Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ας μην πέσουμε ξανά σε χειμερία νάρκη

EDITORIAL
08 Nov 2023 / 18:43
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

H ματαίωση του πλειστηριασμού του Δεσύλλα, δίνει μια ακόμα ευκαιρία στην Πολιτεία να λύσει τον γρίφο.

Εφόσον οι αρχαιολογικές εκθέσεις το τεκμηριώνουν, να το απαλλοτριώσει ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα, που σύμφωνα με τις πρώτες ανασκαφικές αποδείξεις αποκάλυψε τμήματα του τείχους της αρχαίας Κέρκυρας των κλασικών χρόνων και του λιμανιού του Αλκινόου. Να αναδείξει το παλιό εργοστάσιο ως νεότερο μνημείο. 

Απαραίτητος ο φορέας για τη διαχείριση του ενοποιημένου αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης με σαφείς υποχρεώσεις, πλήρης δικαιωμάτων. Παλαιότερα τον ρόλο αυτόν έπαιξε η δημοτική εταιρεία ΑΝΕΔΚ, τώρα βαρύνει τις λειψές δημοτικές Υπηρεσίες. 

Κακό παράδειγμα η λειτουργία της Επιτροπής παλιάς πόλης. Η Διαχειριστική της Προγραμματικής για το μνημείο, αν και την συγκαλεί ο εκάστοτε δήμαρχος, δεν έχει κατορθώσει να αποδώσει ως έργο ό, τι τέλος πάντων υποσχεθήκαμε (2007) στην Unesco πως θα κάνουμε για τα του οίκου μας. Διότι αν το έκανε, θα ασχολούταν και με την ευρεία υποστηρικτική ζώνη των μεσαιωνικών οχυρώσεων δηλ. και με την τύχη των άλλων αρχαιολογικών χώρων προδήλως και του πρ. εργοστασίου Δεσύλλα.

Εκείνο που καλόν θα ήταν να μην επαναλαμβάνεται, είναι να σύρονται όλοι, δεκαετίες τώρα, πίσω από τις εξελίξεις και να ασχολούνται συμπτωματικά, με αφορμές όπως ο τραπεζικός πλειστηριασμός, επιστρέφοντας αμέσως μετά σε καθεστώς αδρανείας. Αφήνοντας τον χρόνο, με τον έναν και τον άλλον τρόπο, να καταστρέφει τεκμήρια και συνειδήσεις.

Ο στρουθοκαμηλισμός που επιδεικνύεται από ένα κατάκοπο πολιτικό/διοικητικό προσωπικό, ανεξαρτήτως ηλικίας και θητειών, «διδάσκει» και τους πολίτες στον ωχαδελφισμό και την αδιαφορία για ό, τι δημόσιο και κοινωφελές. Σε μια σχέση τοξική και αλληλοτροφοδοτούμενη, που ακυρώνει κάθε κοινωνική δυναμική και την εγγενή ιδιότητα του πολίτη, φτωχαίνοντας την κερκυραϊκή καθημερινότητα.

Η απαλλοτρίωση του γηπέδου Δεσύλλα δεν είναι σπατάλη ούτε κόστος, είναι επένδυση και στην τουριστική εικόνα της Κέρκυρας. Προσδοκία μακροχρόνιας απόδοσης για τον επενδυτή/ελληνικό Δημόσιο και την κερκυραϊκή κοινωνία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.