Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρωτοβουλία για την πλαζ

EDITORIAL
19 Ιανουαρίου 2024 / 12:38
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Το κείμενο γράφεται για να εξάρει την συμπεριφορά των ανθρώπων της πρωτοβουλίας «Μον Ρεπό, αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων», της οικείας διεύθυνσης στο fb.

Ως έπαινος για την προσπάθεια να μετατρέψει το παράπονο σε αίτημα, να συσπειρώσει, να αναδείξει, να διεκδικήσει. Ο λόγος γίνεται για την αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία και αναλόγως την υποχρέωση της δημοτικής Αρχής να την υποστηρίξει ως συνταγματικό δικαίωμα και να αποκαταστήσει τις δημόσιες λουτρικές εγκαταστάσεις εκεί, του πόντε περιλαμβανομένου. Η παρουσία τριών αντιδημαρχών (Θεοτόκη, Καρδόνα, Νεράντζης) κ.α. παραγόντων της δημοτικής Αρχής στην εκδήλωση της Τετάρτης στο Φλαγγίνειο, είναι καλό δείγμα γραφής ως προς την επίδειξη ενδιαφέροντος. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών μάλιστα, Α. Καρδόνας, είχε ήδη σπεύσει στην έκδοση εκτίμησης επικινδυνότητας του πόντε αλλά και την απόκτηση του καλώς έχει των εμπλεκομένων Υπηρεσιών εκτός Δήμου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναγκαία τεχνική παρέμβαση σ' αυτόν. Αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία των δημοτών, το πιθανότερο είναι όλα αυτά να μην είχαν προκύψει. Εκεί ακριβώς έγκειται και η προσφορά τους, με την σιγουριά ότι θα συνεχίσουν διότι αυτό που κάνουν είναι η ζωή τους (σ.σ. και η δική μας) επιβεβαιώνοντας στην πράξη την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Δεν χωρούσε η αίθουσα τον κόσμο, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Η παρουσία του Ν. Ολύμπιου, του συλλόγου των κατοίκων της παλιάς πόλης, της Τζίνας Μαντζάρου, του συλλόγου της Γαρίτσας κ.α. μαζί με αυτοδιοικητικούς του Συμβουλίου της Ενότητας του πρ. Δήμου Κερκυραίων, συνιστά μιαν υπόσχεση για την συνέχεια. Στην συνεργασία των Φορέων και το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο, γειωμένοι και αποτελεσματικοί. Με την ευκαιρία επισημαίνεται ότι με ευθύνη του νομοθέτη τα κοινοτικά συμβούλια υποχρεώνονται σε χαμηλές πτήσεις, τουλάχιστον κατά την πρόσφατη θητεία τους, με συμπληρωματικές αρμοδιότητες και δίχως χρηματοδότηση δράσεων. Έτσι όμως αποθαρρύνεται η δραστηριότητά τους, που άλλως θα προσήμαινε εμφατικά τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της όλης υπόθεσης. Όμως γι' αυτό ακριβώς υπάρχει η πολιτική και η Βουλή για να αλλάζουν οι νόμοι που δεν ανταποκρίνονται. Και κάπως έτσι η (αυτο)διοίκηση θεμελιώνει τον πολιτικό της χαρακτήρα και αναδεικνύει τις επιλογές των παραγόντων της.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.