Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παύλος Χαμπίδης, Μαρίνα Κροντηρά, Michael Goro στο Παλαιό Σχολείο Λογγoύ

Chris Boicos Fine Arts
23 Ιουνίου 2017 / 10:14

ΠΑΞΟΙ. Από το 2013 η Chris Boicos Fine Arts προσκαλεί καλλιτέχνες - αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία τους - και οργανώνει και επιμελείται την παραμονή τους για ορισμένο διάστημα στους Παξούς.

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες καλούνται να περάσουν μια περίοδο έως και τριών εβδομάδων στο νησί ατενίζοντας και μελετώντας, σχεδιάζοντας και φωτογραφίζοντας, τοπία, πρόσωπα, μνημεία της τοπικής αρχιτεκτονικής αλλά και της φύσης, που βρίσκουν ενδιαφέροντα, συγκινητικά ή και σαγηνευτικά.
Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η παραγωγή μιας εξαιρετικής σειράς ετερόκλητων εκονογραφιών σε πλήθος διαφορετικών υλικών και μέσων όπως ελαιογραφίες, υδατογραφίες, σχέδιο, φωτογραφία και κολάζ που συνιστούν ένα από τα πλουσιότερα καλλιτεχνικά αρχεία σύγχρονης καταγραφής ενός ελληνικού νησιού
Η τρέχουσα έκθεση παρουσιάζει το έργο δύο Ελλήνων κι ενός Ρωσο - Αμερικανού καλλιτέχνη που έχουν εργαστεί και δημιουργήσει στο νησί σε αρκετές διαφορετικές περιστάσεις από το 2013 μέχρι σήμερα..
 
Παύλος Χαμπίδης, Το Βρετανικό Κυβερνείο στον Γάιο,  2016 Υδατογραφία
Ο Παύλος Χαμπίδης είναι ο εικονογράφος του βιβλίου- συλλογής υδατογραφιών με τίτλο "Ένα ταξίδι στους Παξούς" που έχει εκδοθεί από την Chris Boicos Fine Arts τον Ιούλιο του 2014. Είναι ένας από τους γνωστότερους σύγχρονους Έλληνες ακουαρελίστες έχοντας εικονογραφίσει ένα μεγάλο εύρος ελληνικών τοποθεσιών, μνημείων και πόλεων -όπως και πόλεις του εξωτερικού - μεταξύ των οποίων η Αίγινα, το Καστελόριζο, η Κέα, η Αθήνα, η Πρέβεζα, η Πάργα, η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και πιο πρόσφατα οι αρχαιοελληνικοί ναοί του Αγκριτζέντο της Σικελίας. Στην τρέχουσα έκθεση παρουσιάζει την τελευταία σειρά των υδατογραφιών του για τους Παξούς, που συνέλαβε και σχεδίασε στο νησί, ολοκληρώνοντάς τες στο ατελιέ του στην Αθήνα το 2016.

Ο Michael Goro είναι ένας φημισμένος Ρωσο - Αμερικανός καλλιτέχνης και χαράκτης με έδρα το Σικάγο της πολιτείας Ιλλινόις, όπου διδάσκει στην Αμερικανική Ακαδημία Τέχνης (American Academy of Art). Στη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης  στους Παξούς το καλοκαίρι του 2015 γοητεύτηκε ιδιαιτέρως από την τραχειά υφή της λαξευτής πέτρας και τα αποτελέσματα της φθοράς από το πέρασμα του χρόνου που συνάντησε στα παλιά κτίσματα του νησιού, τόσο σε εντυπωσιακά όπως η εκκλησία της Υπαπαντής στα Γραμματικέικα, όσο και σε ταπεινότερα όπως ένα παλιό κατάστημα στον οικισμό της Φουντάνας. Τέτοιες είναι οι καταγραφές του, στην εκπληκτική σειρά ελαιογραφιών σε ταμπλάδες που δημιούργησε.

Η Μαρίνα Κροντηρά είναι μια καθιερωμένη καλλιτέχνης των Αθηνών που διέμεινε στους Παξούς τον Μάιο του 2015. Αυτό που της τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν οι άνθρωποι και η ζωή στις ακτές του νησιού, ενώ δημιουργεί ελαιογραφίες σε ένα ύφος ρομαντικό κι ελαφρά εξπρεσιονιστικό. Στην έκθεση συμμετέχει με έργα της που παρουσιάζουν σκηνές της νησιώτικης ζωής απεικονίζοντας σε ορισμένα επίσης παιδιά και τα παιχνίδια τους, καθώς και με κάποια παλαιότερα θαλασσογραφικά της έργα από την νήσο Κέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει προσεγγίσει τους Παξούς μέσα από την δική του οπτική, με το προσωπικό του ύφος και τεχνική. Η συνισταμένη των διαφορετικών αυτών οπτικών μας παρέχει μια συνολικά πλουσιότερη εμπειρία, μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη σε αναγνωρίσιμα συχνά τοπία, μέσα από μια βαθύτερη κατανόηση των πολλών διαφορετικών προσώπων του νησιού μας, και τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες ευεξίας και ικανοποίησης των αισθήσεων που αυτό προσφέρει.
Διάρκεια έκθεσης 18 Ιουνίου - 2 Ιουλίου, επίσκεψη καθημερινά 8:00-11:00 μ.μ. 
Chris Boïcos Fine Arts