Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την επιστροφή τους στο Αιγαίο εξετάζουν οι εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που έφυγαν στην Ασία!

κρουαζιερόπλοια
05 Απριλίου 2018 / 07:42

ΡΟΔΟΣ. Την επιστροφή τους στη Ρόδο εξετάζουν οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας MSC και Costa οι οποίες τα τελευταία χρόνια απέσυραν τα πλοία τους από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική λόγω της ασταθούς πολιτικοκοινωνικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, επιλέγοντας την Ασία κατά κύριο λόγο.

Καθώς όμως φαίνεται να επανέρχεται η ομαλότητα στην Βόρειο Αφρική και στην Τουρκία και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα της Ασίας δεν απεδείχθη επικερδές, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες βρίσκονται πολύ κοντά στην επιστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Μιχάλης Χριστοδούλου δήλωσε στη «δημοκρατική»: «Σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του υπουργού κ. Π. Κουρουμπλή με την παρουσία του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θ. Κόντε, επισημάνθηκε το ενδιαφέρον των εταιρειών να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η πρόθεση είναι δεδομένη, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εάν επικρατήσει ηρεμία, τότε πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε όμως θεαματικές αλλαγές από τη μία μέρα στην άλλη.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το 2019 θα είναι αισθητή η άνοδος της κρουαζιέρας, ενώ το 2018 θα κυμανθούμε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Πιστεύω ότι από το 2019 ο θαλάσσιος τουρισμός θα αρχίσει να ανακάμπτει».
Αντίθετα με τον κ. Χριστοδούλου, ο τουριστικός πράκτορας κ. Παύλος Γεωργιάδης δηλώνει ότι η όποια ανάκαμψη στον θαλάσσιο τουρισμό θα αρχίσει να φαίνεται από το 2020. Τη φετινή σεζόν οι προσεγγίσεις θα παρουσιάσουν κάποια πτώση όπως και το 2019.
«Τα μηνύματα για τον κλάδο της κρουαζιέρας είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά. Βέβαια θα πάρει κάποια χρόνια για να τεθεί και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά ο θαλάσσιος τουρισμός. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα προβλέπεται να έχουμε φέτος 20 λιγότερες προσεγγίσεις, ενώ το 2019 θα φθάσουμε στα επίπεδα του 2017. Από το 2020 μπορούμε να περιμένουμε μία αισθητή αύξηση προσεγγίσεων», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε σχετικά με την επιστροφή των μεγάλων πλοιοκτητριών εταιρειών κρουαζιέρας στη Ρόδο: «η Ρόδος είναι ένας κλασικός προορισμός για τις εταιρείες όπως η MSC και η COSTA. Συνεπώς θα ήταν πιθανή η επιστροφή τους εάν επικρατήσει ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή. Εάν ανοίξουν οι προορισμοί της Αιγύπτου και του Ισραήλ, η Ρόδος θα ωφεληθεί». Πηγή:www.dimokratiki.gr