Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πάθος ή το λάθος;

EDITORIAL
16 Ιανουαρίου 2024 / 14:32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Ο Φοίνικας χάσκει, προκαλώντας με τη χρόνια δημοτική αδυναμία να βρει μια λύση. Αναλόγως και το «Ρένα Βλαχοπούλου» στην Παλαιόπολη, έτσι ώστε να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από κακομοιριά, το κερκυραϊκό καλοκαίρι από τον χειμώνα!

Το λες και σύμπτωση. Όμως αναμφίβολα ξεμπροστιάζεται η χρόνια, διοικητική αβελτηρία με αποτέλεσμα την έλλειψη υποδομών, αιθουσών πολιτισμού και τέχνης στην Κέρκυρα. Έτσι το νησί που περηφανεύεται για τον πολιτισμό του, κείται φτωχό και ανήμπορο, αλίμονο και σ' αυτόν τον τομέα. Και είναι ειρωνική η συνύπαρξη των δυο χαρτοφυλακίων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, στην ίδια μασχάλη της γενικής κυβέρνησης, να πρωταγωνιστούν στην κερκυραϊκή κακομοιριά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον η Αθήνα. Να τα λέμε κι αυτά. Δεν φταίνε για όλα οι ξένοι, που έλεγε κι ο συχωρεμένος ο Τζιμάκος, μέρες πούναι. 

Το Σαββατοκύριακο, τρεις ταυτόχρονα οι θεατρικές δημιουργίες στο Δημοτικό. Του ΔΗΠΕΘΕ/doc's theatre, της Κερκυραϊκής Σκηνής και το Annie του Μέτρον*. Οι δυο πρώτες «κατεβαίνουν» υποχρεωτικά (σ.σ. μόλις την Τρίτη το μεσημέρι ανακοινώθηκε η παράταση των παραστάσεων του Τηγκανά), αν και «διώχνουν κόσμο», λόγω έλλειψης χώρων αδυνατώντας να συνεχίσουν τις παραστάσεις! Και η επισήμανση γίνεται όταν οι Φιλαρμονικές, οι Χορωδίες κ.α. σχήματα είναι επί ποδός ανάληψης χώρου. Και με τον Οργανισμό του Θεάτρου ελλειπή, και επιπλέον απειλούμενο από προγραμματισμένες αποχωρήσεις.

Ο Φοίνικας χάσκει, προκαλώντας με τη χρόνια δημοτική αδυναμία να βρει μια λύση. Αναλόγως και το «Ρένα Βλαχοπούλου» στην Παλαιόπολη, έτσι ώστε να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από κακομοιριά, το κερκυραϊκό καλοκαίρι από τον χειμώνα! Για λόγους μνήμης και δικαιοσύνης να υπενθυμίσουμε, ότι και τα δυο, Φοίνικας και Ρένα Βλαχοπούλου, φτιάχτηκαν δια χειρός Θανάση Θεολόγη επί Σαρλή. Όπως και η Δημοτική Πινακοθήκη, μια που τόφερε ο λόγος με την εκδήλωση στη μνήμη του Θάνου Χρήστου.

Είκοσι και τόσα χρόνια μετά, οι ελλείψεις καγχάζουν ενώ η κερκυραϊκή καλλιτεχνική δημιουργία αντιστέκεται, γεμίζοντας ασφυκτικά ό, τι γεμίζεται. Ποιός να κερδίσει άραγε; Το πάθος ή το λάθος; Ο πανδαμάτωρ θα δείξει... Α, και εν προκειμένω, οι αθλητές του Παύλου Σκορδίλη επιστρέφουν από την Αθήνα που γυμνάζονται όταν και όσο μπορούν να μετακινούνται εκτός Κερκύρας, αποκομίζοντας εντέλει νίκες και μετάλλια. Δόξα και τιμή στους υπεύθυνους για την κατάντια (και) των υποδομών.

* Και στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, οι γονείς θεατές με τα μικρά παιδιά τους, με τα παλτά, τα σκουφιά και τα κασκόλ σ' όλη την παράσταση διότι ο κλιματισμός έβγαζε κρύο (!) και μάλλον κανείς δεν μπορούσε να το αλλάξει!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.