Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Παλαιά Φιλαρμονική θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη

ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
29 Φεβρουαρίου 2024 / 16:20
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Για τους εορτασμούς της ομογένειας για την 25η Μαρτίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, με αφορμή και προηγούμενες δράσεις της, το τρέχον διάστημα η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) προετοιμάζεται για το επικείμενο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη, όπου το Μουσικό της Σώμα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της εκεί ελληνικής ομογένειας για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αποστολή της Παλαιάς Φιλαρμονικής πρόκειται να αναχωρήσει από την Κέρκυρα την Τετάρτη 10 Απριλίου, αποτελούμενη από περίπου 90 μουσικούς. 

Η πρώτη εκδήλωση στην οποία το Μουσικό Σώμα, με επικεφαλής τον αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη, πρόκειται να λάβει μέρος, θα είναι η επίσημη τελετή έπαρσης σημαίας και η παρέλαση της 12ης Απριλίου. Η παρέλαση αυτή θα εκκινήσει από τον πρόσφατα εγκαινιασθέντα Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και θα καταλήξει στο "Σημείο Μηδέν", με τη συμμετοχή και του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που θα επίσης θα βρεθεί στις ΗΠΑ, όπως κάθε χρόνο.

Δεύτερη και πλέον σημαίνουσα εκδήλωση, θα είναι φυσικά η συμμετοχή του Μουσικού Σώματος της Παλαιάς Φιλαρμονικής στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο. Η παρέλαση αυτή, η οποία φέτος θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, παραδοσιακά αποτελεί και το αποκορύφωμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου για τους Έλληνες που βρίσκονται πέραν του Ατλαντικού. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή του Μουσικού Σώματος της Παλαιάς ως εκπροσώπου της Κέρκυρας σε ένα γεγονός τόσο ξεχωριστό για τους ομογενείς, έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ίδια τη Φιλαρμονική, όπως τόνισε και ο Πρόεδρός της, κ. Σπύρος Παδοβάς.

Η αποστολή της Παλαιάς είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Κέρκυρα στις 16 Απριλίου. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι αυτή θα είναι η δεύτερη φορά συμμετοχής της στους ομογενειακούς εορτασμούς, καθώς είχε ξαναβρεθεί για τον σκοπό αυτόν στη Νέα Υόρκη και το 1995.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».