόγραμμα των προσεγγίσεων πλοίων είναι δυναμικό, γεγονός που σημαίνει ότι υπόκειται σε αλλαγές κατά την διάρκεια της περιόδου, είτε με αφίξεις πρόσθετων πλοίων, είτε με μεταβολή ή ακύρωση κάποιας προγραμματισμένης άφιξης. 

Για τον μήνα Φεβρουάριο προβλέπονται ακόμη εννέα προσεγγίσεις, εκ των οποίων οι εφτά θα γίνουν και πάλι από το «Arethusa», ενώ οι άλλες δυο από μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια και συγκεκριμένα  το «Reinaissance» (15/02) χωρητικότητας 1.258 επιβατών και το «Sun Princess» (21/02), δυναμικής 5.189 επιβατών.

Από Μάιο

Σταδιακή αύξηση στις προσεγγίσεις παρουσιάζουν οι υπόλοιποι μήνες με ιδιαίτερη μεγάλη πυκνότητα τους μήνες από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Ωστόσο είναι ενθαρρυντική η παρουσία κρουαζιερόπλοιων στα άκρα της τουριστικής σεζόν, δηλαδή τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο, όπου ναι μεν οι προσεγγίσεις είναι λιγότερες αλλά παραμένουν σε διψήφια νούμερα.

Εξάλλου το «brand name» της Κέρκυρας, έχει καταστήσει το νησί των Φαιάκων σε ισχυρό  «πόλο» έλξης και για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, η οποία πλέον κινείται και πάλι σε δυναμική τροχιά μετά την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 «έκλεισε» με 353 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 667.182 επιβάτες. Το 2022, όπου ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι επιβάτες κρουαζιέρας ανήλθαν στους 527.609. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά (2021) όπου σε ισχύ ήταν μέτρα κατά της πανδημίας, το λιμάνι της Κέρκυρας προσέγγισαν 200 κρουαζιερόπλοια με 234.699 επισκέπτες. Χρονιά «ρεκόρ» ήταν το 2019, όπου οι αφίξεις ανήλθαν στις 420 και οι επιβάτες έφτασαν τους 767.673.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.