Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατάμεστο το Δημ. Θέατρο στην κυριακάτικη συναυλία της Μπαντίνας της Παλαιάς

Μπαντίνα
26 Φεβρουαρίου 2024 / 14:59
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) έδωσε εορταστικού χαρακτήρα συναυλία, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Η συναυλία έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο ήταν πραγματικά κατάμεστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση είχε παράλληλα και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του Ιατρείου Κέρκυρας, στην πολυετή προσφορά του οποίου αναφέρθηκε τόσο η Πρόεδρός του, Μαρία Μάνδυλα, όσο και ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς, κατά τους σύντομους χαιρετισμούς τους.

Όσον αφορά το μουσικό μέρος, η Μπαντίνα της Παλαιάς, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, άνοιξε το πρόγραμμά της με την επιλογή/μεταγραφή του σε θέματα εμβατηρίων του John Philip Sousa, υπό τον τίτλο Ο βασιλιάς των εμβατηρίων. Ακολούθησε το Σλαβικό Εμβατήριο του Piotr Ilyich Tchaikovsky.

Αμέσως μετά είχαν σειρά να εμφανιστούν ως soloists οι δύο νεαρές μουσικοί της Παλαιάς Φιλαρμονικής που απέσπασαν τα δύο πρώτα βραβεία στον φετινό εσωτερικό διαγωνισμό της, που διεξάγεται στη μνήμη του Σπύρου Μοντσενίγου. Ο λόγος για τις Άννα Λαρεντζάκη (φλάουτο) και Διονυσία Ανδριώτη (alto σαξόφωνο), στη Σερενάτα του Joseph Haydn και στο Tico Tico του Zequinha de Abreu, αντίστοιχα. Μεσολάβησε μια επιλογή σε εμβατηριακή μορφή του Ισίδωρου Θύμη, πάνω σε γνωστά μουσικά θέματα του Klaus Badelt από τις κινηματογραφικές ταινίες Πειρατές της Καραϊβικής.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας ολοκληρώθηκε με θέματα από το musical My fair lady του Frederick Loewe, τον Aladdin του Alan Menken, το Muppet Show (το Sax and violence του Jim Henson, με την  ...ιδιαίτερη συμμετοχή του Κώστα Στραβοράβδη) και τη σειρά Mission Impossible του Lalo Schifrin.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος άνοιξε με το Φιόρο του Λεβάντε, μια επιλογή/διασκευή του Γιώργου Κατσαρού βασισμένη σε μελωδίες από επτανησιακά τραγούδια και καντάδες. Ακολούθησαν κατά σειρά το Τραγούδι της Ριρίκας από την οπερέτα Η Ριρίκα μας του Στάθη Μάστορα, το τραγούδι Η Κική και η Κοκό με ελληνικούς στίχους στη μουσική του Vincent Scotto και το Θέλω να δω τον Πάπα από την ομώνυμη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Στα τρία αυτά έργα τραγούδησαν η υψίφωνος Εύα Καργιοφύλλη, η υψίφωνος Κωνσταντίνα Ρούτση και ο τενόρος Λευτέρης Καλπακτσίδης.

Ακούστηκαν ακόμη το Can Can από την οπερέτα Ορφέας στον Άδη του Jacques Offenbach και το Sway του Pablo Beltran Ruiz, όπως και το H.N.B. (που ξανακούστηκε και στο τέλος της βραδιάς) μια σύνθεση των Ισίδωρου Θύμη και του τουμπίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Γιώργου Ραράκου, με soloist τον τελευταίο (ο οποίος αμέσως μετά εκτέλεσε και μια σύντομη επιλογή γνωστών μελωδιών), πλαισιωμένο από το Σύνολο Κρουστών της Παλαιάς Φιλαρμονικής.

Το κανονικό πρόγραμμα της συναυλίας έκλεισε σε ρυθμούς disco, με το διάσημο Y.M.C.A.

Σε κάποια από τα έργα του προγράμματος, την Μπαντίνα της Παλαιάς Φιλαρμονικής πλαισίωσαν χορευτικές ομάδες από τη Σχολή Χορού "Danzarte" της Κατερίνας Παγιατάκη.

Αμέσως επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση για την Παλαιά Φιλαρμονική είναι η συναυλία που θα δώσουν η Πίκολο Μπαντίνα της καθώς και Σύνολα Πνευστών και Κρουστών των Σχολών της, την Κυριακή 10 Μαρτίου (και ώρα 11.30) στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των "Κυριακάτικων Μουσικών Πρωινών".

Photos: Panos Mourikis

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».