Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργαστήριο Κεραμικής στις Ιαπωνικές Τεχνικές Ρακού στους Παξούς

εργαστήριο κεραμικής
07 Αυγούστου 2017 / 15:05

ΠΑΞΟΙ. Εργαστήριο Κεραμικής στις Ιαπωνικές Τεχνικές Ρακού στους Παξούς, 8 – 12 Αυγούστου με τους έλληνες Κεραμίστες, Ηλία Χριστόπουλο – Χαρούλα Κοροπούλη, Γιώργο Βαβάτση – Αγγελική Πολίτη.

Τα κεραμικά είδη Ρακού (楽焼 raku-yaki) είναι ένας παραδοσιακός τύπος Ιαπωνικών κεραμικών που χρησιμοποιούνται στις Ιαπωνικές τελετές του τσαγιού, συνήθως με τη μορφή των κούπων τσαγιού chawan. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η διαμόρφωση και ο σχηματισμός τους με τρόπο χειροποίητο, παρά με τροχό, ενώ πρόκειται συχνά για αγγεία με πορώδη επιφάνεια - ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών ψησίματος- και μολύβδινα υαλώματα. Χαρακτηριστική είναι ακόμη η απομάκρυνσή τους από τον φούρνο ενώ είναι ακόμα ζεστά. Στην παραδοσιακή Ιαπωνική διαδικασία, τα κεραμικά απομακρλυνονται από το ζεστό φούρνο κι αφήνονται να κρυώσουν σταδιακά με τον αέρα σε υπαίθριο χώρο. Η συνήθης τεχνική της τοποθέτησης των ζεστών αντικειμένων σε δοχεία με εύφλεκτα υλικά δεν αποτελεί μέρος της παραδοσιακής τεχνικής ρακού. Οι τεχνικές Ρακού έχουν τροποποιηθεί από διάφορους σύγχρονους κεραμίστες παγκοσμίως.
 Οι τέσσερις Έλληνες κεραμίστες μας, εξοικειωμένοι όλοι με τις τεχνικές Ρακού, θα τις διδάξουν και θα τις επιδείξουν στο πλαίσιο του εργαστηρίου διάρκειας μιας εβδομάδας από την Τρίτη 8 Αυγούστου ως το Σάββατο 12 Αυγούστου.
 Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία εκμάθησης μιας εκ των παλαιοτέρων και πιο αυθεντικών τεχνικών κεραμικής.
 Για να εγγραφείτε στο εργαστήριο παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον Χριστόφορο Μπόικο: [email protected]
 Αντίτιμο συμμετοχής για το σύνολο πέντε συναντήσεων: 40 € (30 € για τους Φίλους των Παξών)
Πρόγραμμα:  Τρίτη 8 Αυγούστου Ώρες: 10:00 - 12:00
Θέμα: Κατασκευή κεραμικών αντικειμένων με τις τεχνικές τσιμπητού, όγκου και φύλλου,  Παλαιό Σχολείο Λογγού
Τετάρτη 9 Αυγούστου, Ώρες: 10:00 - 12:00, Θέμα: Συνέχεια της κατασκευής κεραμικών αντικειμένων με τις τεχνικές: τσιμπητού, όγκου, φύλλου, Παλαιό Σχολείο Λογγού
 Πέμπτη 10 Αυγούστου Ώρες: 20:00 – 21:15, Θέμα: Προβολή διαφανειών και συζήτηση για την Ιαπωνικές τεχνικές ψησίματος,  ΚΙΠ, Αίθουσα Βιβλιοθήκης
Παρασκευή 11 Αυγούστου, Ώρες: 20:00 – 21:30, Θέμα: Τελικό ψήσιμο των αντικειμένων σε ειδικό υπαίθριο καμίνι, Παλαιό Σχολείο Λογγού (Προαύλιος χώρος)
Σάββατο 12 Αυγούστου, Ώρες: 20:00 – 23:30, Έκθεση των δημιουργιών των συμμετεχόντων στο εργαστήριο καθώς και αντικειμένων των τεσσάρων κεραμιστών, Γκαλερί Χριστόφορου Μπόικου, οικία και κήπος, Γάιος
Βιογραφικά
 Ηλίας Χριστόπουλος
Ο Ηλίας Χριστόπουλος γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1976. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής με την Ηρώ-Μυρτώ Μαγκανάρη και τον Saimon Hill, καθώς και στη Σχολή Κεραμικής του Δήμου Νίκαιας. Έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία και επαίνους σε Πανελλήνιες  Εκθέσεις Κεραμικής. Έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις κεραμικής στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε 30 ομαδικές εκθέσεις κεραμικής στην Ελλάδα και σε 14 στο εξωτερικό, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Δανία και Ιαπωνία. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στο Δήμο Αμαρουσίου, Μουσείο Ανετόπουλου (Βόλος), και στα μουσεία κεραμικής Σλοβενίας, Ουγγαρίας και Ιαπωνίας. Έχει συνεργαστεί με τα εικαστικά εργαστήρια των ΔΕΠΑ Πάτρας, Καλαμάτας, Ιωαννίνων και Κυπαρισσίας, καθώς επίσης,  με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου George Pompidou, το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργάζεται με το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας και το Σύλλογο Αλκυόνη στη Ναύπακτο. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας Κεραμέων Ίχνη και διατηρεί εργαστήριο κεραμικής στην Καλαμάτα, στην οποία ζει και δημιουργεί.
Χαρούλα Κοροπούλη
Η Χαρούλα Κοροπούλη σπούδασε κεραμική με τον Ηλία Χριστόπουλο και είναι μια εκ των πιο ταλαντούχων μαθητριών του. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Κεραμέων Ίχνη (2012) και διατηρεί ένα σημαντικό εργαστήριο στην Πάτρα, χώρο στον οποίο επίσης διδάσκει. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γιώργος Βαβάτσης
Ο Γιώργος Βαβάτσης γεννήθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ‘Visual & Live Art’ στο Cheltenham & Gloucester College of Higher Education στην Αγγλία, από το 1995 ως το 1998. Διατηρεί το προσωπικό του στούντιο στη Θεσσαλονίκη από το 2000. Μέχρι στιγμής, δημιουργεί κυρίως χρηστικά και διακοσμητικά πήλινα κεραμικά.  Την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, έχοντας παράλληλα συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, έργα και συμπόσια στη χώρα μας καθώς και αλλού στην Ευρώπη. Έχει διδάξει κεραμική σε σχολές καλλιτεχνικών στη βόρεια Ελλάδα, κι έχει ακόμη διευθύνει σχετικά σεμινάρια σε μουσεία της Θεσσαλονίκης. Το 2010 δημιούργησε ένα στούντιο πειραματικής κεραμεικής σε περιοχή της Ημαθίας.
Αγγελική Πολίτη
Η Αγγελική Πολίτη σπούδασε κεραμική στο Τμήμα Κεραμικής του Εικαστικού Σχολείου της ΔΕΠΑ Καλαμάτας. Διατηρεί ένα σημαντικό προσωπικό εργαστήριο κεραμικής στην Μεσσήνη και διδάσκει κεραμική στην Καλαμάτα. Έχει συμμετάσχει σε πούάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.