Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Μαζική η διαμαρτυρία για το φορολογικό νομοσχέδιο, παρά την καταρρακτώδη βροχή (video-photos)

Φορολογικό νομοσχέδιο
22 Nov 2023 / 13:08
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Λόγω της νεροποντής η συγκέντρωση αναγκαστικά κράτησε για λίγα λεπτά και οι φορείς κατευθύνθηκαν στην πρώην νομαρχία, όπου στεγάζεται η ΔΟΥ για την επίδοση υπομνήματος στην Έφορο, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγάλη συμμετοχή παρά την καταρρακτώδη βροχή, πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην Κέρκυρα η διαμαρτυρία των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, με αίτημα την ολική απόσυρσή του.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τον επαγγελματικό και επιστημονικό κόσμο που έδωσε  δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συμμετοχή που είχαν εξαγγείλει Σωματεία και Σύλλογοι ελεύθερων επαγγελματιών. Η κινητοποίηση υποστηρίχθηκε και από την ΤΕ του ΚΚΕ Κέρκυρας, όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  Κέρκυρας, την Εκκίνηση, τη ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα 180, μέλη των οποίων στάθηκαν στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων.

Τα λογιστικά γραφεία παρέμειναν κλειστά, ενώ τα εμπορικά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τις 12 μ.μ. – 2.30 μ.μ., στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Παράλληλα τα δυο Σωματεία ταξί τράβηξαν από τις 5 το πρωί της Τετάρτης «χειρόφρενο» για ένα 24ωρο, ωστόσο λήφθηκε μέριμνα για προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών.

Λόγω της νεροποντής η συγκέντρωση κάτω από το Εργατικό Κέντρο κράτησε για λίγα λεπτά και οι φορείς κατευθύνθηκαν γρήγορα στην πρώην νομαρχία, όπου στεγάζεται η ΔΟΥ για την επίδοση υπομνήματος στην Έφορο, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών.υπογεγραμμένο και από τους 22 φορείς ελεύθερων επαγγελματιών της Κέρκυρας που έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση.

Επικριτικοί

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματίων εξέφρασαν καταρχάς την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη συμμετοχή στη διαμαρτυρία, τονίζοντας ότι ο συντονισμός τόσων φορέων ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την Κέρκυρα και εφόσον απαιτηθεί θα έχει και συνέχεια.

Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι διαμορφώνει για εκείνους ένα δυσμενές τοπίο και ένα αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον.

«Προωθείται ένα νομοσχέδιο φορολογικό, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Τη φοροδιαφυγή σίγουρα όλοι θέλουμε να την πατάξουμε, υπάρχουν όμως σαφέστατα άλλοι τρόποι και πολύ πιο σύγχρονοι και μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα και από χώρες του εξωτερικού. Τα οριζόντια μέτρα δεν είναι πανάκεια για να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας (ΔΣΚ) Γιάννης Κοντός.

Ειδικότερα οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών διαμαρτύρονται για το σύνολο του νομοσχεδίου ζητώντας την ολική απόσυρσή του, καθώς όπως υποστηρίζουν είναι οριζόντια φοροεισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό. Παράλληλα ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής με δίκαιο και όχι άδικο τρόπο, την άμεση κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν συνολικά 22 φορείς ελεύθερων επαγγελματιών που συντονίστηκαν για από κοινού δράσεις στη σύσκεψη που προηγήθηκε την Παρασκευή 17/11 με πρωτοβουλία του ΔΣΚ, στην έδρα του, στα Δικαστήρια.

Ειδικότερα στη σημερινή διαμαρτυρία συμμετείχαν οι εξής: ΔΣΚ, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Κέρκυρας, Σύλλογος Λογιστών Κέρκυρας, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Κέρκυρας, Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων, Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Κέρκυρας, Σύλλογος Εστιατόρων Κέρκυρας, Σύλλογος Καταστηματαρχών διασκέδασης παλαιάς πόλης Κέρκυρας, Σωματείο ΤΑΞΙ Κέρκυρας, Συνεταιρισμός ΤΑΞΙ Κέρκυρας Σύλλογος Χρυσοχόων Κέρκυρας, Ενιαίος φορέας καταστηματαρχών Κέρκυρας, Ομοσπονδία Εμπορίου Κέρκυρας, Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κέρκυρας, Σύλλογος Βιβλιοπωλών Κέρκυρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.