Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσικά πρωινά και άλλες δράσεις από την Παλαιά Φιλαρμονική

ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
08 Φεβρουαρίου 2024 / 12:07
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Ο φετινός κύκλος των Κυριακάτικων Μουσικών Πρωινών είναι προγραμματισμένο να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα και, πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 10 Μαρτίου, όπου θα παρουσιαστούν η Πίκολο Μπαντίνα, καθώς και σύνολα πνευστών και κρουστών οργάνων

Ο θεσμός των Κυριακάτικων Μουσικών Πρωινών συνεχίζεται και φέτος για την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά). Ο φετινός κύκλος των σχετικών εκδηλώσεων είναι ο δωδέκατος κατά σειρά, έχοντας πάντοτε κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους νέους μουσικούς που συμμετέχουν.

Η πρώτη εκδήλωση του φετινού κύκλου είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Εκεί θα παρουσιαστούν μουσικά σύνολα από τις διάφορες Σχολές πνευστών οργάνων της Φιλαρμονικής. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ο φετινός κύκλος των Κυριακάτικων Μουσικών Πρωινών είναι προγραμματισμένο να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα και, πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 10 Μαρτίου, όπου θα παρουσιαστούν η Πίκολο Μπαντίνα, καθώς και σύνολα πνευστών και κρουστών οργάνων.

 

Σεμινάριο Βιολιού

Παράλληλα, η Παλαιά Φιλαρμονική ανακοίνωσε την διεξαγωγή σεμιναρίου βιολιού για τους μαθητές της. Προσκεκλημένος διδάσκων θα είναι ο Γιώργος Δεμερτζής. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου (10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00) και την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου (11.00 - 14.00 και 19.00 - 22.00)

Ο Γιώργος Δεμερτζής έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες της Ελλάδος και του εξωτερικού, τόσο ως μέλος τους, όσο και ως σολίστ. Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος σημαντικών συνόλων μουσικής δωματίου, ενώ έχει και δισκογραφική παρουσία. Το 1986 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το βραβείο "Σπύρου Μοτσενίγου". Είναι καθηγητής στο Lawrence University στο Appleton - Winsconsin στις ΗΠΑ και στο Δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων.

Επικείμενες εκδηλώσεις

Το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής προετοιμάζεται για να ταξιδέψει σε λίγες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα συμμετάσχει στις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας για την επέτειο της Εθνική Παλιγενεσείας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση της 14ης Απριλίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Αναφορά στην επικείμενη παρουσία της Παλαιάς Φιλαρμονικής στην παρέλαση στη Νέα Υόρκη, έχει ήδη δημοσιευτεί και από τον "Εθνικό Κήρυκα", τη μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που η Παλαιά Φιλαρμονική είχε βρεθεί για τον σκοπό αυτόν στις Η.Π.Α., ήταν το 1995.

Από την πλευρά της, η Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής ετοιμάζεται για άλλη μία αξιοσημείωτη παρουσίαση οπερετικού έργου σημαίνοντος Κερκυραίου μουσουργού, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».