Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άρθρο Γ. Καρύδη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
07 Δεκεμβρίου 2023 / 19:20

"Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σ΄ ολόκληρη τη χώρα, καθώς η εσκεμμένη και ανεξέλεγκτη εκτίναξη των τιμών ενέργειας, εφοδίων και εξόδων μεταφοράς έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των αγροτικών και ζωοτροφικών προϊόντων"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ). Με τα νέα φορολογικά μέτρα που προτίθεται λάβει η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών.

Το οριζόντιο χαράτσι που πρόκειται να επιβληθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες  δεν είναι μόνο ισοπεδωτικό, αυθαίρετο, άδικο και παράνομο, αλλά αποσκοπεί στη βίαιη μετάλλαξη της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας για να μεγεθύνει την αισχροκέρδεια της οικονομικής ολιγαρχίας. 

Με την εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, με τη  φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγείται σε αφανισμό μεγάλο τμήμα ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.  Κι αυτό είναι κυβερνητική επιλογή. Είναι θέση στα πλαίσια της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η καταβολή φόρου για εισόδημα που δεν έχει εισπραχτεί, είναι αδύνατο να πληρωθεί.  Συνυπολογιζομένων δε των πλείστων εξόδων του ελευθέρου επαγγελματία όπως ενοίκιο, έξοδα γραφείου, ασφαλιστικές εισφορές, ρυθμίσεις οφειλομένων ποσών στο Δημόσιο και στις τράπεζες, τέλος επιτηδεύματος κ.ά., οδηγείται στην φτωχοποίηση.  Στη συνέχεια δε προκειμένου να επιβιώσει, θ΄ αναγκαστεί να καταφύγει είτε στην αναζήτηση εξαρτημένης εργασίας σε ισχυρές οικονομικά εταιρείες με μισθούς πείνας, είτε στην έξοδο από το επάγγελμα. 

Είναι εμφανές πως από τη σημερινή κυβέρνηση προωθείται η πτυχή της παγκοσμιοποίησης και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που αφορά την οικονομική εξόντωση αυτόνομων μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Η οικονομική ολιγαρχία και τα ανεξέλεγκτα καρτέλ που δεσπόζουν στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο τραπεζικό σύστημα, στη βιομηχανία τροφίμων, στο μεγάλο λιανικό εμπόριο, στην ιδιωτική υγεία, στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην εκμετάλλευση ακινήτων, επιχειρούν να ελέγξουν μονοπωλιακά και την παροχή υπηρεσιών.

Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η εξόντωση των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων  με στόχο να σταματήσουν να εργάζονται αυτόνομα και έτσι ν’ αναγκαστούν να υπαχθούν εργασιακά σε πανίσχυρες  εταιρίες, οι οποίες θα τους απασχολούν για την διεκπεραίωση νομικών, οικονομικών, μελετητικών και άλλων υπηρεσιών, δίδοντάς τους χαμηλούς μισθούς κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος τους, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους .

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανάθεση υποθέσεων από funds που έχουν στόχο να πλουτίσουν από την πώληση μέσω πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν αγοράσει ακόμη και στο 1/10 της αξίας τους, λόγω αδυναμίας των οφειλετών να εξοφλήσουν τα δάνειά τους. Αυτό συμβαίνει ακόμη κι αν  αφορά  την πρώτη  κατοικία, που με ιδρώτα και τεράστιες θυσίες συμπολίτες προσπάθησαν ν’  αποκτήσουν.

Παράλληλα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σ΄ ολόκληρη τη χώρα, καθώς η εσκεμμένη και ανεξέλεγκτη εκτίναξη των τιμών ενέργειας, εφοδίων και εξόδων μεταφοράς έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των αγροτικών και ζωοτροφικών προϊόντων. Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ, που θα ρίξει την ακρίβεια, ώστε να ανασάνουν οικονομικά τόσο οι μικρομεσαίοι παραγωγοί όσο και οι αδύναμοι οικονομικά καταναλωτές. 

Ταυτόχρονα η οικονομική ολιγαρχία που κατευθύνει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για να επιβάλλει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, χρησιμοποιεί το πετυχημένο επικοινωνιακό εργαλείο προβολής των θέσεών της από το ελεγχόμενο σχεδόν στο σύνολό του σύστημα των πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, δυσφημώντας παράλληλα όσους θέλει να εξαθλιώσει, όπως στην προκειμένη περίπτωση τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιεί και τον  κοινωνικό αυτοματισμό  που στοχεύει στη ζηλοφθονία και κακεντρέχεια  άλλων επαγγελματικών κλάδων σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, δημιουργώντας φανταστικούς εχθρούς.

Επομένως απαιτούνται μαζικές και συνεχείς κινητοποιήσεις αλλά και κοινωνική γείωση για την κατανόηση του σοβαρού προβλήματος της επιχειρούμενης αρνητικής μετάλλαξης του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος κυρίως των λαϊκών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμη η αξιοπιστία και η πειστικότητα για το βάσιμο των αιτημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών  από την ελληνική κοινωνία καθώς και η ενεργός συμπαράσταση και άλλων επαγγελματικών κλάδων όπως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι υπάλληλοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, γιατί διαφορετικά το άμεσο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας αναμένεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Κέρκυρα 7 Δεκεμβρίου 2023       

                                                                            ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

                                                                                  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΦΩΤΟ@pixabay