Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έργα τέχνης και φέτος οι στολισμένοι επιτάφιοι των Ι.Ν. της πόλης και των χωριών της Κέρκυρας

ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ
03 Μαΐου 2024 / 18:36
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ο Επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια από τα κορίτσια και τις γυναίκες της ενορίας το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής,

Το Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας έχει ιδιαίτερη ομορφιά. Οι εκκλησίες προσφέρονται για κατάνυξη και προσευχή. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα, θρησκευτικής κατάνυξης και εκκλησιασμού για τον ελληνικό λαό. Βασικό στοιχείο των λαϊκών λατρευτικών εθίμων της Μεγάλης Παρασκευής είναι ο επιτάφιος, το ανθοστολισμένο κουβούκλιο μέσα στο οποίο τοποθετείται και δια του οποίου λιτανεύεται η χρυσοκέντητη παράσταση του επιταφίου θρήνου του Ιησού Χριστού, στις εκκλησιαστικές ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στο λαό, ως ο εικονικός τάφος του Κυρίου. Ο Επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια από τα κορίτσια και τις γυναίκες της ενορίας το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μετά και πριν την ακολουθία αντιστοίχως, και τοποθετείται στο κέντρο του ναού, όπου εκτίθεται όλη τη μέρα σε προσκύνηση.

Τα λουλούδια του αποκαθηλώνονται και μοιράζονται στο τέλος της βραδινής ακολουθίας της Μεγάλης Παρασκευής ή της πρωινής του Μεγάλου Σαββάτου στους πιστούς, που τα κρατούν στο οικογενειακό εικονοστάσι ως μύρα. Ακολουθούν φωτογραφίες των  Επιταφίων των Ιερών Ναών της πόλης της Κέρκυρας.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΟΛΕΩΣ

 

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ

 

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

 

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΙΑΣΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ

 

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΝΑΣΚΕ

 

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ DUOMO

 

ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ΕΝΟΡΙΑ ΚΥΡΑΣ ΧΡΥΣΙΚΟΥ

 

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ

 

ΠΕΡΙΘΕΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.