Τρίτη 21.04.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς βιομετρικά οι Βρετανοί τουρίστες για το 2026

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
20 Απριλίου 2026 / 18:40
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια τυπική κανονιστική πράξη —όπως δημοσίευση σε Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ)— ούτε υπάρχει γνωστή ευρωπαϊκή εξαίρεση από τον κανονισμό του EES.

ΑΘΗΝΑ — Σε μια παρέμβαση με σαφές αποτύπωμα στη διαχείριση των αφίξεων και στην τουριστική οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην εξαίρεση των Βρετανών ταξιδιωτών από τη διαδικασία βιομετρικής καταγραφής κατά την είσοδό τους στη χώρα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού συστήματος εισόδου-εξόδου EES (Entry/Exit System). Η ρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται από τις 10 Απριλίου 2026 κυρίως στα διεθνή αεροδρόμια, επιτρέπει στους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων να εισέρχονται χωρίς τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ή ψηφιακής φωτογραφίας, διαδικασία που κανονικά προβλέπεται για πολίτες τρίτων χωρών.

Η εξέλιξη αυτή δεν προκύπτει μόνο από δημοσιογραφικές πηγές, αλλά έχει επιβεβαιωθεί και μέσω επίσημων διαύλων. Η ελληνική πλευρά στο Λονδίνο ενημέρωσε σχετικά τους ταξιδιώτες, ενώ αντίστοιχη αναφορά περιλαμβάνεται και στην ταξιδιωτική καθοδήγηση της βρετανικής κυβέρνησης, γεγονός που τεκμηριώνει ότι το μέτρο εφαρμόζεται στην πράξη και αναγνωρίζεται σε διακρατικό επίπεδο.

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που ανέδειξαν οι πρώτες φάσεις εφαρμογής του συστήματος, με πολύωρες καθυστερήσεις στους ελέγχους διαβατηρίων και ουρές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τις δύο ώρες. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για αναγκαία «λειτουργική ευελιξία», ώστε να αποσυμφορηθούν τα αεροδρόμια ενόψει της τουριστικής αιχμής και να προστατευτεί η εικόνα της χώρας ως προορισμού.

Ωστόσο, το μέτρο συνοδεύεται από ένα κρίσιμο θεσμικό κενό. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια τυπική κανονιστική πράξη —όπως δημοσίευση σε Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ)— ούτε υπάρχει γνωστή ευρωπαϊκή εξαίρεση από τον κανονισμό του EES, ο οποίος προβλέπει υποχρεωτική συλλογή βιομετρικών για πολίτες τρίτων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική επιλογή φαίνεται να λειτουργεί ως διοικητική ή επιχειρησιακή ρύθμιση, με πολιτική κάλυψη αλλά χωρίς πλήρη θεσμική τυποποίηση.

Το γεγονός ότι η εξαίρεση αφορά ειδικά τους Βρετανούς υπογραμμίζει τη σημασία της συγκεκριμένης αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις βασικές πηγές εισερχόμενων επισκεπτών. Παράλληλα, αναδεικνύει τη λεπτή ισορροπία που καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα ανάμεσα στην εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανόνων ασφάλειας και στην ανάγκη διατήρησης της ομαλής λειτουργίας των πυλών εισόδου κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί σαφής χρονικός ορίζοντας για τη διάρκεια του μέτρου, το οποίο αντιμετωπίζεται ως μεταβατική λύση έως ότου βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος και περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

Εμφανίσεις: 699
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.