Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κι όμως είχαμε σχεδιάσει την αναβάθμιση του αεροδρομίου

EDITORIAL
05 Δεκεμβρίου 2023 / 11:52
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η μελέτη είχε ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση της εφαρμογής της προβλεπόταν από πόρους που συγκεντρώνονταν από το τέλος αεροδρομίων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχεδίαζε την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Ι. Καποδίστριας». Η μελέτη είχε ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση της εφαρμογής της προβλεπόταν από πόρους που συγκεντρώνονταν από το τέλος αεροδρομίων με αποκλειστικό προορισμό τους το κάθε αεροδρόμιο, όπως και της Κέρκυρας. Υπήρξε μάλιστα και αποκαλυπτικό μάστερ πλαν, που δημοσιεύτηκε στην Ενημέρωση προ της παραχώρησης των αεροδρομίων.

Η εξέλιξη αυτή διέκοψε κάθε δράση του ελληνικού Δημοσίου ενώ και ο κουμπαράς του τέλους αεροδρομίων, το κεφάλαιο δηλ. που θα χρηματοδοτούσε την αναβάθμισή του, έπεσε στη μαύρη τρύπα του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και χάθηκε, την ώρα που η λογιστική αποτίμησή του κατασπάραζε κάθε ελληνικό πόρο με στόχο την παραχώρηση των πλουτοπαραγωγικών υποδομών.

Το μάστερ πλαν προέβλεπε μεταξύ των άλλων τη μεταφορά του πύργου ελέγχου, του πυροσβεστικού σταθμού και των δεξαμενών καυσίμων από την άλλη πλευρά, όπου σήμερα σταθμεύουν τα pzl. Την απελευθέρωση της ανατολικής πλευράς και έτσι τη δυνατότητα επέκτασης του αεροσταθμού μέχρι την ε.ο. Λευκίμμης και τον παλιό αεροσταθμό. Την επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και κυρίως την κατασκευή δεύτερου διαδρόμου τροχοδρόμησης αεροπλάνων, υπό γωνία ελαφρώς και στην κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, ώστε να απελευθερώνεται ο κύριος διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης.

Όλη αυτή η δουλειά δεν προχώρησε ποτέ. Αντιθέτως κατά την συζήτηση του νομαρχιακού προγράμματος επί νομαρχίας Πουλημένου, στο πλαίσιο του Περιφερειακού 2007-2013, ο βουλευτής τότε Κερκύρας, Ν. Δένδιας ανέτρεψε την ημερήσια διάταξη, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στην Λευκίμμη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην προχωρήσει απολύτως τίποτα ενώ η λαίλαπα της πτώχευσης του ελληνικού Δημοσίου παρέσυρε τα πάντα. Η ΥΠΑ παράτησε την αναβάθμιση του αεροδρομίου και τώρα πραγματοποιούνται με καθυστέρηση εργασίες, που θα έπρεπε νάχουν γίνει προ τουλάχιστον δεκαετίας. Ας σημειωθεί πως ουδέποτε εντάχθηκε στην σύμβαση παραχώρησης η υποχρέωση του νέου δικαιούχου στην σχεδιασμένη αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Η αποπεράτωση και λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στον Αυλώνα αναμένεται να φωτίσει τις πολιτικές/διαχειριστικές ευθύνες για την τύχη και το μέλλον των κερκυραϊκών, αεροπορικών υποδομών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.