Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι πόλη θέλουμε

EDITORIAL
03 Nov 2023 / 12:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Σημαντική αναδεικνύεται η υπόθεση των αδόμητων, πρώην βιομηχανικών γηπέδων στη Γαρίτσα και το Μαντούκι.

Είναι κομβικός ο ρόλος των νέων τοπικών Αρχών. Επί των ημερών τους θα διαμορφωθεί και θεσμικά η φυσιογνωμία της πόλης και του νησιού ολόκληρου.

Στην προοπτική αυτή παραπέμπουν οι ανάγκες του πόπολου και το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στον καμβά του ετησίως διαπιστωνόμενου οικονομικού ράλι. Όσον αφορά στην πόλη, σημαντική αναδεικνύεται η υπόθεση των αδόμητων, πρώην βιομηχανικών γηπέδων στη Γαρίτσα και το Μαντούκι.

Η θεσμοθέτηση των νέων δεδομένων θα προκύψει υποχρεωτικά από την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), που ήδη εκτελούνται στους τρεις κερκυραϊκούς δήμους. Το αργότερον ύστερα από 36 μήνες (2026), ο νέος πολεοδομικός χάρτης θα πάρει ΦΕΚ.

Στα sos, το ζήτημα της στέγης. Επάρκεια, προσφορά και ζήτηση. Αξίες, τιμές και ενοίκια, έχουν ήδη εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη. Οι μεγάλες εγκαταστάσεις, το αεροδρόμιο, το ΕΑΚΚ, οι αρχαιολογικοί χώροι και συνακολούθως οι χώροι στάθμευσης, κατ' επέκταση το κυκλοφοριακό κοκ είναι τα μείζονα ζητήματα εδώ, σε μια προνομιούχα περιοχή της Γης, που αναπτύσσεται αυθαίρετα, εική και ως έτυχε!

Τα ΤΠΣ θα αποδώσουν κυρίως χρήσεις γης/επεκτάσεις και όρους δόμησης. Στα τέλη του 2024 παραδίδεται η α΄φάση των μελετών. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται τα δεδομένα, πληθυσμοί και αριθμοί αλλά και σενάρια για την προτεινόμενη λύση του γρίφου. Όπου γρίφος, το ερώτημα τι πόλη θέλουμε! Άλλως πως, πώς και με ποιό τρόπο επιθυμούμε να ζήσουμε εδώ από τούδε και στο εξής!

Δυο χρόνια μετά, στα τέλη του 2026 πρώτα ο θεός, θα έχουμε αντιμετωπίσει ή όχι, αδηφάγα συμφέροντα, σχεδιάζοντας τις επιθυμίες μας ή υποτασσόμενοι στις δικές τους ή εν πάση περιπτώσει έναν κάποιο συμβιβασμό. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για οξυζενέ, τεχνοκρατική διαδικασία αλλά για πολιτικό διαγκωνισμό. Μια σύγκρουση συμφερόντων και προσδοκιών που θα περιγράφεται εντέλει στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Η επιβλέπουσα, τουλάχιστον τριμελής, από το Υπουργείο, το ΤΕΕ και την Αυτοδιοίκηση. Εάν η όλη υπόθεση περάσει «άνευ αγώνος», μπάι που λένε, θα έχουν κυριαρχήσει τα συμφέροντα με συμφωνίες κυρίως κάτω από το τραπέζι. Εφόσον πολιτικοποιηθεί, η έκβασή της θα αντανακλά και θα αποδίδει καλύτερα τον συσχετισμό των κοινωνικών δυνάμεων. 

Οδυσσέα Ελύτη: Προσανατολισμοί (1941)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.