Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο δρόμος με τις καλύτερες προθέσεις

EDITORIAL
31 Ιανουαρίου 2024 / 19:26
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η επανεκκίνηση γίνεται χωρίς να έχει αντιμετωπισθεί ούτε ένα πρόβλημα από εκείνα που αναπαράγουν εντέλει την δυστοπική, κερκυραϊκή κατάσταση.

H συμπερίληψη στην καθημερινή θεματολογία όλης της ατζέντας των τοπικών ζητημάτων, ερμηνεύεται και από το χρονικό διάστημα που παρήλθε δίχως ιδιαίτερα αποτελέσματα. Είναι κοινή πεποίθηση άλλωστε πως τα ζητήματα σέρνονται στον χρόνο και για διάφορους λόγους ενώ δεν λείπουν οι πιστώσεις, έργο δεν γίνεται. Κι όταν γίνεται, πολύ συχνά είναι κακότεχνο και προβληματικό, γυρίζοντας την ανέμη της χαμηλής αποτελεσματικότητας και της γκρίνιας βεβαίως.

Στην παρούσα φάση, η ατζέντα ολόκληρη τίθεται και λόγω της εγκατάστασης πριν από ένα μήνα των νέων τοπικών Αρχών. Κάθε αρχή γεννάει άλλωστε καινούριες προσδοκίες. Όμως η επανεκκίνηση γίνεται χωρίς να έχει αντιμετωπισθεί ούτε ένα πρόβλημα από εκείνα που αναπαράγουν εντέλει την δυστοπική, κερκυραϊκή κατάσταση. Η αλλαγή πολιτικού προσωπικού και εκπροσώπησης είναι μια από τις προϋποθέσεις όμως δεν επαρκεί.

Εάν η δημοσιογραφία είναι και η ιστορική αποτύπωση της κάθε μέρας, δεν είναι δύσκολο να αναλογισθεί ο αναγνώστης πόσες φορές οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι έχουν αναφερθεί στα ίδια ζητήματα με τον ίδιο, ίσως, τρόπο. Μια ψυχοφθόρα επανάληψη τόσο για τον συντάκτη όσο και για τον αναγνώστη, που προκαλεί απελπισία όταν διαπιστώνεται πως δεν έχει γίνει βήμα ή η γραφειοκρατία και η διαφθορά κατορθώνουν να δεσμεύουν και να καθηλώνουν.

Η πολιτικότητα της λύσης του γρίφου είναι πρόδηλη. Η ενεργός συμμετοχή όλο και περισσοτέρων πολιτών στα κοινά είναι η μείζονα προϋπόθεση, τόσο για την αφύπνιση όσο και για την επαγρύπνηση αλλά και τον έλεγχο των πεπραγμένων. Κι επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για την λογοδοσία των εκπροσώπων των Αρχών, που ο νομοθέτης έχει προβλέψει αλλά κατά κανόνα η πρόβλεψή του αγνοείται, αξίζει να αναφερθεί πως λογοδοσία δίχως άμεσες συνέπειες και επιπτώσεις στους υπευθύνους, πολύ μικρή αξία έχει. 

Τέτοιοι απολογισμοί μετατρέπονται κατά κανόνα σε φιέστες με συνδαιτημόνες τους φίλους της Αρχής, καταναλώνοντας τους προβλεπόμενους πόρους, χρηματοδοτώντας έτσι το υποστηρικτικό εποικοδόμημα. Συνθήκη που αναπαράγει την προβληματική συμπεριφορά, αυξάνοντας τελικά και την απελπισία. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να φαντασθεί την στιγμή της έκρηξης αυτού του φαύλου κύκλου!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.