Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ομάδες της Κέρκυρας στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΒΔΕ

ΕΣΚΑΒΔΕ
19 Ιουλίου 2023 / 15:30
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Για την Α΄ κατηγορία, έχουμε αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί το πρωτάθλημα θα γίνει σε ένα Όμιλο 14 ομάδων και όχι δυο όπως πέρσι και χωρίς μπαράζ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η προκήρυξη που έστειλε η ΕΣΚΑΒΔΕ, για τα φετινά πρωταθλήματα στα σωματεία, ενδιαφέρει άμεσα τις ομάδες του νησιού και να δούμε τα δεδομένα.

Για την Α΄ κατηγορία, έχουμε αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί το πρωτάθλημα θα γίνει σε ένα Όμιλο 14 ομάδων και όχι δυο όπως πέρσι και χωρίς μπαράζ.

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος είναι από το νησί μας ο Κερκυραϊκός, ο Φαίακας, ο Λέων και οι Κένταυροι που ανέβηκαν από την Β΄. Ακόμη έχουμε από τα Γιάννενα τους Μολοσσούς και τον ΠΑΣ Γιάννινα, από Πρέβεζα το Καναλάκι και τη Νικόπολη, από Άρτα τον Πύρρος και τον Αίας, από Αιτωλοακαρνανία την Γ.Ε. Αγρινίου, τον Κρόνος Αγρινίου, τον Λέοντα Μεσολογγίου και τον ΠΑΣ Ναυπάκτου που παίρνει τη θέση του Ιόνιου ανέβηκε με wild card στη Γ΄ εθνική.

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ως την Παρασκευή 18 Αυγούστου, η κλήρωση την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και η έναρξη του πρωταθλήματος το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Στη Γ΄ Εθνική, ανεβαίνει η ομάδα που θα τερματίσει στην 1η θέση, ενώ υποβιβάζονται οι δύο τελευταίες ομάδες (13η και 14η θέση), ενώ αν από την Γ’ Εθνική υποβιβαστούν ομάδες, ο αντίστοιχος αριθμός θα πέσει επιπλέον από την Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ.

Στην Β΄ κατηγορία, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τις τέσσερις ομάδες του νησιού μας που θα πάρουν μέρος Γ.Ε. Κέρκυρας, Ν.Α.Ο. Ναυσίθοος, Πήγασος Νότιας Κέρκυρας, Α.Σ.Ι. Καποδίστριας, ενώ συνολικά 22 ομάδες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σήμερα. Οι ομάδες θα χωριστούν σε 3 ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια.

Δικαίωμα εκτός των 4 της Κέρκυρας έχουν η Αστράκα, ο Θρύλος Ιωαννίνων, ο Β.Α.Ο. Άρτας, η Α.Λ.Φ.Α. ΄93, ο Παναιτωλικός, ο Γρ. Λιακατάς, η Άνω Πόλη Άρτας, ο Α.Ο. Πάργας, ο Αίολος Αστακού, ο ΠΑΣ Ιωνικός ΄80, ο Α.Ο. Φιλοθέης, ο Α.Ο. Κόνιτσας, ο Α.Ο. Βόνιτσας, ο Γ.Ο. Αμφιλοχίας, ο Αχιλλέας Νεοχωρίου, ο Α.Ο. Λούρου, ο Ηρακλής Μοναστηρακίου και ο Απόλλων Μεσολογγίου. Οι Όμιλοι θα καταρτιστούν μετά τις δηλώσεις συμμετοχής και λογικά δεν θα υπάρχει αμιγώς Όμιλος Κέρκυρας όπως πέρσι, αλλά θα έχουν και 2 τουλάχιστον ομάδες από άλλους νομούς.

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ως την Παρασκευή 18 Αυγούστου, η κλήρωση την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και η έναρξη του πρωταθλήματος το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.

Η άνοδος δεν θα είναι για την 1η ομάδα κάθε ομίλου, όπως ήταν πέρσι αλλά… οι δύο πρώτες βαθμολογικά ομάδες κάθε ομίλου (6 ομάδες) κάνουν έναν όμιλο μεταφέρουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα και θα αγωνιστούν (εντός -εκτός) με τις τέσσερις των άλλων Ομίλων. Οι τρεις (3) πρώτες των μπαράζ ανεβαίνουν στην Α’ Κατηγορία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ομάδες του νησιού μας της Α΄ κατηγορίας θα στοχεύσουν βασικά στην άνετη παραμονή τους, χωρίς να ξέρουν ποια θέση τους την εξασφαλίζει, αφού εξαρτάται και από το πόσες ομάδες της Γ΄ Εθνικής που παίζουν στην ΕΣΚΑΒΔΕ θα υποβιβαστούν. Οπότε μόνο οι επτά πρώτες θέσεις σε κρατάνε 100% στην κατηγορία, αλλά ίσως και η 12η θέση να είναι αρκετή.

Όσο για την Β΄ κατηγορία, σίγουρα η ΓΕ Κέρκυρας θέλει να επιστρέψει στην Α΄ κατηγορία, ο σχεδιασμός της είναι μόνο για άνοδο και θεωρούμε ότι θα το πετύχει.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια