Νέος Εκλογικός Νόμος στην Αυτοδιοίκηση- Η νομιμοποίηση της πολιτικής συνδιαλλαγής

Άρθρο του Κ. Γρηγοριάδη

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο οποίος συνοψίζεται σε 2 βασικά σημεία:
- Εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή καταργώντας υποχρεωτικά την δεύτερη Κυριακή όπως ισχύει σήμερα. Αν ο υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 40% + 1 ψήφο (πέφτει το όριο από το 43% που ισχύει σήμερα), τότε ενεργοποιείται η περιβόητη δεύτερη φάση στην οποία συμμετέχουν οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί. Κατά την δεύτερη φάση οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση.
- Καταργούνται οι Δημοτικές Ενότητες ως εκλογικές περιφέρειες στις Δημοτικές Εκλογές, όπου πλέον οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι διεκδικούν το σταυρό στο σύνολο του Δήμου με ίδιους όρους.
Η ενεργοποίηση της δεύτερης φάσης αποτελεί την απόλυτη νομιμοποίηση της πολιτικής συνδιαλλαγής. Οι συνδυασμοί που θα έχουν αποκλειστεί στην ουσία θα αποτελούν τον ρυθμιστικό παράγοντα ανάδειξης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, όπου η κατεύθυνση της δεύτερης ψήφου που θα δώσουν ως κατεύθυνση στους ψηφοφόρους τους (είτε φανερή είτε κρυφή) θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ισχυρών ανταλλαγμάτων από τους δύο ισχυρότερους συνδυασμούς πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Πέραν αυτού ισχυροί εκλογικοί μηχανισμοί θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μικρές αυτοδιοικητικές παρατάξεις διαφόρων ιδεολογικών κατευθύνσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως εκλογικά παραρτήματα των βασικών αυτοδιοικητικών συνδυασμών που θα στηρίξουν, προκειμένου να κατακτηθεί η τοπική εξουσία. Στην τελευταία περίπτωση θα έχουμε εκφυλισμό της όλης διαδικασίας, καθώς παρατάξεις «μαριονέτες» θα κατέβουν στον εκλογικό στίβο για να αθροίσουν την πλέον πολύτιμη δεύτερη ψήφο στην κύρια διεκδικήτρια παράταξη της αυτοδιοικητικής αρχής. Τέλος η κατάργηση της Δημοτικής Ενότητας ως εκλογικής Περιφέρειας στις Δημοτικές Εκλογές το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στην εκλογή Δημοτικών Συμβούλων από την περιφέρεια των Δήμων προς όφελος των υποψηφίων που θα προέρχονται από το κέντρο του εκάστοτε Δήμου και θα έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
Οι αλλαγές αυτές κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση και δημιουργούν μέγα ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης των αρχών που θα προκύψουν από το προτεινόμενο νέο εκλογικό σύστημα. Η πορεία από το φαλκιδευμένο σύστημα της απλής αναλογικής του 2019 (ανάδειξη Δημάρχου και Περιφερειάρχη την δεύτερη Κυριακή) στο νέο εκλογικό μοντέλο που προωθείται μέσα σε 6 χρόνια, τεκμηριώνει τις ακραία συντηρητικές πολιτικές που επιχειρούνται στον τομέα της αυτοδιοίκησης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα
Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος
Γεωπόνος
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ