Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους δρόμους σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το φορολογικό νομοσχέδιο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
22 Nov 2023 / 08:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Χειρόφρενο» τράβηξαν και τα ταξί στην Κέρκυρα. Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα από τις 12 μ.μ. - 2.30 μ.μ. Δεν λειτουργούν τα λογιστικά γραφεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στους δρόμους βγάζει σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τους ελεύθερους επαγγελματίες της Κέρκυρας, οι οποίοι ενώνουν τη φωνή τους με άλλα Σωματεία ανά τη χώρα, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων με αίτημα την ολική απόσυρσή του. «Χειρόφρενο» για 24 ώρες τράβηξαν από τις 5 το πρωί τα ταξί, τα λογιστικά γραφεία είναι κλειστά, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα αναστείλουν την λειτουργία τους για δυόμισι ώρες. 

Σύσσωμα τα σωματεία των επιστημόνων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Θα ακολουθήσει μικρή πορεία με κατάληξη στην πρώην νομαρχία, με σκοπό την επίδοση ψηφίσματος στην Έφορο της ΔΟΥ Κέρκυρας, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας (ΔΣΚ) την περασμένη Παρασκευή με την συμμετοχή 21 φορέων ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα στη σημερινή διαμαρτυρία συμμετέχουν οι εξής: ΔΣΚ, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Κέρκυρας, Σύλλογος Λογιστών Κέρκυρας, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Κέρκυρας, Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων, Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Κέρκυρας, Σύλλογος Εστιατόρων Κέρκυρας, Σύλλογος Καταστηματαρχών διασκέδασης παλαιάς πόλης Κέρκυρας, Σωματείο ΤΑΞΙ Κέρκυρας, Συνεταιρισμός ΤΑΞΙ Κέρκυρας Σύλλογος Χρυσοχόων Κέρκυρας, Ενιαίος φορέας καταστηματαρχών Κέρκυρας, Ομοσπονδία Εμπορίου Κέρκυρας, Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κέρκυρας, Σύλλογος Βιβλιοπωλών Κέρκυρας.

 

Τι ζητούν

 Οι φορείς ζητούν την ολική απόσυρση του νέου νομοσχεδίου, καθώς όπως επισημαίνουν είναι οριζόντια φοροεισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό. Μάλιστα στηλιτεύουν την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης στις εκκλήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και στις προτάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το Ν/Σ πλήττει άνισα τις μικρές και μεσαίες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, αντί να θεσπίσει μέτρα για τα υψηλά εισοδήματα. Όπως αναφέρουν, το Ν/Σ αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ έχουν εντελώς άλλα χαρακτηριστικά, ενώ δεν τους προσφέρει επίσης τις απαλλαγές και τα φορολογικά προνόμια των μισθωτών.

Επίσης θεωρούν εντελώς απαρχαιωμένο και άδικο το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος που θέλει να πάρει πολλά από οικονομικά αδύναμους και αποποιείται τη δημιουργία άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για τους οικονομικά ισχυρούς και του φοροφυγάδες. Μάλιστα επισημαίνουν ότι το Ν/Σ έχει σαφείς ενδείξεις αντισυνταγματικότητας (όπως πχ την μη τήρηση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας στην φορολόγηση των πολιτών και όπως την απαράδεκτη αναδρομική ισχύ που σαφώς απαγορεύεται στην φορολογική νομοθεσία).  

Παράλληλα ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής με δίκαιο και όχι άδικο τρόπο, την άμεση κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

 

Χωρίς ταξί - Κλειστά τα καταστήματα

Στο πλαίσιο πάντως της κινητοποίησης ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε πέρα απο τη συμμετοχή του στη σημερινή διαμαρτυρία να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα από τις 12 μ.μ. έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Παράλληλα, «χειρόφρενο» τράβηξαν και τα ταξί στην Κέρκυρα, καθώς και τα δυο τοπικά Σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία τους από τις 5 το πρωί της Τετάρτης έως τις 5 το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών.

Στηρίζουν

Τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών στηρίζουν τόσο η ΤΕ ΚΚΕ Κέρκυρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κέρκυρας.  

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.