Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος για την απεργία πείνας στις φυλακές Κέρκυρας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
12 Δεκεμβρίου 2023 / 10:04

"Τις επόμενες μέρες θα προγραμματίσουμε να επισκεφτούμε διεύθυνση των φυλακών Κέρκυρας θεσμικά προς το σκοπό επιβοήθησης εξεύρεσης λύσης και διατύπωσης προτάσεων που θα κάνουν το σωφρονιστικό σύστημα της Κέρκυρας καλύτερο και πιο αποτελεσματικό"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ). Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το φαινόμενο απεργίας πείνας των κρατουμένων στις φυλακές Κέρκυρας, που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες. 

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, μάλιστα, υπήρξε αντίστοιχο ή παρόμοιο κύμα διαμαρτυρίας από κρατούμενους, σε αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. 

Σήμερα στις φυλακές Κέρκυρας, από τους 155 κρατούμενους, πραγματοποιούν απεργία πείνας οι 95. Ο δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας στέκεται με ευαισθησία στο ανησυχητικό αυτό ζήτημα, το παρακολουθεί προσεκτικά και είναι βέβαιον ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην περίπτωση που αυτό δεν εκτονωθεί. 

Οι κρατούμενοι παραπονούνται για καθυστέρηση στις υφ' όρον απολύσεις τους, για απόρριψη μεγάλου αριθμού αιτημάτων αδείας τους, παρότι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, για την έλλειψη κοινωνικής υπηρεσίας (κοινωνικοί λειτουργοί) στις Φυλακές τα τελευταία περίπου 3 χρόνια, καθώς και για τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχει αυστηρότερο προσανατολισμό και θεωρούν ότι θα βλάψει τα συμφέροντα τους. 

Είναι σε γνώση μας, ότι προς επίλυση του θέματος αυτού, απασχολούνται ήδη οι αρμόδιες εισαγγελικές, δικαστικές και διοικητικές αρχές και ευελπιστούμε ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. 

Ομολογουμένως πολλά από τα αιτήματα, όπως το ζήτημα της έλλειψης κοινωνικής υπηρεσίας στις Φυλακές και της επικείμενης αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι ζητήματα τα οποία κι εμείς έχουμε επανειλημμένως επισημάνει. 

Τις επόμενες μέρες θα προγραμματίσουμε να επισκεφτούμε διεύθυνση των φυλακών Κέρκυρας θεσμικά προς το σκοπό επιβοήθησης εξεύρεσης λύσης και διατύπωσης προτάσεων που θα κάνουν το σωφρονιστικό σύστημα της Κέρκυρας καλύτερο και πιο αποτελεσματικό.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ

Γιάννης Μ. Κοντός

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ