Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Παλαιά Φιλαρμονική αναχώρησε για Νέα Υόρκη

ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
10 Απριλίου 2024 / 10:45
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Αποτελούμενο από περίπου 90 μουσικούς, με επικεφαλής τον αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη, το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής θα λάβει μέρος σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 10 Απριλίου, η αποστολή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) αναχώρησε από την Κέρκυρα για την Αθήνα προκειμένου από εκεί να ταξιδέψει αεροπορικώς για τη Νέα Υόρκη. Εκεί πρόκειται να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, κατόπιν προσκλήσεως από την ομογένεια και, συγκεκριμένα, από τον Παγκερκυραικό Σύλλογο Αμερικής.

Αποτελούμενο από περίπου 90 μουσικούς, με επικεφαλής τον αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη, το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής θα λάβει μέρος σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 12 Απριλίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί επίσημη έπαρση σημαίας και σύντομη παρέλαση. Η παρέλαση αυτή θα εκκινήσει από τον πρόσφατα εγκαινιασθέντα Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και θα καταλήξει στο "Σημείο Μηδέν", με τη συμμετοχή και του τμήματος ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που επίσης θα βρεθεί στις ΗΠΑ, όπως κάθε χρόνο.

Δεύτερη και πλέον σημαίνουσα εκδήλωση, θα είναι φυσικά η συμμετοχή του Μουσικού Σώματος της Παλαιάς Φιλαρμονικής στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο, στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Η παρέλαση αυτή, η οποία φέτος θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, παραδοσιακά αποτελεί και το αποκορύφωμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου για τους Έλληνες που βρίσκονται πέραν του Ατλαντικού. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή του Μουσικού Σώματος της Παλαιάς ως εκπροσώπου της Κέρκυρας σε ένα γεγονός τόσο ξεχωριστό για τους ομογενείς, έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ίδια τη Φιλαρμονική, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Πρόεδρός της, κ. Σπύρος Παδοβάς.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή της Παλαιάς Φιλαρμονικής στους ομογενειακούς εορτασμούς, καθώς είχε ξαναβρεθεί για τον σκοπό αυτόν στη Νέα Υόρκη και τον Μάρτιο του 1995, με αρχιμουσικό τότε τον Δημήτρη Κάφυρη. Η αποστολή της Φιλαρμονικής είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Κέρκυρα στις 16 Απριλίου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».