Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απεβίωσε η διακεκριμένη υψίφωνος Βαρβάρα Γκαβάκου - Ψαροπούλου

Βαρβάρα Γκαβάκου
05 Αυγούστου 2019 / 13:03
Ελένη Κορωνάκη

ΑΘΗΝΑ. Απεβίωσε σήμερα 5 Αυγούστου 2019 η διακεκριμένη υψίφωνος Βαρβάρα Γκαβάκου - Ψαροπούλου, μία

από τις πιο σπουδαίες καλλιτέχνιδες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Η Βαρβάρα Γκαβάκου - Ψαροπούλου γεννήθηκε στη Θάσο. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Ωδείο Καβάλας, ενώ αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας. Συνέχισε σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Χορού της Κολωνίας, ενώ εμφανίστηκε σε διάφορα γερμανικά θέατρα (Κολωνία, Βούπερταλ, Καρλσρούη, Έσσεν, Φρανκφούρτη κ.ά.), ερμηνεύοντας σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Τραβιάτα [La traviata], Μποέμ [La bohème], Σιμόν Μποκκανέγκρα [Simon Boccanegra], Έτσι κάνουν όλες [Così fan tutte], Ντάμα πίκα, Κάρμεν [Carmen], Ορφέας και Ευρυδίκη [Orfeo ed Euridice], Ντον Τζοβάννι [Don Giovanni]. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου συμμετείχε ως πρωταγωνίστρια σε πολυάριθμα έργα. Μεταξύ άλλων: Μαντάμα Μπαττερφλάι [Madama Butterfly], Άννα Μπολένα [Anna Bolena], Οθέλλος [Otello], Φλόρα Μιράμπιλις του Σαμάρα, Ο τροβαδούρος [Il trovatore], Φάουστ [Faust], Καβαλλερία ρουστικάνα [Cavalleria rusticana] κ.ά. Διακεκριμένη μονωδός, συμμετείχε συστηματικά σε συναυλίες, ενώ ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με τη διδασκαλία. Αρκετοί μαθητές της ακολούθησαν σολιστική σταδιοδρομία.
Συλλυπητήρια ανήρτησαν στις σελίδες του σε κοινωνικό δίκτυο οι:

Costas Gavakos
Έριξες αυλαία σε αυτή την τελευταία παράσταση της ζωής σου. Σε είχα δει να πεθαίνεις 2-3 φορές στη σκηνή όταν ήμουν παιδί (δεν είχατε που να με αφήσετε με τον μπαμπά), και είχα κατατρομάξει. Τώρα στο πραγματικό φινάλε, νιώθω μόνο απέραντη αγάπη και τόσο μεγάλη περηφάνια που ήμουν γιος σου. 
Goodbye mom, I’m so grateful to be your son!

Δημοτική Χορωδία San Giacomo

«Η Δημοτική Χορωδία ''San Giacomo'' πενθεί την εξαιρετική Σοπράνο Μονωδό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και για πολλά χρόνια δασκάλα φωνητικής της χορωδίας μας, Βαρβάρα Γκαβάκου»

Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος»

«Η τριμελής επιτροπή, μουσικοί και χορωδοί της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας «Δημόδοκος» εκφράζουν την λύπη τους για την απώλεια της Βαρβάρας Γκαβάκου,η οποία υπήρξε υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και δασκάλα μερικών εκ των μουσικών που έχουν δραστηριοποιηθεί ή δραστηριοποιούνται με την  Χορωδίας μας.

Πατήρ Αντώνιος Σουέρεφ

«Την 7.30 πρωινήν της σήμερον, 5.8.2019 απήλθεν εις αγκάλας Κυρίου η σπουδαία μονωδός της Εθνικής Λυρικής και των μεγαλυτέρων γερμανικών Σκηνών, ΒΑΡΒΑΡΑ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΚΑΒΑΚΟΥ (1940). Η Κερκύρα, της οποίας την σύγχρονη οπερατική ιστορία και ωδική τέχνη Ευεργέτησε μοναδικώς (1988 - 2001), κλείνει γόνυ Ευγνωμοσύνης και Ευχαριστιών βαθυτάτων, επί ποταμών δακρύων πόνου αποχωρισμού μυχίου. Πλουσίαν την Είσοδον εις την Βασιλείαν Του να χορηγήσει εις αυτήν και κατατάξοι την απεράντου Καλωσύνης και ασυγκρίτου Αγάπης και Αρετών αμετρήτων ψυχήν της εν Παραδείσω μετά των Δικαίων, όπου επισκοπεί Φως Ανόθευτον Χριστού, Ανάπαυσις και Μετοχή Χαράς αιωνία. Ανταξία των υψηλοτέρων Αξιών Πνεύματος και Ανθρωπιστικών Ιδεωδών της εν γένει. Μακράν των σταυρών, που αδιαλείπτως την κατεκόσμησε το γήινο διάβα, σε πάμπολλες αυτού φάσεις εξ ... ανθρώπων και συνθηκών και υγείας κατά τω τέλει. Αιωνία η Μνήμη, Δασκάλα μας και Μάνα μας πολυαγαπημένη. Ουρανομήκες το Ευχαριστώ δι άπαντα τα πολύτιμα, που ανυπερβλήτως μας εκατέλειπες. Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί εις Κοιμητήριον Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως Αθηνών την Τετάρτη, 7.8.2019, ώραν 11.00ην πμ. Την 17ην Αύγουστου και ώραν 8.40 π.μ. θα τελεσθεί εν Κερκύρα Θ. Λειτουργία μετά Όρθρου (αρχομένου τας 7.30) και 9ημερου Μνημοσύνου εις Ι.Ν. Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας.
Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.