Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρυσούλα Τόμπρου: «Να για ποιους λόγους δεν θα γίνει φέτος το «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι»

Χριστουγεννιάτικο χωριό
23 Nov 2023 / 13:25

Ευθύνες στην αντιπολίτευση και στη νέα δημοτική αρχή καταλογίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τέλος μπαίνει φέτος, «στο Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι», που πραγματοποιούσε τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή της Μερόπης Υδραίου. Όπως είχε ήδη γίνει ανεπίσημα γνωστό, η Χρυσούλα Τόμπρου με δήλωσή της ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους η πραγματοποίησή του είναι αδύνατη.

Στη δήλωσή της καταλογίζει ευθύνες μεταξύ άλλων, στην τεχνητή έλλειψη απαρτίας από την αντιπολίτευση που εμπόδισε τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τη λήξη της θητείας της αλλά και το καθυστερημένο ενδιαφέρον της νεάς δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήλωσε:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, ο Δήμος μας, με την υλοποίηση του «Χριστουγεννιάτικου Παραμυθιού» που είχε ως επίκεντρο την πλατεία Δημαρχείου ως προς τις μεγάλες κατασκευές αλλά και με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε καθημερινά σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς μας φορείς, έγινε πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους και τα παιδιά του νησιού μας όσο και για χιλιάδες επισκέπτες που επέλεξαν την Κέρκυρα για τις γιορτινές διακοπές τους. Δώσαμε νότα αισιοδοξίας και χαράς με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών και με πολύ μεράκι και κόπο από τους εργαζόμενους του Δήμου μας.

Η αντιπολίτευση

Φέτος, λόγω της ιδιαιτερότητας της διενέργειας των εκλογών και κυρίως λόγω της τεχνητής έλλειψης απαρτίας από πλευράς αντιπολίτευσης τους τελευταίους 5 μήνες στα Δημοτικά μας Συμβούλια, δεν κατέστη δυνατή η ψήφιση που αφορούσε την εξειδίκευση στον προϋπολογισμό του οικονομικού σκέλους διενέργειας του «Χριστουγεννιάτικου Παραμυθιού» (παρότι τέθηκε από πλευράς μας ως θέμα η απαιτούμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού).

Δείτε επίσης: «Χλωμό» φέτος το «Παραμύθι των Χριστουγέννων»

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι η χρονική διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν για ένα μήνα. Η δική μας θητεία λήγει στις 31/12 και θα ήταν άκομψη  εκ μέρους μας αλλά και δεσμευτική η συνέχιση των εκδηλώσεων από την 1η Ιανουαρίου και για 15 ακόμη ημέρες από τη νέα δημοτική αρχή. Κυρίως, σε ό,τι αφορά την διοικητική υποστήριξη των εκδηλώσεων, τον συντονισμό υπηρεσιών, εργαζομένων, εθελοντών και των πολιτιστικών μας σωματείων.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν επανεκλεγεί με τη νέα δημοτική αρχή, δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια είτε ότι η διακόσμηση και μέρος των εκδηλώσεων είναι αντιαισθητικά και δεν ταιριάζουν στην Κέρκυρα είτε ότι το κόστος διεξαγωγής του «Χριστουγεννιάτικου Παραμυθιού» είναι μεγάλο, αφήνοντας σκιές ως προς τη διαχείριση.

Καθυστερημένο ενδιαφέρον

Επίσης, η νέα δημοτική αρχή δεν εκδήλωσε εγκαίρως ενδιαφέρον για τυχόν συνεργασία και διευθέτηση των ομολογουμένως απαιτητικών ζητημάτων που σχετίζονται με την πραγματοποίηση του «Χριστουγεννιάτικου Παραμυθιού». Μόλις χθες ο νέος Δήμαρχος κ. Πουλημένος ζήτησε και ενημερώθηκε για την προσπάθεια την οποία καταβάλαμε, επιτυχώς κατά την άποψή μας.

Τα παραπάνω, αλλά και ο ελάχιστος χρόνος που απομένει, λειτούργησαν και λειτουργούν απαγορευτικά στο να δημιουργήσουμε και φέτος το «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» όπως το γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η πραγματοποίησή του είναι αδύνατη τόσο οικονομικά (λόγω μη αναμόρφωσης προϋπολογισμού) όσο και ως προς τη διαχείριση την διοικητική, στο τμήμα που αφορά τις δραστηριότητες.

Ως απερχόμενη δημοτική αρχή δεν είχαμε ούτε έχουμε πρόθεση να δεσμεύσουμε τη νέα δημοτική αρχή σε πρωτοβουλίες που εμείς έχουμε λάβει ούτε επιθυμούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα διαδικαστικής διαχείρισης στις πρώτες μέρες της θητείας της. Η νέα δημοτική αρχή εξάλλου θα έχει το χρόνο να εκτελέσει το δικό της πρόγραμμα πολιτισμού στο οποίο ευελπιστούμε να περιλαμβάνεται και η περίοδος των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά μας, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος τον οποίο είχε προμηθευτεί ο Δήμος μας τα προηγούμενα χρόνια για τον στολισμό της πόλης μας ήδη έχει ξεκινήσει να τοποθετείται.  Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων που εστιάζουν κυρίως στα παιδιά.

Οξύμωρο

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός ότι όσοι προσπάθησαν να απαξιώσουν στο μέγιστο βαθμό την προσπάθεια η οποία έγινε τα τελευταία χρόνια για την πραγματοποίηση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων (χαρακτηρίζοντάς την ξενόφερτη, ακριβή κ.α.), σήμερα ρίχνουν και πάλι βολές σε εμάς για το ότι δεν πραγματοποιούνται στο κομμάτι των δραστηριοτήτων. Εκείνο που προτείνουμε είναι κάποια στιγμή να αποφασίσουν να αντιλαμβάνονται και να εκτιμούν το καλό ως καλό, αποφεύγοντας την στείρα άρνηση των πάντων που δυστυχώς έχει αρνητικό αποτέλεσμα για τους πολίτες.

Από την πλευρά μας κρατάμε το θετικό πρόσημο που είχε για την πόλη μας, για την τόνωση της αγοράς, για τους κατοίκους και τα παιδιά μέσα στο καταχείμωνο η πραγματοποίηση των χριστουγεννιάτικων  εκδηλώσεων.  Στην προσπάθεια σπίλωσης κάθε ενέργειάς μας, το χαμόγελο, η χαρά και οι όμορφες ώρες παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς που ζήσαμε μαζί με τους μικρούς μας φίλους ήταν η καλύτερη ηθική ανταμοιβή για εμάς και η καλύτερη απάντηση.»