Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κέρκυρας για το Νέο Λύκειο

Νέο Λύκειο
31 Μαρτίου 2019 / 06:59

«Επιχειρείται η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, που τελικά υποβαθμίζει και το δικό μας έργο»

Ανακοίνωση – ψήφισμα
της Γ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κέρκυρας (Σ.Ε.Φ.Κ.)
Με αφορμή τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου παιδείας για τη νέα Γ΄Λυκείου, θα θέλαμε να σταθούμε ενάντια στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, που τελικά υποβαθμίζει και το δικό μας έργο, αλλά και να σχολιάσουμε το πως αυτή συνδέεται με την πραγματική παραπαιδεία των επίορκων διορισμένων καθηγητών.
Να σημειώσουμε λοιπόν ότι: 

1. Η συνεχιζόμενη και με τα νέα μέτρα απαξίωση του δημόσιου σχολείου και της γενικής παιδείας φαίνεται να είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή, την οποία εμείς ως γονείς, πολίτες αλλά και φροντιστές την αντιπαλεύουμε. Ξεκαθαρίζουμε ότι στεκόμαστε αρωγοί στο δημόσιο σχολείο και το θέλουμε γοητευτικό και σύγχρονο. Ένα σχολείο που δημιουργεί μαθητές αδιάφορους, αποπροσανατολισμένους, χωρίς στόχους, όχι μόνο δεν βοηθά το εκπαιδευτικό έργο μας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας, αλλά επιπλέον δημιουργεί χειραγωγίσιμους στο μέλλον πολίτες χωρίς κριτική σκέψη και άποψη.

2. Το υπουργείο χωρίς να νοιάζεται για την ποιότητα της διδασκαλίας στο σχολείο, απλά αυξάνει τις ώρες των μαθημάτων των πανελληνίων. Χωρίζει όχι μόνο τις σχολές αλλά και τους ίδιους τους μαθητές της ίδιας αίθουσας σε «πράσινους» και «κόκκινους». Η ψευδαίσθηση της εύκολης πρόσβασης, μπολιασμένη με τη νοοτροπία του τζόγου (αφού οι μαθητές δεν ξέρουν από πριν το «χρώμα» των σχολών), θα οδηγήσει σε επιπλέον απαξίωση του σχολείου και ως εκ τούτου, σε περισσότερα εμπόδια προς την απόκτηση ενός αξιόλογου απολυτηρίου. Είμαστε πρώτα από όλα εκπαιδευτικοί και γνωρίζουμε πόσο σοβαρό θα είναι το πρόβλημα και πόσο δυσλειτουργικό ένα σχολείο όπου οι ανισότητες εντείνονται.   

3. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ο χώρος της νόμιμης φροντιστηριακής εκπαίδευσης λειτουργεί παράλληλα και υποστηρικτικά και όχι ανταγωνιστικά προς το δημόσιο σχολείο. Έχουμε ΘΕΤΙΚΑ αξιολογηθεί από τους μαθητές και τους γονείς τους, που κάθε χρόνο μας εμπιστεύονται για την κάλυψη αναγκών που το δημόσιο σχολείο, άλλοτε επειδή δεν μπορεί κι άλλοτε επειδή δεν  θέλει, δεν καλύπτει. Παρόλη όμως τη θετική μας στάση απέναντι στο δημόσιο σχολείο και παρόλη την καταξίωση του ρόλου μας στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, γινόμαστε συνεχώς στόχος ως υπαίτιοι των δεινών της εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που η πραγματική παραπαιδεία μένει στο απυρόβλητο.

4. Το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με τα οποία (όπως αναφέρει το υπουργείο) «η ελληνική οικογένεια υποστηρίζει τα παιδιά της στην προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές» επιμερίζεται  (σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Γ.Σ.Ε.Ε.):
(α) κατά το 1/3 σε ποσά που αντιστοιχούν στη ΝΟΜΙΜΗ φροντιστηριακή διδασκαλία και που επιστρέφουν όλα στην ελληνική οικονομία μέσα από φόρους, εισφορές στα ταμεία, μισθούς υπαλλήλων καθηγητών κ.α. και
(β) κατά τα υπόλοιπα 2/3 σε ποσά που αντιστοιχούν στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ των «μαύρων» ιδιαιτέρων από το 40% των διορισμένων καθηγητών (σύμφωνα με τον υπουργό), που θα έπρεπε το πρωί να δουλεύουν  κι όχι να ξεκουράζονται προετοιμαζόμενοι για το απόγευμα ….

5 Η πραγματική παραπαιδεία είναι η παράνομη, προκλητική και ανήθικη  παραπαιδεία των επίορκων διορισμένων καθηγητών, που χωρίς ντροπή το υπουργείο με πρόσφατες δηλώσεις προσπαθεί να απενοχοποιήσει, λέγοντας ότι «δεν κάνουν περιουσίες οι διορισμένοι καθηγητές που λόγω ανάγκης για ένα συμπλήρωμα μισθού, κάνουν ιδιαίτερα». Ανερυθρίαστα μάλιστα δηλώνει «αδυναμία ελέγχου»!!!. Σαφέστατα η συντεταγμένη πολιτεία (πρέπει να) έχει τον τρόπο να αντιμετωπίζει την παρανομία και όχι να της «κλείνει το μάτι» ανακοινώνοντας την πρόθεση της προσμέτρησης του προφορικού βαθμού στο απολυτήριο, θέτοντάς το έτσι κριτήριο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

6. Οι γονείς και οι μαθητές θα πρέπει να αντισταθούν στην διαπλοκή και στην παρανομία,  την οποία περιθάλπει  το ίδιο το υπουργείο με διάφορους τρόπους:
(α) με τη απενοχοποιητική ρητορική του ίδιου του υπουργού,
(β) με την ατιμωρησία όσων επίορκων κατηγορούνται για παράνομα ιδιαίτερα και
(γ) με εξαγγελίες για τη συμμετοχή του προφορικού βαθμού στο απολυτήριο, απειλώντας το αδιάβλητο του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

7. Οι φροντιστές θα συνεχίσουμε με τη δύναμη που μας δίνουν οι μαθητές μας με το χαμόγελό τους. Όχι οι «μαθητές-πελάτες» όπως αναίσχυντα δήλωσε ο υπουργός, αλλά απλά οι μαθητές μας. Το ότι οι μαθητές και οι γονείς τους θα μας εμπιστευτούν ξανά «για να βγάλουμε πάλι τα κάστανα από τη φωτιά», είναι επειδή πορευόμαστε με όραμα τις ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και τους κοιτάμε κατάματα, καταθέτοντας καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας.

8. Ο επαγγελματισμός μας και η προσήλωσή μας στις ανάγκες των μαθητών, είναι αυτά τα οποία έχουμε να αντιτάξουμε στο ανήθικο σύστημα των επίορκων διορισμένων καθηγητών. Επιφυλασσόμαστε δε, για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ώστε να προστατέψουμε την εργασία μας, ακόμα και με προσωπικές και επώνυμες καταγγελίες  και θεωρούμε ευθύνη του υπουργείου την εύρεση των απαραίτητων σε κάθε περίπτωση αποδεικτικών στοιχείων.

9. Είμαστε δε σε ετοιμότητα, καθώς το  ζητάμε επανειλημμένως εδώ και ενάμιση χρόνο, να συζητήσουμε το πρόβλημα με την διεύθυνση Β΄βάθμιας εκπαίδευσης και την ΕΛΜΕ, να δούμε τους μηχανισμούς του και να δρομολογήσουμε την αντιμετώπισή του. Ελπίζουμε ότι δεν είναι αργά και  στο άμεσο μέλλον οι εκκλήσεις μας θα εισακουστούν.  
 
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κέρκυρας (Σ.Ε.Φ.Κ.)
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019