Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δριμεία κριτική Γαλιατσάτου στον απολογισμό της Περιφέρειας

Απολογισμός
28 Ιουνίου 2023 / 11:38
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Θ. Γαλιατσάτος: «Η περιφερειακή διακυβέρνηση Κράτσα δεν έχει προσφέρει τίποτα ουσιαστικό σε έργα υποδομής και λειτουργίας της δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο έργο της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα εμφανίστηκε ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης για τον  απολογισμό του έργου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2022.

Ο κ. Γαλιατσάτος στηλίτευσε αρχικά το γεγονός ότι η συνεδρίαση έγινε «στα κλεφτά» όπως είπε χαρακτηριστικά, με τηλεδιάσκεψη και όχι με ανοικτή δημόσια διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα αποφεύγει μια τέτοια παρουσίαση, που εξηγείται «λόγω φόβου και πανικού στην κρίση του λαού που βλέπει να τελειώνει η θητεία και ένα έργο να μην παράγεται». Όπως είπε η διαδικασία που επιλέχθηκε αποτελεί σοβαρό ολίσθημα.

Απέχει η πραγματικότητα

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Περιφερειακής Αρχής για την επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 αντέτεινε ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα ωραία λόγια. «Το ΕΣΠΑ 2014-2022 τελείωσε με 111 εκατ. ευρώ υποθηκευμένο πρόγραμμα από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Έργα δηλαδή 111 εκατ. ευρώ του 2014-2020 που η Περιφερειακή Αρχή δεν μπόρεσε να τα ολοκληρώσει είτε η ίδια είτε να καθοδηγήσει τους δικαιούχους να τα ολοκληρώσουν, μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και δεσμεύουν το 38% του νέου προγράμματος», ανέφερε, κάνοντας την επισήμανση ότι «τελικά καθοδηγούμαστε, μέσω της αδυναμίας της Περιφερειακής Αρχής, ως καθοδηγήτρια του προγράμματος, να ασχολούμαστε με έργα των προηγούμενων περιόδων».

Μόνο τρία έργα ολοκληρωμένα στην Κέρκυρα

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής σχολίασε ότι τα μόνα έργα που εμφανίζονται ολοκληρωμένα στην Κέρκυρα είναι τρία και αφορούν σε επούλωση λακκουβών, καθώς τα υπόλοιπα είναι είτε στη μέση, είτε στην αρχή είτε σε μηδενικό στάδιο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το τουριστικό καταφύγιο σκαφών στην Σπηλιά, η Βίλα Ρόσσα, η παραλιακή της Γαρίτσας από του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο.
Πυρά εκτόξευσε και για το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων των δημοσίων έργων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους στην Περιφέρεια που αφορά την περίοδο 01-01-2021 έως 30-04-2022 καταγράφηκαν 284 απευθείας αναθέσεις και μόλις έξι δράσεις και έργα με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Μάλιστα, όπως είπε, αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αμφισβητούν τη νομιμότητα των διαδικασιών που επιλέχθηκαν για την εκτέλεση κάποιων έργων. Παράλληλα τόνισε ότι η υπόθεση της δομής και λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ εκκρεμεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κλείνοντας ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και σε ζητήματα ηθικής τάξης. Όπως είπε, σε επιχείρηση που η Περιφέρεια αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας, ο νομικός σύμβουλος του γραφείου της Περιφερειάρχη ανέλαβε την υπεράσπιση της επιχείρησης.
 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.