Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε απεργιακή συγκέντρωση στο Μαράσλειο καλεί αύριο η ΔΑΣ – ΟΤΑ Κέρκυρας

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
13 Δεκεμβρίου 2023 / 11:05
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και την επαναφορά 13ου-14ου μισθού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Μαράσλειο, καλεί η ΔΑΣ –ΟΤΑ Κέρκυρας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει για τις 14/12 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ – ΟΤΑ Κέρκυρας αναφέρει:


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Απεργία στις 14 Δεκέμβρη αποτελεί συνέχεια των μεγάλων προηγούμενων απεργιακών αγώνων όπως στις 21/9 κλπ. Αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης για να διεκδικηθούν ουσιαστικέςαυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, να δοθεί μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και τομέων στους δήμους κ.ά.

Οι εργαζόμενοι σήμερα στους δήμους της χώρας με τις διάφορες «ελαστικές» σχέσεις εργασίας φθάνουν τις 50.000, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, η δε εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» για το σύνολο των εργαζομένων.

Στους τρεις Δήμους της Κέρκυρας: Oι συμβασιούχοι κυρίως στις κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κλπ.) κάθε ειδικότητας και κατηγορίας, υπερτερούν κατά πολύ από τους μόνιμους και αορίστου.

Οι σχολικές καθαρίστριες - καθαριστές εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται και απολύονται με τη λήξη του σχολ. έτους. Λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες δημοτικές υπηρεσίες στις οποίες προσλαμβάνονται κακοπληρωμένοι συμβασιούχοι, υπό το πρόσχημα της αδυναμίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, δηλ. της συνέπειας απ’ τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) που εφαρμόζουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις οδηγίες της ΕΕ για φθηνή εργατική δύναμη.

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, που μαζί με τους τσακισμένους μισθούς και τη φορολεηλασία χτυπάνε τα εισοδήματά μας, οι δήθεν «αυξήσεις» - ψίχουλα της κυβέρνησης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι απώλειες του ονομαστικού μας μισθού την περίοδο από το 2009 ως σήμερα, ξεπέρασαν το 45%.Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση κρίσιμων τομέων (Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός)  μας αναγκάζει να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το συνεχές κύμα των αυξήσεων, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας έρχεται να προστεθεί στα βάρη που έχει φορτώσει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις πλάτες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πολλοί εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους και κυρίως οι συμβασιούχοι ζουν σε συνθήκες απόγνωσης. Ο εφιάλτης του ενοικίου των 500 και 600 ευρώ για σπίτια-τρύπες, οι μισθοί πείνας, τα πανάκριβα εισιτήρια - κόμιστρα κάνουν αδύνατη τη μετακίνηση στον τόπο διαμονής, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στο οποίο ένας εργαζόμενος να μη μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί και να καλύψει ακόμα και βασικές προσωπικές – οικογενειακές ανάγκες.

Απέναντι σε μια πολιτική που μας κάνει καθημερινά «τον βίο αβίωτο»… Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία των διαφόρων voucher και pass, του «καλαθιού του νοικοκυριού» και την απάτη των 40 € «αύξηση» από Γενάρη για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι δικές μας ανάγκες στη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια δεν μπορούν να χωρέσουν στον στενό κορσέ των «ματωμένων πλεονασμάτων», των διάφορων «μαξιλαριών», των στόχων για την «επενδυτική βαθμίδα», στη λύσσα των κορακιών να βάλουν στο χέρι τα σπίτια του λαού που είναι πληρωμένα διπλά και τρίδιπλα με τόκους και πανωτόκια.

Την ώρα που μας λένε «να μη ζητάμε πολλά» και να προσαρμοστούμε στα «δημοσιονομικά περιθώρια», οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους (+90% οι μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο), οι εφοπλιστές απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, οι τράπεζες έχουν 10ετη αναβολή φόρου. Την ίδια ώρα το 95% των φόρων το πληρώνει ο λαός και μόνο το 5% οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό επιβεβαιώνεται και στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2024.

Η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης ή η «δίκαιη ανάπτυξη» των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, προϋποθέτει επίθεση διαρκείας στον λαό, όπως είναι τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα  ματωμένα πλεονάσματα, οι ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοίπου στοιχίζουν 7 δις ευρώ το χρόνο, με εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπως στην Ουκρανία ή όπως στο πλευρό του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ  που σφαγιάζει το λαό της Παλαιστίνης. Προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, τους χαμηλούς μισθούς, τις απλήρωτες υπερωρίες, την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα για να μην κουνιέται φύλλο. Στα παραπάνω προστίθεται η νέα επίθεση που ετοιμάζει η  κυβέρνηση, με έναν ακόμα αντιλαϊκό, άδικο και βαθιά ταξικό προϋπολογισμό. Αντί για μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, το κράτος αυξάνει τη φορολογία σ’ αυτούς που καταβάλλουν το 95% των εσόδων του προϋπολογισμού, δηλαδή στους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, για να φοροαπαλλάσσονται και να επιδοτούνται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που αυξάνουν σταθερά τα κέρδη τους.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ !

 

Ως ΔΑΣ διατρανώσαμε ξεκάθαρα,με μια ακόμη παρέμβασή μας στο πρόσφατο συνέδριο (4-5/12-2023) της ΠΟΕ-ΟΤΑ:

Είναι ώρα η Ομοσπονδία μας να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της απέναντι σε όλους τους συναδέλφους μόνιμους και συμβασιούχους, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς στα σωματεία.

Τώρα είναι η ώρα της ισότιμης συμμετοχής μόνιμων και συμβασιούχων στη λειτουργία και στην αγωνιστική δράση των σωματείων και της Ομοσπονδίας. Το άνοιγμα του καταστατικού για εγγραφή όλων των συμβασιούχων, είναι επιτακτική και ώριμη ανάγκη και για το δικό μας σωματείο ΟΤΑ στην Κέρκυρα.

Απεργούμε &Διεκδικούμε:

Προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες.

Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Κατάργηση της διάταξης Βορίδη και όλου του νομικού πλαισίου που εμποδίζουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Αυξήσεις στους μισθούς μας, τουλάχιστον 20% στο δημόσιο.

Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.

Αφορολόγητο στις 12.000€. Κατάργηση ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Τώρα δραστική μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος, στις τιμές των τροφίμων και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης,

Επιδότηση ενοικίου.Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών.

ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών των δήμων.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.