Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Όλοι επί ποδός για το «τσουνάμι» του Πάσχα

Πάσχα
02 Μαΐου 2024 / 09:16
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τα μέτρα της Τροχαίας για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και την ασφάλεια οχημάτων και επισκεπτών του τριημέρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επί ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις της Τροχαίας, όπως και όλοι οι φορείς, για την «πρόκληση» των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών του Πάσχα, που δοκιμάζει κάθε χρόνο τις αντοχές του νησιού. Ειδικά φέτος, το τριήμερο του Πάσχα συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, γεγονός που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό. Μετά από την εμπειρία αρκετών χρόνων, η Τροχαία έχει καταρτίσει σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις  ιδιαίτερες παραμέτρους της αυξημένης κίνησης οχημάτων από τον Κεντρικό Λιμένα Κέρκυρας τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σαββάτο. 

Η  προετοιμασία της βασίστηκε στην στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, Λιμεναρχείο, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ΟΛΚΕ,  προκειμένου να διασφαλιστεί η  ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, η ασφαλής και ομαλή κυκλοφορία καθώς και οι τεράστιες ανάγκες στάθμευσης.

Τα ειδικά μέτρα κατά το τριήμερο του Πάσχα παρουσίασε χθες ο Διοικητής της Τροχαίας Γιώργος Κωνστάντης.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την Μ. Παρασκευή μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα έχουν ως ακολούθως:

Από τις 2 το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής  θα διακοπεί η κυκλοφορία στο ιστορικό κέντρο της πόλης  με βασικά σημεία των εκτροπών από την Κολώνα Ντούγκλα και κατά μήκος της  Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως και  την πλατεία Σαρόκο, μη επιτρέποντας ουσιαστικά την κυκλοφορία οχημάτων  εντός του ιστορικού κέντρου.

Παράλληλα στην  Λεωφόρο Δημοκρατίας, στην παραλιακή της Γαρίτσας θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διευκόλυνση του μεγάλου όγκου οχημάτων που κατευθύνονται προς το σημείο αυτό.

Τέλος στις 6 το απόγευμα θα έχουμε διακοπή της κυκλοφορίας στην Ελευθερίου Βενιζέλου στον κυκλικό κόμβο του νέου λιμένα.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν το Μ. Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 1 μετά τα μεσάνυχτα.

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Αναφορικά με τη στάθμευση των οχημάτων θα χρησιμοποιηθούν προσωρινοί χώροι καθώς η έγκαιρη διαχείριση του μεγάλου όγκου των οχημάτων κρίνεται κομβικής σημασίας  για την ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό καταρτίσθηκε χάρτης  οποίος θα διανεμηθεί ψηφιακά με την συμβολή των ΜΜΕ καθώς και σε έντυπη μορφή,  στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα  μέσω ψηφιακής πλοήγησης να επιλεγεί ο επιθυμητός  χώρος στάθμευσης σαρώνοντας με το κινητό τηλέφωνο τον Κωδικό QR.  

Συγκεκριμένα οι χώροι στάθμευσης είναι   

Για τα οχήματα που κατευθύνονται από  τον Νότιο Τμήμα του νησιού :

  • ο περιβάλλον χώρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας και του Κοιμητηρίου Γαρίτσας καθώς και υπαίθρια έκταση δίπλα στις τεχνικές υπηρεσίες με πρόσβαση από την οδό Κ. Γεωργάκη , από τα σημεία αυτά θα υπάρχει δυνατότητα  δωρεάν μεταφοράς  με λεωφορεία μέχρι την Κολώνα Ντούγκλα
  • η υπαίθρια έκταση που προοριζόταν για την κατασκευή του Λυρικού Θεάτρου με πρόσβαση από τις  οδούς  Κύπρου και Επτανήσου, από το σημείο αυτό η κίνηση θα γίνεται πεζή προς το ιστορικό κέντρο

Για τα οχήματα που κατευθύνονται από τον Βόρειο Τμήμα του νησιού:

  • μέρος του Κεντρικού  Λιμένα Κέρκυρας. Η είσοδος στο χώρο στάθμευσης θα πραγματοποιείται αρχικά από τον Κυκλικό Κόμβο και έπειτα από την κεντρική είσοδο του Λιμανιού, για τα οχήματα που θα σταθμεύσουν στην περιοχή των εκδοτηρίων θα υπάρχει  δυνατότητα  δωρεάν μεταφοράς με λεωφορεία προς την σπηλία. Για τα οχήματα  και τα λεωφορεία που θα σταθμεύσουν  στην νέα προβλήτα   η μετακίνηση των επισκεπτών στο ιστορικό κέντρο μπορεί να γίνει  πεζή.
  • Στον υπαίθριο χώρο που πρόκειται να κατασκευασθεί το νέο προπονητήριο στις Αλυκές με πρόσβαση από την οδό Εθνικής  Αντιστάσεως , όπου και από εκεί θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς έως την περιοχή της σπηλιάς.

Η Τροχαία επισημαίνει ιδιαίτερα: 

  • Όσοι μένουν κοντά στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας να αποφύγουν την μετακίνηση τους με οχήματα, με εξαίρεση της περίπτωση  μεγάλης  ανάγκης
  • Όσοι θα μετακινηθούν με οχήματα να κινηθούν απευθείας προς τους καθορισμένους χώρους στάθμευσης και να μην αναζητήσουν άλλους χώρους στάθμευσης στο οδικό δίκτυο καθώς δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα.
  • Θερμή παράκληση, να γίνουν σεβαστές από όλους, οι σημάνσεις και τα εμπόδια που θα τοποθετηθούν από την υπηρεσία μας σε διάφορα σημεία της πόλης για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας
  • Στην Κολώνα Ντούγκλα  καθώς και στον προαύλιο χώρο  του 6ου Γυμνασίου Κέρκυρας θα είναι διαθέσιμος περιορισμένος αριθμός θέσεων  για στάθμευση οχημάτων ΑΜΕΑ που κατέχουν την ειδική μπλε κάρτα.
  • Ιδιαίτερα το Μ. Σαββάτο η τροφοδοσία των καταστημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί  στο ιστορικό κέντρο έως τις 07.00 .
  • Και τέλος τα 9θέσια τύπου van οχήματα μπορούν να αποβιβάσουν τους επιβάτες τους στην Μ. Μεθοδίου και στην συνέχεια να κινηθούν για να σταθμεύσουν στο λιμάνι ή σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Τέλος πέραν την διευκόλυνσης των μετακινήσεων είναι περισσότερο σημαντικό να πραγματοποιηθούν με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Οδηγούμε με σύνεση και προσοχή και τηρούμε τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προκειμένου να γιορτάσουμε τις ημέρες αυτές μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.