Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το υπόδειγμα του γιατρού Χ. Μπούκα

EDITORIAL
27 Nov 2023 / 13:00
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η απόφαση του πρ. διευθυντή της Παθολογικής, Χ. Μπούκα, να κλείσει το γιατρείο του και να στρατευτεί ξανά στην υπόθεση του ΕΣΥ, φανερώνει εκτός των άλλων και το επαγγελματικό του ήθος.

Tο λειτουργικό πρόβλημα του νοσοκομείου μπορεί να αμβλυνθεί με την συμμετοχή Κερκυραίων ιδιωτών γιατρών. Η απόφαση του πρ. διευθυντή της Παθολογικής, Χ. Μπούκα, να κλείσει το γιατρείο του και να στρατευτεί ξανά στην υπόθεση του ΕΣΥ, φανερώνει εκτός των άλλων και το επαγγελματικό του ήθος. Διαπίστωση που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία με την πληροφορία πως ο ίδιος δεν περιορίστηκε στην υπόθεσή του αλλά πρωτοστάτησε σε επαφές με άλλους γιατρούς ώστε να σπεύσουν και εκείνοι.

Εδώ όμως μάλλον αρχίζουν τα δύσκολα. Το νοσοκομείο με την έλλειψη στελεχών, που χαρακτηρίζει την λειτουργία του, έχει χρόνιο πρόβλημα στις υπηρεσίες/εφημερίες. Κι αυτές δύσκολα μπορεί να καλυφθούν από εξωτερικούς γιατρούς, που επιστρατεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα εβδομαδιαίως. Εξυπακούεται πως τους αρμόζει ο σεβασμός επιπροσθέτως λόγω της επαγγελματικής τους ηλικίας και της ιδιότητας που είχαν όταν υπηρετούσαν το ΕΣΥ.

Είναι φανερό πως η μέθοδος, που έχει προ ετών νομοθετηθεί ως δυνατότητα και ανασύρθηκε ως πρωτοβουλία από τη Διοίκηση Εγγλεζοπούλου, δεν αποτελεί πανάκεια. Είναι εξ' ορισμού εμβαλωματική, χωρίς να χρειάζεται να υπεισέλθει κανείς σε λεπτομέρειες για να το αποδείξει. Η ανταπόκριση όσων γιατρών το έκαναν είναι σε μια κατεύθυνση, που ανεβάζει στα μάτια του πόπολου, το δεοντολογικό ήθος του γιατρού ενώ λύνει και ζητήματα λειτουργίας του ιδρύματος, που οι περιοριστικές πολιτικές κ.α. αγγυλώσεις το φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Οι κοινωνικοί φορείς έχουν μύριους λόγους να εντάξουν στο οπλοστάσιο των αιτημάτων τους, την αποκατάσταση της λειτουργίας του ώστε να ανταποκρίνεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας β' βαθμού, που επιβάλλεται από τα πράματα. Ο νησιωτικός και ο τουριστικός χαρακτήρας της κερκυραϊκής υπόθεσης συνηγορούν σ' αυτό. Ο γιατρός Χ. Μπούκας μπορεί να είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, δεν είναι όμως δυστυχώς η λύση του προβλήματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.