Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

WTM: Θετικός ο απολογισμός για τη νέα τουριστική σεζόν στην Κέρκυρα

World Travel Market
09 Nov 2023 / 10:00
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν από την αεροπορική εταιρεία JET2. Σύνδεση από το 2024 και με το Λίβερπουλ. Σε ανοδική πορεία οι προκρατήσεις για το 2024. Έντονη κριτική για το περίπτερο της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την μεγαλύτερη Έκθεση Τουρισμού παγκοσμίως, τη World Travel Market του Λονδίνου, για την νέα τουριστική χρονιά στην Κέρκυρα.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης έπεσε χθες στη βρετανική πρωτεύουσα, με ιδιαίτερα θετικό απολογισμό για το νησί μας, όπως επισημαίνουν στην «Ε» τοπικοί παράγοντες του τουρισμού, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πρώτη μεγάλη Έκθεση που γίνεται κάθε χρόνο στο κλείσιμο της σεζόν και σε μία χώρα από την οποία η Κέρκυρα δέχεται την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της.

Στα θετικά καταγράφεται η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν από την αεροπορική εταιρεία JET2, η οποία θα ξεκινήσει το πτητικό της πρόγραμμα, νωρίτερα κατά τρεισήμισι εβδομάδες, με έναρξη την 29η Μαρτίου του 2024 και λήξη το τέλος Οκτωβρίου.

Οι πρώτοι προορισμοί που ξεκινούν τότε, είναι το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, ενώ από 1η Απριλίου μπαίνει και το Μπίρμινγχαμ. Επίσης η JET2 που εκτελεί πτήσεις μόνο από Βρετανία από εννέα προορισμούς, προσθέτει στο πτητικό της πρόγραμμα για το 2024 ακόμη έναν νέο προορισμό, το Λίβερπουλ. Οι πτήσεις ξεκινούν στις 3 Μαΐου.

«Τα μηνύματα από τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη τουριστική έκθεση τη WTM για την ερχόμενη τουριστική σεζόν είναι θετικά. Είχαμε αρκετές επαφές ως επιχειρηματίες του τουρισμού με tour operators από αρκετές χώρες, με αεροπορικές εταιρείες και την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Μ. Βρετανίας ΑΒΤΑ. Στα θετικά για το νησί μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν από την JET2», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας Σπύρος Χαλικιόπουλος.

Σημείωσε ότι η Κέρκυρα γενικά έχει μεγάλη ζήτηση ως τουριστικός προορισμός, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αντίθετα θα πρέπει να ανασυνταχθούμε και να οργανωθούμε αρχίζοντας από τις υποδομές του νησιού μας.

Αύξηση των προκρατήσεων

Σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις σημειώνεται αύξηση, ακολουθώντας τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι οι Βρετανοί θέλουν να κλείσουν από νωρίς τις διακοπές τους για να πετύχουν καλύτερες τιμές με τα early bookings, όπως και τα δραματικά γεγονότα στο Ισραήλ, που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους Ευρωπαίους να προγραμματίσουν ταξίδια στην Τουρκία και την Αίγυπτο, ωθώντας τις κρατήσεις προς τη χώρα μας.

«Οι προκρατήσεις κινούνται ανοδικά σε σχέση με πέρσι. Φυσικά υπάρχει κάποια ανησυχία για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και πώς θα εξελιχθεί. Πάντως η Ελλάδα και η Κέρκυρα συνεχίζουν να θεωρούνται ισχυρά και σταθερά brands», τόνισε από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης.

Επαφές της αυτοδιοίκησης

Διαδοχικές συναντήσεις με αρκετούς τουριστικούς φορείς, όπως την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Μ. Βρετανίας ABTA, εκπροσώπους της Jet2 holidays, της Aegean Airlines, καθώς και με διάφορους μεμονωμένους και εξειδικευμένους πράκτορες σε εναλλακτικά είδη τουρισμού που αφορούν κυρίως στα όρια χρονικά της τουριστικής σαιζόν είχαν και η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Π. Βαρούχα.

Όπως δήλωσε, η Δήμαρχος από τη WTM 2023, οι πρώτες ενδείξεις για την επόμενη τουριστική σεζόν είναι θετικές. «Η παρουσία και η δυναμική που έδειξε η Κέρκυρα στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας. Ο στόχος συμμετοχής σε τέτοιου είδους εκθέσεις, όπως η μεγάλη αυτή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, είναι να περάσουμε ως τουριστικός προορισμός το πιο θετικό μήνυμα για την Κέρκυρα».

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσωπήθηκε από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, που συνοδευόταν από υπηρεσιακούς παράγοντες και την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, με σκοπό να ενισχύσουν και να αναπτύξουν την τουριστική εικόνα και την ταυτότητα των νησιών του Ιονίου στη διεθνή αγορά. Η ΠΙΝ μάλιστα ήταν τιμώμενη Περιφέρεια στην εκδήλωση Greek Travel Awards 2023, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Six Rark Place του Λονδίνου, υπό την αιγίδα του γραφείου ΕΟΤ Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας.

Αυστηρή κριτική για το περίπτερο της Κέρκυρας

Στο μεταξύ το περίπτερο της Κέρκυρας μπήκε στο στόχαστρο αρνητικής κριτικής από τουριστικούς παράγοντες του νησιού, φέρνοντας, ως αντιπαραβολή την παρουσία της Ρόδου στην Έκθεση, με δικό της ξεχωριστό περίπτερο 50 τ.μ. και πλούσιο υλικό για τους επισκέπτες.

«Στα αρνητικά επισημαίνω το περίπτερο της Κέρκυρας. Ένας εντελώς απλός και αδιάφορος χώρος, χωρίς κανένα στοιχείο της Κέρκυρας. Επίσης καθόλου λειτουργικός, αφού στον χώρο της ΠΙΝ υπήρχαν δυο μικρά τραπεζάκια με τις καρέκλες τους για όλα τα Επτάνησα. Οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες συναντήσεις μας με συνεργάτες μας, γινόντουσαν εκτός του περιπτέρου μας. Η Κέρκυρα θα πρέπει από 01/01/2024 να βγει μπροστά και να γίνει πρωτοπόρος και όχι να έπεται άλλων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Χαλικιόπουλος.

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν σύντομα και μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό να γίνει μια νέα αρχή, με εντυπωσιακή παρουσία με δικό μας περίπτερο, στην Έκθεση ΙΤΒ, που πραγματοποιείται τον Μάρτιο, στο Βερολίνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε και να επενδύσουμε στο branding της Κέρκυρας και παράλληλα στη σωστή και αξιοπρεπή παρουσία μας στις μεγάλες τουριστικές Εκθέσεις και όχι μόνο», κατέληξε ο ίδιος.

ΦΩΤΟ: ΠΑΝΟΣ ΒΑΡΟΥΧΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.