Σάββατο 03.10.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν είμαστε εμείς η εποχή. Απλώς περάσαμε από μέσα της

EDITORIAL
01 Οκτωβρίου 2026 / 18:21
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο αδόκητος χαμός του Γιάννη Ρεβύθη και η αιφνίδια αναστολή λειτουργίας του προγράμματος του Start συμπυκνώνουν, με διαφορετικό τρόπο, το ίδιο μήνυμα: ο κόσμος αλλάζει χωρίς να λογαριάζει τη μελαγχολία μας και όσα θεωρήσαμε κάποτε ακλόνητα μπορεί, από τη μια στιγμή στην άλλη, να γίνουν καύσιμη ύλη της επόμενης εποχής.

Ο αδόκητος χαμός του Γιάννη Ρεβύθη και, σχεδόν ταυτόχρονα, η ξαφνική αναστολή λειτουργίας του προγράμματος του Start μοιάζουν με μηνύματα των καιρών. Των καιρών που περνούν, τέμνοντας συνήθειες και βεβαιότητες που κάποτε πιστέψαμε πως θα είναι αιώνιες.

Δεν είναι ώρα για απολογισμούς και αποτιμήσεις. Άλλωστε, δεν είναι και δική μας δουλειά. Υπήρξαμε κι εμείς συνοδοιπόροι — άλλοτε κοντινοί, άλλοτε παράλληλοι — με τον αξέχαστο Γιάννη, όπως και με τον ιδιοκτήτη και τους συναδέλφους του άλλου καναλιού. Κι όταν είσαι μέρος της ίδιας ιστορίας, φρόνιμο είναι να μην αναλαμβάνεις και τον ρόλο του κριτή της.

Το βέβαιο είναι πως ο κόσμος αλλάζει. Όπως έλεγε κι ο ποιητής, χωρίς να κοιτάζει τη δική μας μελαγχολία. Κι όσοι βολευτήκαμε μέσα σ’ ένα status, σε μια θέση, σ’ έναν ρόλο, σε μια καθημερινότητα που επαναλαμβανόταν τόσο ώστε να μοιάζει αμετακίνητη, καλό είναι να ξεβολευτούμε όσο είναι καιρός.

Γιατί αυτή η παρτίδα δεν τελειώνει ποτέ. Εκτός κι αν τελειώσει αιφνιδίως. Κι εκείνο που μέχρι χθες ήταν θυελλώδης, αυτοεπιβεβαιωτική δραστηριότητα, την επομένη γίνεται μια ανάμνηση, μερικές φωτογραφίες, ιστορίες που διηγούνται οι παλιότεροι.

Το Start, που ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του, μπορεί να ξαναβρεθεί κανονικά στον αέρα, μέσα και στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι επιτέλους αδειοδοτήσεις. Ποιος ξέρει; Και μακάρι.

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η αλλαγή εποχής δεν ζητάει την άδειά μας. Έρχεται, αναδιατάσσει το τοπίο και συχνά μετατρέπει πρόσωπα, πράγματα, τίτλους και βεβαιότητες σε καύσιμη ύλη για ό,τι ακολουθεί.

Κι ίσως το μόνο που μας μένει είναι να καταλάβουμε εγκαίρως πως δεν είμαστε εμείς η εποχή. Απλώς περάσαμε για λίγο μέσα απ’ αυτήν.

Εμφανίσεις: 731
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.