Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πράσινο φως» από ΚΑΣ για την αποκατάσταση του προμαχώνα των «Επτά ανέμων»

ΚΑΣ
04 Φεβρουαρίου 2022 / 09:07

Στο ίδιο έργο εντάσσεται η ανάπλαση του χώρου που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 2020 ως πάρκινγκ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πήρε η μελέτη αποκατάστασης του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των Μνημείων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Πηγές της ΕΦΑ Κέρκυρας αναφέρουν στην "Ε" ότι πρόκειται για μελέτες που είχαν εκπονηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κέρκυρας πριν από δύο χρόνια για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου. 

Το «πάρκινγκ της Λαϊκής»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο έργο περιλαμβάνονται και τα έργα ανάπλασης του χώρου που χρησιμοποιούνταν επί χρόνια ως άτυπος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων - το αποκαλούμενο «Πάρκικγκ της Λαϊκής», χώρος που τελικά εκκενώθηκε και περιφράχθηκε από την ΕΦΑ το 2020.  

Ωστόσο ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι την υλοποίηση, μένει αδιευκρίνιστος. Η θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια σειρά διαδικασιών σε ρυθμούς Δημοσίου, μέχρι το έργο να μετατραπεί σε ενεργή εργολαβία. 

Η Λίνα Μενδώνη

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η αποκατάσταση του Προμαχώνα των "Επτά Ανέμων" εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων προστασίας και ανάδειξης των οχυρώσεων που είναι σε εξέλιξη. Στρατηγική μας επιλογή είναι τα δύο Φρούρια να αντιμετωπιστούν ως ολότητα με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο μέσα από το Σχέδιο Διαχείρισης που εκπονούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το έργο της αποκατάστασης του νότιου τείχους του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο φρούριο αφορά στην τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην καταγραφή της παθολογίας των φθορών και βλαβών του, στη διατύπωση των προτεινόμενων εργασιών. Λαμβάνοντας υπόψη την παθολογία του μνημείου, λόγω φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που έχουν επιδράσει αρνητικά με την πάροδο του χρόνου, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση του τείχους στο τμήμα που έχει καταρρεύσει, προκειμένου το μνημείο, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού.

Το Νέο Φρούριο

Με την ανέγερση του Νέου Φρουρίου στα τέλη του 16ου αιώνα, οι Ενετοί ολοκλήρωσαν το τεράστιο έργο της περιτείχισης της πόλης και μέχρι το α΄ μισό του 18ου αιώνα είχε δημιουργηθεί νέα γραμμή άμυνας, απομονώνοντας την πόλη από την ύπαιθρο και τη θάλασσα.

Το Νέο Φρούριο βρίσκεται κοντά στο εμπορικό λιμάνι και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και καλά διατηρημένα μνημεία της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 16ου – 19ου αι. στην Ελλάδα.

Δυτικά κατασκευάστηκαν οι δύο προμαχώνες των «Έξι και Επτά Ανέμων», οι οποίοι συνδέονται με μεταπύργιο – συνδετήριο τείχος (cortina). Στο ανώτερο επίπεδο του φρουρίου κατασκευάστηκε το 1845 ο στρατώνας. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ