Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάλεσμα του Συλλόγου San Giacomo σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της Ελιάς

Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών
06 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:20

Εκδήλωση σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΙΝ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF Μεσογειακών Πολιτισμών σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΙΝ, στην Εκδήλωση, «Ελαίας Καρπός και Μεσογειακός Πολιτισμός», που πραγματοποιείται την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Ελαιοτριβείο Governor στον Άγιο Ματθαίο.

Εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την Σύμβαση της UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Τα κράτη-μέλη της Σύμβασης (κοινωνικές ομάδες και κοινότητες)  έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν διάφορες πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και να παρουσιάζουν τις πολιτικές που υλοποιούν για τη διάσωση και την ανάδειξη της.

Η Σύμβαση του 2003 αποτέλεσε μια ιστορική πολιτιστική τομή γιατί αναγνωρίζει την αξία του πολιτιστικού αγαθού στις ανθρώπινες γνώσεις και πρακτικές και στις πολιτιστικές παραδόσεις 

Η εφετινή  επέτειος των 20 χρόνων από την ψήφιση της σύμβασης  η οποία και  γιορτάζεται στο πλαίσιο  του Φεστιβάλ  αποτελεί μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τον πλούτο της άυλης κληρονομιάς, να σκεφτούμε την διαφορετικότητα, τον τοπικό αλλά και τον υπερεθνικό χαρακτήρα των πολιτιστικών παραδόσεων και να προάγουμε την διεθνή συνεργασία.

Το Φεστιβάλ που διεξάγεται στην Κέρκυρα 6-10 Σεπτεμβρίου 2023, πιστεύουμε  ότι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της εν λόγω Σύμβασης της UNESCO. 

Ο Σύλλογός μας δραστηριοποιείται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Μια μικρή πόλη με μεγάλη όμως ιστορία, που από το 2007 είναι ενταγμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως ένα μοναδικό πολιτιστικό σύνολο υψηλής αισθητικής αξίας που αναπτύχθηκε διαχρονικά από την όσμωση των δύο κόσμων της Μεσογείου , Ανατολής και Δύσης.

Σημαντικά ζητήματα ωστόσο που αφορούν στην προστασία τόσο της υλικής όσο και της άυλης κληρονομιάς παραμένουν ανοικτά μέχρι και σήμερα και ως κοινωνία των πολιτών καλούμαστε σε μια ενεργή συμμετοχή για την προώθηση και επίλυσή τους.

Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo